Az idei magyar kalászos termés kiemelkedő lesz, így a gazdák reménykednek abban, hogy valóban kiemelkedőek lesznek idén a búzatermés eredményei Magyarországon.

Remek kalászos termésre számíthatnak idén a gazdák Magyarországon

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az idei kalászos termés Magyarországon kifejezetten jó eredményeket ígér, és a gazdák bizakodva tekintenek a közelgő betakarítás elé. Az Agrárszektor beszámolója szerint a búza ára a nemzetközi piacokon emelkedő tendenciát mutat, noha ennek még néhány hónapja sem volt jele.

búzatermés Magyarországon

A hazai búzatermés elérheti a 6 millió tonnát

Az összképet ugyan rontja, hogy az árpa ára továbbra is alacsony marad, és mindkét termésből kínálati piac alakulhat ki a magas átmenő készletek és a jó termésvárakozások miatt. Ennek ellenére a hazai búzatermés várhatóan elérheti a 6 millió tonnát, ami nagyon kedvező eredmény lenne.

Már rég nem június 29-én kezdődik az aratás

Az aratás hagyományosan Péter és Pál napján, vagyis június 29-én kezdődik, azonban az időjárás már régóta nem követi a hagyományokat, így ez a dátum rugalmasabbá vált. A csapadékos és hűvös tavasz, valamint az esős nyárelő miatt a búza aratása csak a következő napokban kezdődhet meg, míg az árpa esetében néhány helyen már be is fejeződött. Jelenleg tehát csak az árpa termésével kapcsolatban lehet megbízható információkat közölni.

Az árpa aratását már van, ahol be is fejezték

Az árpa termelési eredményei országosan nagyon ígéretesek. Békés megyében, például Gyomaendrőd és Kőrösladány környékén már be is fejezték az aratást, és a termelők 6,5 tonna körüli átlagokról számoltak be. Bár ez nem kiugró eredmény, mégis jó eredménynek számít.

Raskó György agrárközgazdász elmondása szerint a Jászságban is hasonló termésátlagok várhatók, 6-7 tonna közötti eredményekkel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az árpa termésének fajsúlya alacsony, ami bizonyos problémákat okoz, de mennyiségi szempontból az átlagosnál több a termés. A Közép-Dunántúlon pedig még jobb eredmények születtek, a hektáronkénti árpa hozam körülbelül 8 tonna.

Külpiacon is értékesítik a magyar búzát

Magyarországnak az idei termésből körülbelül 3,5 millió tonna búzára nincs szüksége, mivel ez meghaladja a hazai igényt. Ennek következtében ez a termelési mennyiség külpiacokon lesz értékesítve. Árpából pedig várhatóan körülbelül 800 ezer tonna exportálható, mivel itthon nincs nagyobb kereslet rá. Fontos megjegyezni, hogy az árpa ára továbbra is rendkívül alacsony marad, tonnánként 40-45 ezer forint között. Ez azt jelenti, hogy a termést nem lehet olyan kedvező áron értékesíteni.

Forrás: agrarszektor.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

betyárkóró (Erigeron canadensis L.)

a —>fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egyik leggyakoribb... Tovább

apró, többnyire hatszöges jégkristályokból álló szilárd csapadék; a jégkristályok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek