Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat.

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat

GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Magyarország rövid időn belül gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat. Ennek feltételeit a vidékfejlesztési tárca felkérésére a Gyógynövény Kutató Intézet Kft. dolgozza ki.

Gyógynövény

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat – Hazánk jó adottságokkal rendelkezik

Pallós József Péter, az intézmény igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy a Kárpát-medence adottságai lehetővé teszik, hogy ha a gyógynövény-termesztés, -gyűjtés és feldolgozás közötti összhang létrejön, az ágazat megerősödjön. A világpiacon óriási az igény a természetes alapanyagokból készült élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikumipari termékek iránt, viszont az elmúlt 20 évben a gyógynövény termesztés és feldolgozás széthullott a privatizációk miatt, és az ország nem használja ki a kedvező adottságokat. A vadon termő és a termesztett gyógynövények mennyisége a korábbiakhoz képest a negyedére csökkent, és a jelenlegi 2000 vagonnyi tétel döntő hányada olcsó nyersanyagként kerül exportra, majd feldolgozva, drága késztermékként kerül vissza a hazai piacokra. 

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat – Rövid időn belül kidolgozzák a koncepciót

Az agrártárca nemrég összeállította a nemzeti vidékfejlesztési koncepció megvalósítását elősegítő 17 országos szintű téma listáját, melyek között szerepel a gyógynövény is. Ezért Gyógynövény Kutató Intézet az öt érintett tárcával és különböző szervezetekkel együttműködve rövid időn belül elkészíti a gyógynövényágazat megújulásának koncepcióját. Az intézet igazgatója kihangsúlyozta, hogy a gyógynövényprojekt fellendítéséhez kiemelt fontosságú egy ágazatok feletti irányító poszt életre keltése, mivel a mezőgazdaság, egészségügy, belügy, nemzetgazdaság, és humán erőforrás  területek között kell koordinálni. 
 

Magyarország gyógynövénytermesztő nagyhatalommá válhat – Időszakos munkalehetőség

A készülő koncepció a vidéki foglalkoztatás helyzetére is kitér. Kedvező egybeesés, hogy a legelmaradottabb térségekben a természet kiemelkedően gazdag vadon termő gyógynövényekben. A gyógynövények gyűjtése, válogatása, szállításra való előkészítése és feldolgozása időszakonként nagyjából 100 embernek adhat munkát. A Gyógynövény Kutató Intézet jelenleg is 40 kistérségi településsel áll kapcsolatban, ahol a környéken megtermő gyógynövényeket szakmai segítséggel közmunka keretében gyűjtetik össze a helyben lakókkal.
 
A tanulmány várhatóan a nyár végére készül el, és a vidékfejlesztési tárcának alapul szolgálhat egy egységes gyógynövény-hasznosítási modell beindítására, amely 3-4 éven belül többletjövedelmet hozna az agrárgazdaságnak.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ad libitum

a takarmányozásban használatos kifejezés; azt jelenti, hogy az állat adagolás nélkül,... Tovább

konténer

az anyagmozgatás, s benne az egységrakomány-képzés egyik legkorszerűbb eszköze. Lényegében... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés