Az örökzöld cserjék megfelelő gondozása

hirdetes

Az örökzöldek megfelelő gondozása

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az örökzöldek nem csak kertünket varázsolják széppé, de megvédenek minket az utcáról beáramló és a levegőben található portól, ás a zajtól, valamint az énekesmadarak és a kisebb állatok, mint például a süni számára is tökéletes menedékhelyet biztosítanak. Azt hihetnénk, hogy az örökzöldek nem igényelnek semmifajta ápolást, gondozást, ezért általában elhanyagoljuk őket, de valamire mégis csak érdemes odafigyelni!

örökzöld cserjék gondozása

Így gondozd az örökzöld cserjéket a kertben!


Az örökzöld cserjék mesés látványt biztosítanak télen és nyáron is a kertben, amennyiben megfelelően gondozzuk őket! Csakúgy, mint minden más növénynek, az örökzöldeknek is van szükségük ápolásra, még ha nem is olyan igényesek, mint egyes dísznövények. Sokat köszönhetünk az örökzöldeknek, akár kerítésként is funkcionálhat és még zajtól és portól is megvédi a belső kertet ezesetben, de az állatok is menedékre lelhetnek a sűrű ágai között. Olvasd el a cikkünket, hogy meg tudd, hogyan gondozd megfelelően az örökzöld cserjét a kertedben!

Örökzöld cserjék gondozása


1.    Az örökzöldek öntözése


Az ültetést követő két évben hatalmas jelentőséggel bír az öntözés, ugyanis a cserjék ilyenkor begyökereznek, amihez elegendő vízmennyiséget kell számukra biztosítanunk. Az öntözést befolyásolhatja az adott évszak és az időjárás is, nyilván a nyári nagy melegben többször kell meglocsolnunk, mint az esős ősszel. Amennyiben nyáron telepítjük a cserjét, naponta kell meglocsolnunk, főként, ha homokos a talaj, ahova ültettük. Ne felejtsd el, nyáron a locsolás mindig kora reggel vagy késő este történjen, mert a növények akkor párologtatnak a legkevesebbet. Ha cserépbe vagy dézsába ültettük az örökzöldet, azt még sűrűbben kell öntöznünk, ugyanis sokkal hamarabb kiszárad a földjük. Amennyiben csapadék szegény a téli és az őszi időszak a locsolásról akkor se feledkezzünk meg!

hirdetes

2.    Az örökzöldek tápanyagpótlása

hirdetes


Akár kiültetett, akár ládás növényről van szó, mindkettő igényli a tápanyagok pótlását, hogy életerősek maradhassanak, és megfelelően növekedhessenek. A növekedéshez elég sok tápanyagot használnak fel a növények, így a leghatékonyabb módszer a tápanyagok pótlására, ha évente kétszer, egyszer tavasszal és egyszer ősszel, hosszú hatástartamú szerves tápanyaggal szórjuk meg az örökzöldeket. Tavasszal is érdemes tápoldatot keverni az öntözővízbe, ugyanis ezt a tápanyagot leginkább a cserjék a növekedéshez, virágképzéshez és bogyó növesztéshez használják fel. A tápanyagpótlás ellenállóbbá is teszi a növényeket az időjárási körülményekkel szemben, valamint megvédi a kórokozóktól és a kártevőkkel szemben. Ősszel azért érdemes tápoldatozni, mert felkészíti a növényt a vegetációs időszakra, és a téli időjárásra.

3.    Az örökzöldek nyírása és metszése


Az örökzöldek nyírását virágzás után érdemes elvégezni, gyors növekedés során a tavaszi majd a nyári időszakban előfordulhat, hogy többször is meg kell nyírni az örökzöld cserjénket, ilyenkor az utolsó időpont amikor ezt elvégezhetjük az szeptember közepe, mert a jövő évi virágzás így lesz megfelelő. Az örökzöldekből könnyen formázhatunk szinte bármilyen alakzatot mindössze egy metszőolló segítségével.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

hibridkukorica-vetőmag szárítása

a csöves hibrid kukoricát a Campbell- [e. kembel) kamrás rendszerű szárítókban a felfelé... Tovább

alloxidum-nátrium-hatóanyagú gyomirtó szer

a ->szelektív hatású gyomirtó szerek csoportjába tartozik. A magról kelő egyszikű gyomokat... Tovább

Tovább a lexikonra