notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Végre magyar bor kerül az EU asztalára

Gazdakör

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Öt magyar borvidék nedűi kerülnek a január 1-jén kezdődő magyar soros elnökség idején a miniszteri Tanács asztalára. A magyar kormány által a hivatalos brüsszeli eseményekre ajánlott pezsgőket és borokat kedd délután kóstolták meg a tanácsi főtitkárság kényes ízlésű gasztronómiai szakértői.
Végre magyar bor kerül az EU asztalára
Tizenegy, előzetes szelekción átesett bor és pezsgő közül választották ki a miniszteri tanács illetékesei a kedden délután a brüsszeli magyar állandó képviseleten tartott borkóstolón azt a 9-10-et, amelyek a fél éves magyar elnökség idején rendezett hivatalos események során a Tanács asztalára kerülnek majd. A magyar elnökség a jelek szerint soha vissza nem térő lehetőséget kínál a magyar borok európai megismertetésére, mert mint a jelen lévő magyar szakértők szerint ezúttal is kiderült: a magyar borokat bizony alig ismerik Európában.

A most kiválasztott magyar borok és pezsgők közül is felszolgálnak majd a magyar elnökség alatt sorra kerülő ebédeken, vacsorákon és hivatalos fogadásokon. Miközben azonban a hazai rendezésű informális miniszteri találkozókon kizárólag magyar borokat ihatnak majd a vendégek, Brüsszelben a dicsőségen és az asztalon osztozni kell majd más – francia, olasz, spanyol, kaliforniai és latin-amerikai – borokkal. Ha a magyar borok beválnak, akkor nem kizárt, hogy az uniós intézmények gasztronómiai illetékesei a jövőben is rendelnek majd belőlük – vélekedett Robák Ferenc, uniós elnökségért felelős kormánybiztos.

Öt magyar régió – Eger, Sopron, Tokaj, Villány és Zala – borait érte a megtiszteltetés, hogy Brüsszelben „vizsgázzanak”. A borokat előzőleg Magyarországon 63 borból egy nyolcfős szakértői zsűri választotta ki úgynevezett „vakkóstolással”. Becslések szerint az elnökségi félév alatt 4-5 ezer palack fogyhat el a magyar borokból. Összehasonlításképpen: hazánk egyik csúcsborászata, a Sepsy-pincészet évente 30-35 ezer palackot értékesít (ezt a mennyiséget rendszerint már előre megrendelik).

Érdekesség, hogy a tanácsi kóstolók, köztük is az EU-s bor tótumfaktumnak számító Stefano, nem igazán tudták elhelyezni a menüben a Zemplén Hegyhát 5 puttonyos Tokaji aszúját. Nem mintha nem ízlett volna a bor, de az uniós intézményekben a desszerthez nem szoktak borokat felszolgálni, ezért még gondolkoznak rajta, hogy helyette esetleg előételekkel (így libamájjal) párosítsák.

A keddi kóstolón sorrendben a Chateau Vincent pincészet Blanc Fleur nevű pezsgője, a György-Villa Brut Nature elnevezésű pezsgője, a Bussay borászat (Zala borrégió) Rajnai rizlingje (2008-as évjárat), a St.Andrea pincészet (Eger) Örökké fantázianevű fehér bora (2008), a Királyudvar Tokaji száraza (2007), Gál Tibor pincészetének Egri kadarkája (2008), Weninger Soproni kékfrankosa (2006), a Gróf Buttler pincészet (Eger) Bikavére (2006), a villányi Bock Bock Cuveé-je (2006), a Gróf Degenfeld pincészet Andante névre hallgató Furmintja (2007) és a már említettt Zemplén Hegyhát 5 puttyonos Tokaji aszúja (2004) szerepelt.
Hirdetés

bruxinfo.hu

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

exon

a DNS-nek (dezoxiribonukleinsav) az a szakasza, amely egy adott fehérje... Tovább

Juxxin (RH 0156)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepes, a bibe nagyon gyengén... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 149

Átlagos értékelés: 5.0