A legjobb málnás receptek - ismerd meg őket Te is

Tudd meg, hogy készül a legfinomabb málnaszörp, málnabor!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nagyon sok minden készülhet málnából, például szörp, dzsem, bor, likőr, ecet, és még sorolhatnám. Én nem ismerek olyan embert, aki nem szereti a málnát, éppen ezért most megmutatom nektek a legtökéletesebb málnás recepteket, fogadjátok szeretettel! 

Szuper málnás receptek

A málna (Rubus idaeus) már évezredek óta édesíti az emberek étrendjét, azonban ennek a közkedvelt gyümölcsnek nem csupán gasztronómiai haszna van. Még a XVI. századból fennmaradt dokumentumok is igazolják a málna gyógyászati felhasználását, egész konkrétan a málnateáét. Az 1900-as években a fekete málna kifacsart, sűrített levét élelmiszerszínezékként alkalmazták, például húsokban, a termések szállítását pedig szárítva oldották meg.

Manapság a kézi szüreteléstől és friss fogyasztástól kedve a mezőgazdasági termelésig számos helyen foglalkoznak ezzel a gyümölccsel, amit aztán különféle édességekben, joghurtokban, vagy lekvárok, szörpök, és egyéb finomságok előállításához használnak fel. Cikkünkben néhány egyszerű, de garantáltan nagysikerű receptet szeretnénk megosztani, hogy többféleképpen is hasznosíthasd házilag megtermelt málnáidat (vagy a boltban vásárolt, esetleg fagyasztott alternatívákat)!

Pofonegyszerű málnaszörp recept – Málnaszörpöt házilag, tartósítószerek nélkül? Igen! Tökéletes koktélokhoz, vízzel, vagy sűrűbbre főzve akár mézédes öntetnek is!

Hozzávalók: 90-100 dkg málna, 4 bögre víz, és 400 g cukor.

Elkészítés

Az első lépés alaposan tisztára öblíteni málnáidat, akár a boltból szerezted be őket, akár a kertből. Ez után helyezd őket egy közepes méretű lábasba. Öntsd rájuk a vizet, majd kezdd el őket forralni. Amint a víz felforr, vedd vissza a tűzhelyet közepes hőfokra, és hagyd őket lassan főni úgy 20 percig. A képződő habot kanalazd le. A nagyjából 20 perc elteltével a málnák színe ki kellett, hogy ázzon a vízbe – látható lesz majd, hogy fakóbbak, míg a víz szép vörössé vált. Vedd le őket a tűzről.

Szűrd át a „málnalevet” egy apró szemű szűrőn egy másik lábasba. Akármennyire is csábító, ne nyomkodd a málnákat szűréskor, hogy több levet sajtolj ki belőlük, mert ettől zavaros lesz a kész lé. A szűrés után kidobhatod a málnamaradékokat – ezekre már nem lesz szükség. Adj a málnaléhez két bögre cukrot, majd forrald fel újra, és közben folyamatosan kavargasd, hogy a cukor beleolvadjon és elkeveredjen benne.

5 percig forrald lassú tűzön – ez elég kell legyen, hogy a cukor teljesen szétolvadjon benne. Közben kanalazd le a habot, ha megjelenik rajta. Vedd le a lábast tűzről, majd hagyd, hogy teljesen kihűljön. Ez után öntsd át egy üvegpalackba, zárd le, majd tedd a hűtőbe, ahol hetekig is eláll majd.

Ha szörp helyett inkább sűrűbb, szirupszerű állagra vágysz, akkor a második forralásnál jóval tovább forrald, amíg a lé víztartalmának egy része el nem párolog, és a folyadék be nem sűrűsödik. A következő oldalon további remek receptek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

11/2006. (II. 3.) FVM rendelet

az Izsáki Arany Sárfehér védett eredetû borról A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

kövér porcsin (PortulacaoleraceaL.)

a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozó, homokos területeken élő egyéves,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem