Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban egy helyi magyar séf, a cége és a résztvevő vendéglátó egységek rendezésében

Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japánban

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban egy helyi magyar séf, a cége és a résztvevő vendéglátó egységek rendezésében, amelynek során a magyar ízekkel ismerkedhettek az érdeklődök a szervezők reményei szerint a magyar gasztrokultúra számára nagy lehetőséget kínáló szigetországban.

Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban egy helyi magyar séf, a cége és a résztvevő vendéglátó egységek rendezésében

 

Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japánban - Moldován Viktor

A március 31-ig tartó rendezvénysorozatban négy étterem, egy szálloda és egy cukrászda vett részt, amelyek további öt napig az étlapjukon tartják majd a magyar fogásokat, többek között a paprikás csirkét és - Japánban elsőként japán cukrászda által készített - dobostortát is.
"Hiszek abban, hogy a magyar konyhának és a magyar ízeknek nagy lehetőségeik vannak Japánban" - mondta az MTI tudósítójának Moldován Viktor szervező, a hokkaidói Tokachi Hills Garden étterem vezetője, a japán séfszövetség tagja, aki a rendezvényt megelőző hetekben külön tréningeket tartott a japán szakácsoknak és cukrászoknak, hogy a magyar hetek során megfelelő minőségben tálalják a hazai ételeket.

Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japánban - mire vágynak a japánok?


"Itt rendkívül telített a piac a világ minden ízével, amelyek ráadásul már nehezen tudnak újat mutatni a gasztronómiáért rajongó japánoknak. A szigetországban 20-30 évvel ezelőtt vált népszerűvé a francia és az olasz konyha, néhány éve pedig a spanyol éttermek száma nőtt, de úgy tűnik, hogy mostanában komoly érdeklődés mutatkozik más ízek iránt is. Azt látom, hogy a japánoknak szükségük lenne valami újra, valami teljesen másra, amit úgy lehet tálalni, mint a franciát, és ami van annyira egzotikus és fűszeres, mint az olasz vagy a spanyol."


Moldován elmondása szerint két és fél éve kezdte el kidolgozni receptjeit a japán alapanyagokra, valamelyest hozzáigazítva a magyar ételeket a helyi ízvilághoz. A séf szerint - aki korábban a tokiói magyar nagykövetségen dolgozott és rendszeresen szerepel a szigetország gasztronómiai magazinjaiban - a szakma és a vendégek részéről is növekvő érdeklődés övezi a magyar konyhát Japánban.

Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japánban - Moldován Viktor népszerűsége


A szakma részéről számos megkeresés érkezik hozzá, gyakran hívják tévéműsorokba és neves hotelekbe. Rendszeresen tart Tokióban magyar főzőiskolát az érdeklődőknek, sőt Michelin-csillagos séfeknek is tartott már bemutatót a magyar konyháról és ételekről. A vendégektől is egyértelműen pozitív visszajelzések érkeznek: volt olyan vendége, aki Tokióból csak azért repült Hokkaidóra, hogy magyar ételt ehessen.


Az éttermet üzemeltető cég idén négy magyaros élelmiszert is piacra dob: otthon elkészíthető gulyáslevest, valamint padlizsánkrémet és kétféle magyaros babkrémet fognak Japán-szerte elérhetővé tenni. Távlati terv, hogy hogy Tokióban, Kiotóban vagy más japán nagyvárosokban is éttermet nyissanak.


Tokióban és környékén egyébként összesen öt magyar étterem működik, köztük egy Gerbeaud cukrászda is.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Érdekességek