Magyar szőlőfajták bemutatása - ezekre lehetünk büszkék, ismerd meg őket Te is

hirdetes

Amire büszkék lehetünk – Világhíres magyar szőlőfajták!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Magyar szőlőfajták – Büszkeségeink a magyar szőlőfajták!

Borszőlők

Magyar szőlőfajták - Arany Sárfehéry

Csak Magyarországon termesztik, őshonosnak tekinthető fajta. Fürtjei nagyok, vállasak, tömöttek, bogyói világos sárgászöld színűek, későn érnek, általában október közepén-végén. Bőtermő, de fagyérzékeny.

Magyar szőlőfajták - Bíbor kadarka

Fürtjei középnagyok, közepesen tömöttek vagy tömöttek, vállasak, gyakorta nagyobb mellékfürttel rendelkeznek. Bogyói kicsik, gömbölyűek, sötétkékek, hamvasak, vastag héjúak, lédúsak, festőlevűek. Hosszú tenyészidejű, késői érésű fajta; október elején, kb. 16 mustfokkal lehet szüretelni. 

Magyar szőlőfajták - Budai zöld

Szintén őshonos fajta, régen közkedvelt volt, de termőterülete csökkent az évek során. Bőtermő, fürtjei nagyok, tömöttek, bogyói közepesen nagyok, kissé megnyúltak, zöldessárgák vagy zöldesfehérek, kissé pontozottak. Fagyérzékeny¸ rothadásra hajlamos, késői érésű, október második felében szüretelhető. 

hirdetes

Magyar szőlőfajták – Ezerjó

Magyar történelmi fehérbor szőlőfajta, hungarikum.  Fürtjei nagyok, ágasak, tömöttek, bogyói szintén nagyok, hosszúkásak, sárgászöldek, áttetszők. Korán érő, bőtermő fajta, bora alkoholban gazdag, kemény, kissé fanyarkás ízű. 

Magyar szőlőfajták - Fehér Gohér

Szeptember közepén érik be, keveset terem, mivel virága nőjellegű, ezért gondoskodni kell esetében porzó fajtáról, viszont nehezen termékenyül. Fürtjei lazák, bogyója vékonyhéjú, húsa leves, korán érik. 

hirdetes

Magyar szőlőfajták – Furmint

Fürtjei lazák, középnagyok, bogyói közepes nagyságúak, sárgászöldek, napos oldalukon rozsdásak, hosszú nyelűek, kissé vastag héjúak, ropogósak, lédúsak, jól beérve aszúsodnak. 

Magyar szőlőfajták – Hárslevelű

Fürtjei igen hosszúak, laza szerkezetűek, bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Októberi érésű, szárazságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta.

Magyar szőlőfajták – Juhfark

Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája. Fürtjei középnagyok, hengeresek, tömöttek. Szeptember végén - október közepén érik. Rothadásra érzékeny fajta. 

Magyar szőlőfajták - Kékfrankos

Fürtjei közepes nagyságúak, közepesen tömöttek, rövid nyelűek. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak. Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni, mert nehezen rothad. A következő oldalon várnak még érdekes szőlőfajták, lapozz egyet!

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


26/2006. (IV. 4.) FVM rendelet

a rizs intervenciójáról A mezõgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz és egyéb... Tovább

Szentannai Sámuel Mezõgazdasági Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés