A kerti mák termesztése - most tudj meg róla mindent

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Kerti mák termesztése – Kisokos mindenkinek

A kerti mák ültetése

Megfelelő minőségű talajban a mák úgy nő, akár a gaz. Ha szeretnéd rendezettebben termeszteni (például mert szüretelni tervezed őket), akkor érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy kordában tartsd őket. A legtöbb olyan mákfajta, amelyet ehető magvaik miatt termesztenek 3-9 USDA zónák között hidegtűrő, habár vannak kivételek (ezért érdemes rákérdezni a hidegtűrésre, amikor a magokat vásárolod).

Ez azt jelenti, hogy hazánkban a legtöbb máknak nem igazán árt majd a téli hideg. A mák jól érzi magát napos, és félárnyékos helyeken is, de ha azt szeretnéd, hogy teljes kapacitással teremjenek, akkor legalább napi 6 óra napfényt érdemes biztosítani nekik. Forróbb éghajlatokon jó ötlet a napsütötte délutánokra leárnyékolni a mákokat, mert a tűző napfény megterheli őket, amitől kisebb magházakat növesztenek.

hirdetes

Talajigény

A magvaikért termesztett mákokat többféle talajösszetételben lehet termeszteni, hiszen még az utak szélén is fel-felbukkannak néha. Sőt, ha kerti ágyásokban szeretnéd tartani őket, akkor ügyelned kell rá, hogy a talaj felső rétegei ne tartalmazzanak túl sok tápanyagot. A mákok szárazabb, remek vízelvezetésű talajban érzik magukat a legjobban – ez esszenciális a bőséges terméshez. A sűrű, agyagos, iszapos, nyirkos talajok problémát okozhatnak nekik. Ha úgy véled, hogy javítanod kell a talaj vízelvezetésén, akkor a mákok elültetése előtt dolgozz bele egy adag komposztot vagy levélkomposztot a talaj felső 60 centijébe.

A magok csíráztatása

A kerti mák magvai könnyebben kicsíráznak, ha előtte természetes stratifikáción (rétegezés) mehetnek keresztül. Ehhez például ősszel, vagy télen kell elültetni őket, és várni, hogy tavasszal természetes csírázásnak induljanak. A rétegezést mesterségesen is elvégezheted, például egy hűtőben vagy fagyasztóban. A legjobb eredmények érdekében szórd szét a magokat az ültetési terület felszínén.

hirdetes

Ezt az ősz végétől néhány héttel az utolsó várható fagy előttig érdemes elvégezni. A magokkal nem érdemes spórolni – szórj el többet, mint amennyire szükséged lenne, hogy biztosan elég hajtson csírázzon ki közülük (később aztán szükség szerint ritkíthatsz rajtuk). A csírázás akkor indul be, amikor a talaj hőmérséklete 10-15°C közé ér.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

További cikkek ebben a témában


juhtelep

nagyüzemi, korszerű épületekkel és egységes technológiával ellátott, szakosított telep,... Tovább

igazságügyi állatorvostan

az állatorvos-tudomány ismereteit bizonyos jogi ismeretekkel ötvöző tudományág, amely azt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Mezőgazdaság Növénytermesztés