Anona gyümölcs, az egzotikus alma féle

hirdetes

Az Anona, avagy az egzotikus országok almája

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az egzotikus gyümölcsök minden áruház és zöldséges polcain nagyon vonzóan mutatnak, azonban sokszor előfordul, hogy egyik-másikkal még sosem találkoztunk. Cikkünkben most bemutatjuk a különleges Anona gyümölcsöt, amit csak úgy említenek, hogy az egzotikus országok almája.

anona

Az Anona gyümölcs ismertetője

Latin neve: Annona. Család: Annonaceae. Hazája: Amerika, Afrika.

Az Annona nemzetségbe az örökzöld vagy félig lombhullató (a hőmérséklettől és páratartalomtól függően lehulló) zsenge fák és cserjék fajai tartoznak. Szabályos, elliptikus vagy hosszúkás alakú leveleik vannak. A növények magassága 1-7 m. A virágok magányosak vagy rózsákban, zöldessárga színűek. 


 

Egyes fajok lédús gyümölcsei ehetőek, például az Annona cherimolia (Annona cherimolia), a leggyakoribb típus. A természetes növekedés helyein (Peru hegyvidékén) 1000 m tengerszint feletti magasságban él, ezért a kultúrában csak enyhe télű és nem túl forró nyárú területeken termesztik sikeresen.

A növényt "cukoralmának" hívják. Ez egy kis fa, tojásdad és tojásdad-lándzsa alakú levelekkel. A virágok illatosak, magányosan vagy 2-3 csoportba gyűjtve, kívül zöldesek, belül vörösesek. A sárgás-zöld ehető, fehér savanyú pépű gyümölcsök nagyon illatosak, fajtától függően eltérő alakúak és méretűek.

Az annona pikkelyes (A. squamosa) terpeszkedő növény, ágai cikkcakkosan helyezkednek el, gyakran serdülők. Levelei lándzsa alakúak, intenzív világoszöld színűek; a virágokat sárgás-zöld virágzatba gyűjtik, lila foltokkal. A jellegzetes gyümölcsök pikkelyesek, zöldessárgák, ehető péppel, fahéj illatúak, egyébként ezt az Annonát "fahéjalmának" hívják. Levelei rovarölő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az Annona glabra vagy "mocsári alma" (A. glabra) fiatal kopasz hajtásokkal, tojásdad és hosszúkás levelekkel rendelkező faj; illatos virágai sárga-fehérek, piros foltokkal. A gyümölcs különböző formájú; érett állapotban sárga, nagyon illatos péppel. A magvak és gyümölcsök mérgezőek.

hirdetes

Annona reticulata (A. reticulata) - olyan faj, amelynek fiatal hajtásait rozsdaszínű pelyhek borítják. A levelek hosszúkásak vagy lándzsa alakúak; sárga vagy zöldessárga, lila foltokkal a virágok alján, lelógó virágzatba gyűjtik. Gyümölcsei különböző formájúak, lelógóak (jellemző), olívazöldek.

Az anona gyümölcs termesztése

Az anonát dísznövényként és gyümölcsös növényként termesztik enyhe, lehetőleg tengerparti éghajlaton. Cserépben is termeszthető, de télre tedd házba, és tartsd kb. 15-18 °C hőmérsékleten. A növényeket tavasszal állandó helyre ültetik.

A nedves, de nagyon jó vízelvezetésű talajt részesítik előnyben, 5-7 kg/m2-es szerves trágya hozzáadásával. Ha cserépben neveljük, használjunk olyan szubsztrátot, amely 1/3 termőföldből, 1/3 tőzegből és 1/3 homokból áll, és egy vödör talajonként 30 g komplex ásványi műtrágyát adunk hozzá. Ha tavasszal és nyáron cserépben és nyílt terepen is termesztik, 2-3 hetente egyszer 10 g komplex műtrágyát adnak az öntözési vízhez vödrönként. Az anonákat általában erős metszés nélkül termesztik; csak a száraz és sérült ágak eltávolítására korlátozódnak.

Locsolás

Öntözzük gyakran, hogy a talaj mindig kissé nedves legyen, de kerülni kell a túlzott öntözést és a víz stagnálását.

hirdetes

Átültetés

2-3 évente tavasszal termesztik, az előzőeknél valamivel nagyobb cserépben, ugyanazzal a talajjal, amelyet a termesztésre javasoltak.

Reprodukció

A magokat tavasszal nagyon jó vízelvezetésű talajba vetik. Amint a palánták felnőnek, egyenként átültetik őket cserépbe. Ezután többször áthelyezik őket az előzőeknél valamivel nagyobb cserepekbe, amíg a növények el nem érik a körülbelül 30 cm-es magasságot, majd végül elültetik őket. Az oltás során elsősorban az Annona cherimoya fajtáit szaporítják ugyanazon faj és más fent leírt fajok magjából termesztett alanyon.

Elhelyezkedés

Általában ezeknek a növényeknek a részleges árnyékolása javasolt, különösen nagyon magas nyári hőmérséklet esetén.

Hőfok

A legalacsonyabb hőmérséklet 10 °C, a maximum hőmérséklet lehetőleg ne haladja meg a 29 °C-ot.

Betegségek és kártevők

A leggyakoribb sérülések a hideg, túl alacsony hőmérséklet vagy magas hőmérsékletű égési sérülések. A vízhiány a levelek lehullását okozza. A gyökérrothadás akkor kezdődik, amikor a talaj vízhiányával vagy túlzott mértékű növekedésével nő. Ez a kellemetlenség elkerülhető megfelelő talaj használatával és megfelelő öntözéssel.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

árbevétel

az értékesített termékek és szolgáltatások ellenértéke, amely a vállalat bankszámlájára... Tovább

Happy Cats - Vidám Cicák Alapítvány

Állatvédõ szervezet Szabó Piroska Adószám: 18153990-1-42 Bankszámlaszám:... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés