Mango nevelése - így lehetséges mangót nevelned otthonodban

hirdetes

Mangó nevelése magról – minden, amit tudnod kell róla

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Így nevelhetsz mangót

Szaporítás

A hivatásos termelők általában oltással szaporítják a mangókat, míg a házi kertészek légbujtással érik el a kívánt fát. Egy otthoni, beltéri környezetben bármilyen boltban vásárolt egész gyümölcs magját megpróbálhatod kicsíráztatni. A csíráztatáshoz nagyon óvatosan távolítsd el a külső, szőrös kérget, hogy felfedd a benne található belső magot.

Az úgynevezett „poliembrionikus” fajtákban több kisebb magot rejt majd ez a külső védőréteg, míg más fajtákban csak egyetlen belső mag rejtőzik. Ezt a magot aztán víz fölé kell helyezni, mint az avokádó magját, vagy a dudorodó oldalával felfelé ültetőközegbe is el lehet ültetni. Ezt követően nagyjából két héten belül csírázásnak indul majd. A magokat ehhez folyamatosan 21°C felett kell tartani, és bőségesen ellátni őket vízzel ez idő alatt.

hirdetes

Átültetés

A mangó magokat legjobb a tenyészidőszak kezdetén kicsíráztatni. Az első tenyészidőszak során meglehetősen gyorsan nőnek majd, de a második időszak kezdetéig nem javasolt átültetni őket. A mangó viszonylag hamar kisebb fává növi ki magát (4-5 éven belül). A mangók az első négy évben nem hoznak gyümölcsöt.

Változatok

hirdetes

A mangó a világ egyik legváltozatosabban tenyésztett növénye. Az alapvető fajták mellett (amelyekből nagyjából 40 létezik) a tenyésztők és termesztők több ezernyi tenyésztett fajtát hoztak létre. Az ilyen kultúrfajtákat a gyümölcseikért termesztik – a mangófák nem dísznövények. Ha magról neveled mangófádat, akkor ne várd, hogy gyümölcse hasonlítani fog arra, amelyikből a mag származik.

Termesztői tippek

A mangó egy kisméretű fává növi ki magát hosszúk, zöld levelekkel. A kifejlett fák 18-30m magasak is lehetnek, de házon belül szerencsés vagy, ha néhány évig életben tudod tartani őket. Képtelenek ellenállni a fagyoknak.

A mangókat időnként kártevők is megtámadhatják, mint például a tetvek, atkák és viaszos pajzstetvek. A rovarfertőzés árulkodó jelei a növényeken megjelenő kis hálók, fehér „poros” anyag csomókban való megjelenése, és ha szemmel láthatóan rovarok lepik el növényt. Az rovarproblémákat azonnal próbáld orvosolni, nehogy továbbterjedhessen. Mindig kezdd a legkevésbé mérgező megoldással, és csak akkor folyamodj drasztikusabb módszerekhez, ha az enyhébb próbálkozások sikertelennek bizonyulnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


infúzió

nagyobb mennyiségű folyadéknak a szervezetbe juttatása folyadék, elektrolitek és egyéb... Tovább

fémzárolás

a Növénytermesztési és Minősítő Intézet közegei a vetőmagminta alapján megvizsgált és... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés