Európa legszebb szigete, Madeira egzotikus gyümölcsei

10 különleges gyümölcs Madeiráról, ami neked is meghozza a kedved a gyümölcstermesztéshez!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szokták mondani, hogy Madeira Európa Hawaii-ja, így nem meglepő, hogy különleges és egzotikus virágokat és gyümölcsöket termesztenek a szigetén. A rengeteg trópusi gyümölcs közül most összegyűjtöttük a leggyakoribb termesztésűeket, amikről lehet, hogy még nem is hallottál, de az biztos, hogy neked is meghozza majd a kedved a kertészkedéshez!

madeira gyümölcsök

Különleges gyümölcsök Madeiráról

Anona vagy puding alma

Az Anona az Andokból származó gyümölcs. Ezt a gyümölcsöt a 17. században hozták be Madeirára Dél-Amerikából származó kereskedők. Ez a gyümölcs azonnal jól alkalmazkodott a régió éghajlati viszonyaihoz, és napjainkban az anona gyümölcsösök 280-550 m tengerszint feletti magasságban helyezkednek el.
 

Az Anona, amelynek tudományos neve Anona cherimolia Mill, tipikusan édes és finom tapintású gyümölcs, különösen magas energiaértékkel, 100 grammonként körülbelül 75 kcal. Gyakran előfordul, hogy nagy és nehéz anonákat találunk, ami tökéletes gyümölcsöt jelent a megosztáshoz! Fogyasztható szobahőmérsékleten vagy hűtve (nem sokáig, különben az anona bőre barnulni és oxidálódni kezd), ez utóbbi lehetőség tökéletes azoknak, akik frissítő desszertre vágynak, de egészségesebbre, mint a tipikus fagylaltok.

A gyümölcs gazdag egyszerű és összetett szénhidrátokban, C-vitaminban (nagyon fontos antioxidáns hatása, valamint a bőrben és az izmokban lévő kollagén fenntartásához), B6-vitaminban (jelen van az anyagcsere folyamatokban, például az antitestek termelésében, szintén hozzájárul a a fáradtság csökkentése), kálium (hozzájárul a toxinok természetes kiürülési folyamataihoz), vas (a hemoglobin és az oxigén szállításához nélkülözhetetlen a vérben), rostok (melyek segítik a bélrendszer egészségét, nevezetesen az egészséges bélflóra fenntartását) és egyéb elemek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal.

Olvass róla többet korábbi cikkünkben!

Guava


A guava (tudományos neve Psidium pyriferum) egy másik trópusi gyümölcs, amely Amerikából származik. Ez egy magvakkal töltött, könnyed és édes ízű, általában rózsaszín belsővel és viszonylag alacsony energiaértékű (100 g-ban kb. 68 kcal) gyümölcs.
 

A guava rostban gazdag, hozzájárul a jó bélmozgás fenntartásához, így segíti az emésztést. Ez a trópusi gyümölcs bővelkedik antioxidánsokban, például likopinban és C-vitaminban. Ezek segítenek megakadályozni a sejtek öregedését, mivel elkerülik a szabad gyökök okozta károkat. A C-vitamin jelenléte a vas felszívódását is fokozza a szervezetben, ezért vérszegénységben szenvedőknek ajánlott.

Madeirán gyakori, hogy a guavát lekvárokhoz, turmixokhoz, gyümölcslevekhez és még likőrökhöz is használják.

Pitanga

A pitanga, az Eugenia uniflora L. egy másik trópusi gyümölcs, amely közvetlenül Brazíliából érkezik Madeira szigetére. Nem túl valószínű, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön, mivel az érés pillanatától kezdve rendkívül kényes és könnyen romlik, ami miatt tárolása és szállítása gazdaságosan nem kifizetődő. Ezek a tényezők sok Madeirára látogató portugál és külföldi számára (a brazilok kivételével) ismeretlen gyümölcsé teszik. Sokan azonban a ketjükben termesztik, hiszen nagyon egzotikus kinézete feldobja a kertet és az íze is ínycsiklandó!
 

A pitangának keserédes íze van: ha narancssárgától a pirosig szüretelik, akkor savasabb, míg sötétvörös vagy akár majdnem fekete tónussal szüretelve sokkal édesebb. Ez a sokoldalúság lehetővé teszi, hogy különféle módokon használják a főzés során, a lekvároktól és a chutney-któl a hagyományos alkoholos italokig, mint például a poncha.

Táplálkozási szempontból alacsony cukortartalmú gyümölcs, amely A-vitamint tartalmaz, amely a látás és az immunrendszer fontos eleme (serkenti a fehérvérsejtek termelését és aktivitását). C-vitaminban is gazdag.

Maracuja


Kevés gyümölcs kapcsolódik annyira Madeirához, mint a passiógyümölcs (talán a később említett banán kivételével), bár Brazíliából származik. A passiógyümölcs egy kicsi, kerek gyümölcs, magvakban gazdag kocsonyás péppel. Maracuja gyümölcsfáról származik, egy gyorsan növekvő kúszónövény. Madeirán lényegében 3 fajta létezik, a regionális lila (Passiflora edulis Sims .: Passiflora edulis f. Sp. Edulis), a brazil sárga (Passiflora edulis f. Sp. Flavicarpa) és egy F1 hibrid. A leginkább fogyasztott és legismertebb a lila, amelynek intenzív és enyhén savas íze van.
 

A passiógyümölcsöt széles körben használják a madeirai gasztronómiában, hagyományos ponchában, lekvárokban, chutney-kben, halhoz használt szószokban, likőrökben, fagylaltokban és egyéb édességekben. Az is elterjedt, hogy természetes maracuja-gyümölcsöt fogyasztanak, vagy kevés cukrot tesznek a péphez, és desszertként fogyasztják!

