A francia elnök legfőbb üzenete, hogy a közös agrárpolitika értékeit meg kell őrizni és a jelenleg folyó felülvizsgálat nem vezethet azt gyengítő eredményre

Franciaország-Magyarország

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Magyarország egyetért Sarkozy elnök agrárpolitikai javaslataival A francia elnök legfőbb üzenete, hogy a közös agrárpolitika értékeit meg kell őrizni és a jelenleg folyó felülvizsgálat nem vezethet azt gyengítő eredményre, valamint el kell kezdeni gondolkodni a 2013 utáni időszakról is - hangsúlyozta szombaton Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a 45. Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállításon Párizsban, amelyet Nicolas Sarkozy államfő nyitott meg.
Magyarország egyetért Sarkozy elnök agrárpolitikai javaslataival, agrárpolitika

Francia agrárium

A francia agrárium és élelmiszeripar 138 ezer négyzetméteres területen harminc ország ezer kiállítójának részvételében és háromezer tenyészállat (szarvasmarhák, kecskék, juhok, sertések, lovak, kutyák) bemutatásával megnyílt legjelentősebb éves találkozója február 23. és március 2. között látogatható a párizsi Porte de Versailles nevű kiállítócsarnokban.
 

Unió

A világ második legjelentősebb agrárhatalma, Franciaország az év második felében tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, melynek során a közös európai uniós mezőgazdasági politika átalakításának jelenleg zajló felülvizsgálatának lezárását követően Sarkozy kezdeményezni kívánja a 2013 utáni időszakra vonatkozó közös agrárpolitika (KAP) újragondolását, amelyet stratégiai kérdésnek nevezett. 
 
Megnyitó beszédében Sarkozy elkötelezte magát a közös agrárpolitika mellett: "Aki lerombolja a KAP-ot, az Európára mond nemet" - hangsúlyozta a francia elnök, aki szerint az eddigi védekező magatartás helyett ezentúl "offenzív módon", az Európai Parlamenttel szoros együttműködésben, a "közösségi preferencia vitathatatlan elve" alapján kell az európai agrárpolitika elveit meghatározni, amelyek ténylegesen termelő mezőgazdaságot eredményeznek. 
 
"A magyar és francia agrárálláspont teljes egészében egyezik" - nyilatkozta Gráf József Sarkozy szavai után az MTI-nek.   
 

Felülvizsgálat

A felülvizsgálat eredményeiből levont következtetéseket 2009-től szeretné a francia elnök alkalmazni az agráriumban, majd néhány elem megváltoztatásával új keretet adni a KAP-nak a 2010-es költségvetési kérdésekről szóló tárgyalások megkezdése előtt. Ezek közül Gráf József szerint az egyik legfontosabb a termelés növelése elsősorban az ázsiai országok fogyasztásnövekedésére való felkészülés jegyében.
 
Emellett - fogalmazott Gráf - biztos jövőt kell biztosítani az agráriumban dolgozóknak, ezért kiszámíthatóbb körülményekre és támogatásokra van szükség. Sarkozy ígértetett tett arra, hogy a francia elnökség ezt európai méretekben igyekszik megvalósítani.
 
Új szempontként hangzott el Sarkozy javaslatában a fiatal gazdálkodók segítése, amelyhez hasonló program a közelmúltban indult Magyarországon - mutatott rá a földművelésügyi miniszter.
 
Gráf József üdvözölte, hogy a francia elnök a magyar állásponttal összhangban "nagyon keményen" véleményezte a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) folyó tárgyalások menetét.
 
"Európának a leghatározottabban kell megvédenie érdekeit. Sajnálom, hogy Európa egyre jelentősebb egyoldalú engedményeket tesz. A francia kormány határozottan ellenezni fog minden olyan megegyezést, amely a francia és az európai agrárium érdekeit áldozná fel. Jobban szeretném, ha lenne megegyezés, de nem bármi áron" - mondta beszédében a francia elnök.
 
A földművelésügyi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy Sarkozy is azt hangoztatta, hogy szakítani kell azzal a magatartással, hogy az agrárképviseletek és a gazdálkodók nagyon nagy önállóságot mutatnak és csak nagy baj esetén fordulnak a kormányhoz vagy az Európai Bizottsághoz. Az együttműködésnek folyamatosnak kell lennie és ez esetben természetesen számíthatnak minden segítségre - emelte ki Gráf József.
A magyar miniszter a nap folyamán megbeszélést folytat a francia sertéstenyésztők szövetségének vezetőivel. Magyarországhoz hasonlóan Franciaországban is ebben az ágazatban van a legnagyobb feszültség. A francia agrárkamara képviselőivel és magyarországi befektetőkkel is találkozik Gráf József Párizsban.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

122/2008. (IX. 16.) FVM rendelet

Az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. A mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési,... Tovább

biokatasztrófa

egy v. több környezeti tényezőnek olyan irányú hirtelen megváltozása, amelynek... Tovább

Tovább a lexikonra