Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

hirdetes

Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

ZH

Sokan panaszkodnak a mostanában lehulló csapadék miatt, de a természetnek már szüksége volt az esőre, akár a mezőgazdaságban, akár a házi kertben. Májusban már az idő is melegebb, így a hajnali fagyoktól sem kell tartanunk. Ez az időszak amikor igazán beindul az élet a földjeinken. Nézd meg milyen feladatokat kell ellátnod a kertedben májusban!

májusi kertimunkák

Májusi teendők a kertben!


1.    A fű ápolása


A sok csapadék elősegíti a pázsit növekedését és sűrűsödését, ezért az első helyen az elvégzendő kerti munkák között a fűnyírás szerepel. A fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat. Érdemes megtrágyázni májusban egyszer a gyepet, amivel az előbb említett pozitívumokat erősítjük fel, ha szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez egy elég megoszló vélemény, ugyanis egyesek szerint így nem szellőzik kellően a gyep, mások viszont mindenképp ajánlják a biodoverzitás miatt. Így érdemes tehát elvégezni, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl vastag a trágyázási réteg. Fűnyíráskor ügyeljünk rá, hogy a fűnyíró pengéi élesek legyenek, ugyanis így szépen metszik a füvet, míg az életlen penge csak roncsolja, tépi a fűszálakat. 

hirdetes
Amennyiben megjelent pár cickafark, gyermekláncfű, tyúkhúr vagy egyéb más gyomnövény, érdemes gyomírtást végeznünk, így újra szép és tiszta lesz a pázsitunk. A szellőztetés dúsítja a füvet és elegendő oxigénhez juttatja a gyökérzetet, a trágyázással pedig a tápanyagokat utánpótoljuk.

2.    Tavaszi metszés


Amennyiben még nem kezdtél hozzá a cserjék, bokrok és a fák visszametszéséhez, úgy mindenképp tedd meg minél előbb, ugyanis ez az utolsó lehetőség rá. A metszés támogatja a növények fejlődését, ami ebben az időszakban a legintenzívebb. Ne felejtsd el a rózsákat is megmetszeni, ugyanis , ha nem teszed meg, a rózsák azt hiszik majd vége a szezonnak és nem fognak virágba borulni és nem fog új hajtásokat hozni. Ha visszavágjuk az ágakat felserkentjük a fejlődést, így a növény azon fog dolgozni, hogy minél több új levelet és ágat hozhasson. De az sem mindegy, hogy metszünk! Erről a bővebben  ITT olvashatsz!

hirdetes

3.    Az örökzöldek karbantartása


Az örökzöldek több szempontból is előnyösek lehetnek számunkra a kertben, ugyanis nem csak mutatósak, de megvédenek minket a zajtól és a portól, valamint a kismadarak számára is menedékhelyet biztosítanak. A május megfelelő időszak a sövény ültetésére, de ha már van cserjénk akkor ilyenkor kell elvégezni az első sövénynyírást is! ITT találsz néhány ispirációt, ha még nem tudod milyen cserjét ültess!

A következő oldalon még olvashatsz róla, hogy milyen feladatokat lehet még májusban elvégezni a kertben!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

További cikkek ebben a témában


ionizáló sugárzás

radioaktív részecskék (radioaktivitás) és elektromágneses sugárzások összessége, amely az... Tovább

légszáraz mag

a tárolhatóság állapotáig kiszárított mag. A fajok szerint változó értékű... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés