málna termesztése; nyári málna; őszi málna; málna termesztése tavasszal

hirdetes

Málna termesztése lépésről-lépésre

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A málna otthoni termesztésének megtanulása meglehetősen egyszerű. A házi málna egyszerre édes és enyhén savanykás – és elképesztően finom –, és tökéletes kiegészítője a gyümölcssalátáknak vagy házi lekvároknak. Bármilyen méretű kertben könnyű málnát termeszteni, de ahhoz, hogy minden egyes növényből akár 10 évig is jó termést biztosítsunk, ismerned kell néhány bennfentes trükköt, ami a cikkünkből kiderül. 

Málna termesztése

Érdemes kétfajta málnát termeszteni

Először is azt javasoljuk, hogy mind a nyári, mind az őszi gyümölcsű fajtákat termesszük, ami azt jelenti, hogy egész nyáron és ősszel is lesz gyümölcse a málnának. Nagyon jól fagyaszthatók akár lekvárokhoz, szószokhoz és desszertekhez, így nem kell attól tartani, hogy túl sok lesz a termés, és hamar megrohad. Íme, lépésről lépésre útmutatónk a málna termesztéséhez, a tökéletes körülményektől és a gyümölcstermesztés időtartamától a gyakori problémákig és azok elkerüléséig.

A málna termesztése lépésről lépésre

1. A málnát november és március között érdemes ültetni, amikor a talaj már nem fagyott. Ültetés előtt tisztítsd meg a talajt a gyomoktól, és jól trágyázd meg.
2. A málnát általában vesszőként árusítják, ami alapvetően egy csupasz gyökér és szár. Áztassuk be vízbe a vesszők gyökereit, majd 45-60 cm-re ültessük el őket egymás után. Ha egynél több sort tervezel, tartsd őket legalább egy méter távolságra egymástól.
3. Fedd be a gyökereket körülbelül 5 cm talajjal, és jól öntözd meg. 
4. Tartsd nedvesen a komposztot, és havonta takarmányoz folyékony általános célú műtrágyával. Kemény vizű területeken próbálj betakarított esővizet használni.
5. Ahogy a növények nőnek, finoman kösd össze a vesszőket dróttal.

hirdetes

LEGJOBB TIPP: Ha kevés a hely, konténerekben is termesztheted a málnát. A málnanövények nevelhetők 38 cm átmérőjű cserépben, vesszőhöz kötve. 

A legjobb feltételek a málna termesztéshez

A málnát rendszerint sorokba ültetik az ágyásokba, majd növekedésük során a növényeket oszlop- és drótrendszer mentén idomítják. Ahogy fentebb említettük, ha van egy kisebb kerted, akkor is termeszthetsz málnát, akár konténerben is.
Bárhová is ülteted a málnát, nedves, termékeny és gyommentes talajt kell használnod. Kora tavasszal adjon általános célú műtrágyát a talajhoz, és a száraz időszakban jól öntözd meg a növényeket. A málna szereti a napsütést, ezért próbáld meg északról délre haladó sorokba ültetni, nehogy árnyékot vessenek egymásra.
Végül, miután a növények megtelepedtek, minden évben metszd vissza őket, hogy a következő évben nagyobb termést biztosítsanak.

Mennyi ideig tart a málna növekedése?

Ha a málnát november és március között ülteted el, június körül lesz termése, ha a nyári gyümölcsű fajtákat választottad. Ha az őszi gyümölcsfajtákat választottad, akkor augusztus végén-októberben készülnek el, ezért a legjobb választás, ha mindkettő fajtából ültetsz el.
Előfordulhat az is, hogy egy évet kell várni, amíg a málnavesszők gyümölcsöt hoznak, attól függően, hogy mennyire voltak érettek a vásárláskor.

hirdetes

Hogyan kell metszeni a málnát?

Ha minden évben kiváló málnatermést szeretnél, akkor szeptemberben le kell vágnia a nyári gyümölcsű vesszőket, a január és a február pedig a legjobb hónapok az őszi gyümölcsű vesszők metszésére.

A nyári termővesszőknél egyszerűen vágd le a termést hordó barna szárakat a talaj szintjéig, majd talajtakaró gyanánt rakd körül jól korhadt komposzttal vagy trágyával. Így megmaradnak a fiatal zöld hajtások, amelyek a következő évi termést hozzák. Az őszi termő málnát azonnal vissza kell vágni!
Maximalizálhatod a termést az őszi növények megtelepedése utáni dupla bevágással is. Ahelyett, hogy levágnád az összes gyümölcsös vesszőt, 1 méterenként válaszd ki akár nyolc legerősebb növényt, és egyszerűen távolítsd el a tetejüket. Vágd vissza a többi vesszőt a szokásos módon. A félig metszett vesszők korábban termést hoznak majd, mint a többiek, így meghosszabbodik a szezon. Ezután a következő télen le lehet őket vágni a földig, a többi növényt pedig félig lehet metszeni a következő évi terméshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

bagócslárva-betegség

1. bőrbagócslárva-betegség: a bőrbagócsok v. vargalegyek (Hypoderma bovis) lárvái által... Tovább

erős méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon, szájon át... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés