hirdetes

Végre magyar bor kerül az EU asztalára

Gazdakör
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Öt magyar borvidék nedűi kerülnek a január 1-jén kezdődő magyar soros elnökség idején a miniszteri Tanács asztalára. A magyar kormány által a hivatalos brüsszeli eseményekre ajánlott pezsgőket és borokat kedd délután kóstolták meg a tanácsi főtitkárság kényes ízlésű gasztronómiai szakértői.
Végre magyar bor kerül az EU asztalára
Tizenegy, előzetes szelekción átesett bor és pezsgő közül választották ki a miniszteri tanács illetékesei a kedden délután a brüsszeli magyar állandó képviseleten tartott borkóstolón azt a 9-10-et, amelyek a fél éves magyar elnökség idején rendezett hivatalos események során a Tanács asztalára kerülnek majd. A magyar elnökség a jelek szerint soha vissza nem térő lehetőséget kínál a magyar borok európai megismertetésére, mert mint a jelen lévő magyar szakértők szerint ezúttal is kiderült: a magyar borokat bizony alig ismerik Európában.

A most kiválasztott magyar borok és pezsgők közül is felszolgálnak majd a magyar elnökség alatt sorra kerülő ebédeken, vacsorákon és hivatalos fogadásokon. Miközben azonban a hazai rendezésű informális miniszteri találkozókon kizárólag magyar borokat ihatnak majd a vendégek, Brüsszelben a dicsőségen és az asztalon osztozni kell majd más – francia, olasz, spanyol, kaliforniai és latin-amerikai – borokkal. Ha a magyar borok beválnak, akkor nem kizárt, hogy az uniós intézmények gasztronómiai illetékesei a jövőben is rendelnek majd belőlük – vélekedett Robák Ferenc, uniós elnökségért felelős kormánybiztos.

Öt magyar régió – Eger, Sopron, Tokaj, Villány és Zala – borait érte a megtiszteltetés, hogy Brüsszelben „vizsgázzanak”. A borokat előzőleg Magyarországon 63 borból egy nyolcfős szakértői zsűri választotta ki úgynevezett „vakkóstolással”. Becslések szerint az elnökségi félév alatt 4-5 ezer palack fogyhat el a magyar borokból. Összehasonlításképpen: hazánk egyik csúcsborászata, a Sepsy-pincészet évente 30-35 ezer palackot értékesít (ezt a mennyiséget rendszerint már előre megrendelik).

Érdekesség, hogy a tanácsi kóstolók, köztük is az EU-s bor tótumfaktumnak számító Stefano, nem igazán tudták elhelyezni a menüben a Zemplén Hegyhát 5 puttonyos Tokaji aszúját. Nem mintha nem ízlett volna a bor, de az uniós intézményekben a desszerthez nem szoktak borokat felszolgálni, ezért még gondolkoznak rajta, hogy helyette esetleg előételekkel (így libamájjal) párosítsák.

A keddi kóstolón sorrendben a Chateau Vincent pincészet Blanc Fleur nevű pezsgője, a György-Villa Brut Nature elnevezésű pezsgője, a Bussay borászat (Zala borrégió) Rajnai rizlingje (2008-as évjárat), a St.Andrea pincészet (Eger) Örökké fantázianevű fehér bora (2008), a Királyudvar Tokaji száraza (2007), Gál Tibor pincészetének Egri kadarkája (2008), Weninger Soproni kékfrankosa (2006), a Gróf Buttler pincészet (Eger) Bikavére (2006), a villányi Bock Bock Cuveé-je (2006), a Gróf Degenfeld pincészet Andante névre hallgató Furmintja (2007) és a már említettt Zemplén Hegyhát 5 puttyonos Tokaji aszúja (2004) szerepelt.
hirdetes

bruxinfo.hu

Gazdakör
hirdetes

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

Siklósi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siklós Dózsa György út 19. 7800 Magyarország Tovább

11/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a takarmányok elõállításáról, forgalomba hozataláról és felhasználásáról szóló 2001.... Tovább

Tovább a lexikonra