A maracuja gazdag B-vitaminban, kalciumban, vasban, foszforban, nátriumban és káliumban. Azt mondják, hogy nyugtató és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek leküzdeni az öregedést és a sejtdegenerációt. A passiógyümölcsből kinyerhető olajnak fontos kozmetikai alkalmazásai is vannak, mivel bőrpuhítóként hat.

Banán és Banán passion fruit

A banánt először a 16. században vezették be Madeira szigetvilágába. Ez a banán más lenne, mint amit ma látunk, és az idők során különböző típusú banánok jelennek meg a szigeten. Ma leginkább a Musa cavendishii alfajt ismerjük. A szigeten más banánfajták is kaphatók, az ezüstbanán és az almabanán, de ezek termelése kicsi és helyi, kizárólag személyes kertekre vagy kisebb parcellákra korlátozódik, így nem könnyű eladni.
 

A passiógyümölcs banán a Venezuela hegyvidékétől Bolíviáig terjedő gyümölcs, hosszúkás és sárgás megjelenésű, innen ered a banánhoz kapcsolódó elnevezés. Szórványosan jelenik meg Madeira szigetén, és a lila maracujhoz közeli íz jellemzi, de kevésbé savas és kevesebb lé. Magas területeken termesztett, alacsonyabb hőmérsékletet is jól tűrő gyümölcs.

Tabaibo vagy fügekaktusz

A tabaibo (Opuntia fícus-indica) a kaktuszok családjába tartozó tabaibeira vagy fügefa ovális, tüskés termése. A legtöbb tabaibeira spontán nő, és nem erre a célra termesztik.
 

A Tabaibeirákat a feltételezések szerint a 19. században vezették be Madeirára, Mexikóból származnak, ahol bővelkedik. Ennek a bevezetésnek az volt a célja, hogy a kármin pigmentet kis rovarokon keresztül állítsák elő, amelyeket ennek kinyerésére használnak.

Naspolyák

A naspolya egy Ázsiából származó kis termés, amelyet 1846-ban Madeirán honosítottak meg. Ez a gyümölcs sárga vagy narancssárga színű, és a magjai méretükhöz képest viszonylag nagyok. Íze édes, de jó adag savakkal.
 

A naspolya alacsony energiatartalmú (45 kcal/100 g) gyümölcs, magas víztartalommal, nagyon hidratáló hatású. Gazdag béta-karotinban, rostban, káliumban és A-vitaminban, ami jó szövetségese a keringési rendszernek, nevezetesen a szívnek. Ezeknek a vitaminoknak a jelenléte segít megelőzni a sejtekben a szabad gyökök károsodását is. Madeirán általában természetes formában fogyasztják, és likőrök (például a gödrökből készült) italok előállításához használják.

Ananas banana

A Delicious Fruit (Monstera delicious) egy egzotikus és gyümölcsös ízű, hosszú gyümölcs, banán, ananász és anona keveréke. Ez a gyümölcs eredetileg Mexikóból származik, és a növény, amelyből származik, egy szőlő. Termeléséhez ideális a sziget déli részén tapasztalható valamivel magasabb hőmérséklet, ahol szabadon terem magánkertekben, főként dísznövényként (nagy zöld leveleit nagyon szépnek tartják). A szigeten nincs nagyüzemi termelés.
 

Ez egy olyan gyümölcs, amelyet érés közben érdemes fogyasztani, mivel nem érik egyforma ütemben. Nagyon népszerű a szigetre látogatók körében, mert szokatlan trópusi gyümölcs, finom ízzel és sajátos formájú. Éretten nagyon kellemes, zölden viszont mérgező, ezért érdemes odafigyelni. Ez a gyümölcs nagyon alacsony kalóriatartalmú, magas kálium- és C-vitamin-tartalma van.

Physalis


A Physalis egy Dél-Amerikából származó trópusi gyümölcs. Tudományos nevén Phisalys peruviana L., ez egy invazív növény, amely spontán növekszik, különösebb gondosság nélkül. A növény különösen Madeira szigetének déli partján fejlődik jól. Gyümölcse kerek, édes-savanyú ízű. Egészségügyi szempontból a gyümölcsök antioxidáns (megakadályozzák a szabad gyökök képződését a szervezetben) és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, tekintettel a fizalin jelenlétére, amelyet egyes tanulmányok a rák és a tuberkulózis elleni fegyverként mutattak ki. A gyümölcsök a köznyelvben bőrbetegségben szenvedőknek is ajánlottak. Gazdag A- és C-vitaminban, valamint rostokban, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását.
 

A fizalist széles körben használják lekvárokban és zselékben, és önmagában is fogyasztják.

Tamarillo vagy angol paradicsom

Az angol paradicsom vagy tamarillo egy Andokból származó növény gyümölcse. Madeira szigetén mindenhol találkozhatunk velük, az északi parton 300, a déli parton pedig 400 méteres tengerszint feletti magasságtól. 


Ahogy a neve is sugallja, a gyümölcs hasonló a paradicsomhoz, ovális, piros és kissé hegyes. Az íze, ha megfelelően érett, egyszerre édes és savanyú, és természetesen kanállal is fogyasztható, vagy salátákba, lekvárokba vagy akár likőrökbe és ponchába is beépíthető.

Ez a gyümölcs gazdag antioxidánsokban, amelyek segítik az immunrendszer erősítését és alacsony kalóriatartalmúak, így szabadon fogyasztható még diéta alatt is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer (DNOC= dinitro-orto-krezol)

széles hatássávú vegyület, az alapvető életfolyamatokat károsító hatása következtében... Tovább

71/2006. (IX. 28.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés