Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

hirdetes

Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

ZH
májusi kertimunkák

4.    Ültetés


A májusi időszak tökéletes az ültetéshez és a palántázáshoz, ugyanis már nincsenek hajnali fagyok, így a kis palántáink nem fognak elfagyni. Mielőtt hozzálátnánk a munkálatoknak érdemes előre megtervezni, hogy hova mit ültetünk, és hogy mit hogyan kell ültetni! Ha magról szeretnénk ültetni, akkor már nem minden növény esetében tehetjük ezt meg, ugyanis van aminek hosszú a növekedési ideje és az ősz előtt nem nőne ki. Májusban a következő növényeket érdemes még magról elvetni: borsó, rebarbara, napos retek, spenót, petrezselyem, sárgarépa, cékla, bab és a különböző salátafélék. Amennyiben lassabban növekedőket is szeretnél kertedbe ültetni, akkor válaszd a palántázást! Ha magad nem is bíbelődnél a palántázással, akkor boltban is megtudod vásárolni, és már csak a kiültetést kell elvégezned. Ilyen növény lehet például a paradicsom, a paprika, a káposztafélék, a karfiol, a brokkoli, a padlizsán és dinnye.

hirdetes

5.    Kártevőírtás


A legtöbb kártevő májusban jelenik meg, ezért érdemes a növények védelmére is fokozottan odafigyelni ebben az időszakban. A legjobb védekezés a megelőzés, a legjobb, ha ellenálló növényfajtákat választunk, szellősen ültetünk, a lehullott leveket összegereblyézzük, és az elszáradt növényi részeket is összeszedjük, hogy tisztán tartsuk a kertet. Megelőzi módszerként említhető még, ha ültetésnél ügyelünk rá, hogy ugyanaz a növény ne kerüljön három évnél hamarabb ugyanarra a helyre, ha használunk vegyszermentes permetleveket, illetve ha segítő növényeket is ültetünk egymás mellé. A fokhagyma és a torma például elriasztják a csigát és a gombát, a zeller a hernyókat, a snidling a hangyákat. Fontos, hogy a gyümölcsfákat csak virágzás után permetezzük, ahogy lehullottak a szirmok, hogy megvédjük a termést a kórokozóktól!

hirdetes

6.    Öntözés


Májussal egyre melegszik az idő, így mindenképp ügyeljünk a megfelelő öntözésre, hogy elkerüljük a szárazságot! Az öntözést a legjobb kora reggel és a késő esti órákban elvégezni, hogy a nap ne tehessen kárt a nedves növényekben és ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. Ne felejtsük el, hogy a gombás megbetegedések a nedves helyeken fordulnak elő leginkább, így ügyeljünk ennek megelőzésére is!

Kattints tovább, mert van még mit elvégezni a kertben!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

További cikkek ebben a témában


kukorica vegyszeres gyomirtása

a kukoricatermesztés jelentőségével összhangban többféle hatékony gyomirtási technológia... Tovább

kakascímer (Rhinanthus)

a tátogatók (Scrophulanaceae) családjába tartozó nemzetség. Egyéves, ált. ágas szárú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés