notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat.

Hirdetés

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat. Ennek feltételeit a vidékfejlesztési tárca felkérésére a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. dolgozza ki.

Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat

 

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat – Hazánk jó adottságokkal rendelkezik

 

Pallós József Péter, az intézmény igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy a Kárpát-medence adottságai lehetővé teszik, hogy ha a gyógynövény-termesztés, -gyűjtés és feldolgozás közötti összhang létrejön, az ágazat megerősödjön. A világpiacon óriási az igény a természetes alapanyagokból készült élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikumipari termékek iránt, viszont az elmúlt 20 évben a gyógynövény termesztés és feldolgozás széthullott a privatizációk miatt, és az ország nem használja ki a kedvező adottságokat. A vadon termő és a termesztett gyógynövények mennyisége a korábbiakhoz képest a negyedére csökkent, és a jelenlegi 2000 vagonnyi tétel döntő hányada olcsó nyersanyagként kerül exportra, majd feldolgozva, drága késztermékként kerül vissza a hazai piacokra. 
Hirdetés
<a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">Mag</a>yarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat – Rövid időn belül kidolgozzák a koncepciót

 

Az agrártárca nemrég összeállította a nemzeti vidékfejlesztési koncepció megvalósítását elősegítő 17 országos szintű téma listáját, melyek között szerepel a gyógynövény is. Ezért Gyógynövény Kutató Intézet az öt érintett tárcával és különböző szervezetekkel együttműködve rövid időn belül elkészíti a gyógynövényágazat megújulásának koncepcióját. Az intézet igazgatója kihangsúlyozta, hogy a gyógynövényprojekt fellendítéséhez kiemelt fontosságú egy ágazatok feletti irányító poszt életre keltése, mivel a mezőgazdaság, egészségügy, belügy, nemzetgazdaság, és humán erőforrás  területek között kell koordinálni. 
 

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat – Időszakos munkalehetőség

Hirdetés

 

A készülő koncepció a vidéki foglalkoztatás helyzetére is kitér. Kedvező egybeesés, hogy a legelmaradottabb térségekben a természet kiemelkedően gazdag vadon termő gyógynövényekben. A gyógynövények gyűjtése, válogatása, szállításra való előkészítése és feldolgozása időszakonként nagyjából 100 embernek adhat munkát. A Gyógynövény Kutató Intézet jelenleg is 40 kistérségi településsel áll kapcsolatban, ahol a környéken megtermő gyógynövényeket szakmai segítséggel közmunka keretében gyűjtetik össze a helyben lakókkal.
A tanulmány várhatóan a nyár végére készül el, és a vidékfejlesztési tárcának alapul szolgálhat egy egységes gyógynövény-hasznosítási modell beindítására, amely 3-4 éven belül többletjövedelmet hozna az agrárgazdaságnak.
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
462 909
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
462 909
Közösség

antagonizmus

biol. értelemben élőlényeknek egymásra gyakorolt káros hatása, pl. a mikroorganizmusokra... Tovább

markoló-réselő gép (réselőgép)

függőleges falú munkaárkok, ún. rések ásására alkalmas markoló, amelyet hidraulikával v.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 113

Átlagos értékelés: 4.8

Növénytermesztés