A GDP 27440 milliárd lesz

A GDP 27440 milliárd lesz

MTI/hvg.hu
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az idén az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1614,4 milliárd forint lesz az önkormányzatok 85 milliárd forintos várható hiányával, jövőre ez 1243,8 milliárd forintra, a GDP 4,5 százalékra csökken az önkormányzatok 111,1 milliárdos hiánya mellett – ismertette a jövő évi végleges költségvetési javaslat főbb számait Veres János pénzügyminiszter.
Az idén az államháztartás pénzforgalmi hiánya 1614,4 milliárd forint lesz az önkormányzatok 85 milliárd forintos várható hiányával, jövőre ez 1243,8 milliárd forintra, a GDP 4,5 százalékra csökken az

Veres benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét

Mielőtt a pénzügyminiszter átadta volna a költségvetési javaslatot tartalmazó táskát Szili Katalinnak, elmondta: a bevételi főösszeg az idei 14980,1 milliárd forintról 15921,1 milliárd forintra nő. A kiadási főösszeg 16594,5 milliárdról 17164,9 milliárd forintra emelkedik.

A GDP az idei 2,2 százalékot követően jövőre 2,8 százalékkal bővül, 27440 milliárd forint lesz. Az államadósság a GDP százalékában az idei 65,6 százalékról 66,1 százalékra nő, az eredményszemléletű államháztartási hiány 6,4 százalékról 4,1 százalékra mérséklődik.

Veres János ismertette: a jövő évi költségvetés kismértékű, 0,4 százalékos fogyasztás-bővüléssel számol, illetve azzal, hogy az idei 4 százalékos reálbér-csökkenéssel szemben jövőre 0,5-0,6 százalékos reálbér-emelkedés lehet.

Összességében a közszféra létszáma tovább már nem csökken, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az eltervezett, de még végre nem hajtott szervezeti átalakításokat ne kellene végigvinni – mondta. A PM azzal számol, hogy jövőre az infláció 3 százalékponttal 4,5 százalékra csökken.

Veres János hangsúlyozta: jövőre nem lesz újabb szigorítás, az egyensúly-javulás azonban folytatódik. Hozzátette, a külkereskedelmi mérlegben gyakorlatilag megszűnik a deficit, a fizetési mérleg hiánya további több mint egymilliárd euróval, a GDP 4,2 százalékáról 2,9 százalékára esik vissza.

A pénzügyminiszter szavai szerint kedvező változások várhatók a növekedés struktúrájában, az exportnövekedés továbbra is kétszámjegyű marad, az idei 14,8 százalékról 12 százalékra csökken, a beruházások pedig 2,4 százalékról 4,2 százalékra gyorsulnak.

A költségvetés szerint általános tartalékra 61 milliárd forint jut jövőre. A céltartalék közül 174 milliárd forint a bérekre elkülönített összeg, ami a 13. havi bér plusz kétheti összegét, valamint a közszféra reálbér-megőrzéséhez szükséges pénzt, illetve a létszámleépítéshez felhasználható összeget tartalmazza. Teljesítményösztönzésre 15 milliárd forint a céltartalék, az ingatlanok bérleti díjára pedig 18 milliárd forint. A központi egyensúlyi tartalék 20 milliárd forint, a fejezeti egyensúlyi tartalék pedig 89 milliárd forint – ismertette a pénzügyminiszter.

A Pénzügyminisztériumban tartott tájékoztatót követően Veres János átment a Parlamentbe, ahol átadta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot – nyomtatott formában és CD-n – tartalmazó táskát Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének.

Szili Katalin elmondta, hogy a törvényjavaslat pénteken délutántól olvasható lesz az Országgyűlés internetes oldalán. A törvényhozás október 25-én kezdi meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a javaslatot a házelnök szerint december 20-ra elfogadhatja a T. Ház.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

etioláltság

fénytől elzárva nevelt növények alakjában, életfolyamatában megnyilvánuló rendellenesség.... Tovább

májmételykór

mételyek (szívóférgek, a világon mindenütt, így nálunk is elterjedt Fasciola hepatica)... Tovább

Tovább a lexikonra