Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

hirdetes

Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokan panaszkodnak a mostanában lehulló csapadék miatt, de a természetnek már szüksége volt az esőre, akár a mezőgazdaságban, akár a házi kertben. Májusban már az idő is melegebb, így a hajnali fagyoktól sem kell tartanunk. Ez az időszak amikor igazán beindul az élet a földjeinken. Nézd meg milyen feladatokat kell ellátnod a kertedben májusban!

májusi kertimunkák

Májusi teendők a kertben!


1.    A fű ápolása


A sok csapadék elősegíti a pázsit növekedését és sűrűsödését, ezért az első helyen az elvégzendő kerti munkák között a fűnyírás szerepel. A fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat. Érdemes megtrágyázni májusban egyszer a gyepet, amivel az előbb említett pozitívumokat erősítjük fel, ha szétterítve a gyepen hagyjuk. Ez egy elég megoszló vélemény, ugyanis egyesek szerint így nem szellőzik kellően a gyep, mások viszont mindenképp ajánlják a biodoverzitás miatt. Így érdemes tehát elvégezni, de figyeljünk rá, hogy ne legyen túl vastag a trágyázási réteg. Fűnyíráskor ügyeljünk rá, hogy a fűnyíró pengéi élesek legyenek, ugyanis így szépen metszik a füvet, míg az életlen penge csak roncsolja, tépi a fűszálakat. 

hirdetes
Amennyiben megjelent pár cickafark, gyermekláncfű, tyúkhúr vagy egyéb más gyomnövény, érdemes gyomírtást végeznünk, így újra szép és tiszta lesz a pázsitunk. A szellőztetés dúsítja a füvet és elegendő oxigénhez juttatja a gyökérzetet, a trágyázással pedig a tápanyagokat utánpótoljuk.

2.    Tavaszi metszés


Amennyiben még nem kezdtél hozzá a cserjék, bokrok és a fák visszametszéséhez, úgy mindenképp tedd meg minél előbb, ugyanis ez az utolsó lehetőség rá. A metszés támogatja a növények fejlődését, ami ebben az időszakban a legintenzívebb. Ne felejtsd el a rózsákat is megmetszeni, ugyanis , ha nem teszed meg, a rózsák azt hiszik majd vége a szezonnak és nem fognak virágba borulni és nem fog új hajtásokat hozni. Ha visszavágjuk az ágakat felserkentjük a fejlődést, így a növény azon fog dolgozni, hogy minél több új levelet és ágat hozhasson. De az sem mindegy, hogy metszünk! Erről a bővebben  ITT olvashatsz!

hirdetes

3.    Az örökzöldek karbantartása


Az örökzöldek több szempontból is előnyösek lehetnek számunkra a kertben, ugyanis nem csak mutatósak, de megvédenek minket a zajtól és a portól, valamint a kismadarak számára is menedékhelyet biztosítanak. A május megfelelő időszak a sövény ültetésére, de ha már van cserjénk akkor ilyenkor kell elvégezni az első sövénynyírást is! ITT találsz néhány ispirációt, ha még nem tudod milyen cserjét ültess!

A következő oldalon még olvashatsz róla, hogy milyen feladatokat lehet még májusban elvégezni a kertben!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árasztó öntözés

a talajfelszínt elborító ->öntözés. Alapvető feltétele, hogy az elárasztott terület... Tovább

tályog

A körülírt gennyes gyulladás jellegzetes alakja,a genny a szövetekben képződött üregben... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés