Újra fertőz a madárinfluenza

Újra fertőz a madárinfluenza

Csordás Anna
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

 Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra, Mexikóban az egész országra kiterjedő rendkívüli intézkedéseket vezettek be a madárinfluenza-járvány miatt.

 
Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra

H5N1 vírus fertőzte meg a baromfikat Kínában

Az északnyugat-kínai országrészt érintő madárinfluenza-járványt jelentett be a kínai mezőgazdasági minisztérium, csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra - jelentette a kínai média kedden. A kínai szaklaboratórium vizsgálatának eredménye igazolta, hogy a H5N1 vírus fertőzte meg a csirkéket a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület egy állami, félkatonai vállalatának területén.

Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer <a class="autolinkeles" title="baromfi" href="https://www.agraroldal.hu/baromfi-kifejezes.html">baromfi</a>t ítéltek <a class="autolinkeles" title="kényszervágás" href="https://www.agraroldal.hu/kenyszervagas-kifejezes.html">kényszervágás</a>ra
A cég baromfitelepén június 20-ig 1600 csirke hullott el, és 5500-nál találták meg a fertőzés jeleit. A helyi hatóságok lezárták a telepet, fertőtlenítették, és több mint 156 ezer állatot levágtak, illetve megsemmisítettek.
10 tenyésztőtelepet érint a H7N3 vírus Mexikóban
Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek <a class="autolinkeles" title="kényszervágás" href="https://www.agraroldal.hu/kenyszervagas-kifejezes.html">kényszervágás</a>ra
Mexikóban az egész országra kiterjedő rendkívüli intézkedéseket foganatosít a kormány a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében, mivel eddig csaknem 1,7 millió baromfit fertőzött meg a kór. A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a baromfik közel fele már elhullott vagy kényszervágásra lett ítélve. A járvány tíz tenyésztőtelepet érint az ország nyugati részén fekvő Jalisco államban. Az első megbetegedéseket június 20-án észlelték. Az A típusú madárinfluenzát a H7N3 vírus okozza.
Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra
A minisztérium által meghirdetett rendkívüli intézkedések értelmében szigorúan ellenőrzik a baromfiszállítmányokat és a baromfitermékeket, a fertőzött vagy fertőzésgyanús csirkéket levágják, az egészségeseket beoltják. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy Mexikóban a baromfi a teljes haszonállat-állománynak csaknem negyven százalékát teszi ki, ezért a madárinfluenza helyrehozhatatlan gazdasági károkat okoz.

 

Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra
A madárinfluenza a szárnyasoknál magas lázzal, a belső szervek vérzésével, az állat biztos pusztulásával jár. Ezek csak ritkán okoznak emberi betegséget, és a fertőzött ember nem képes más embert megfertőzni. Mivel ezek a vírusok az emberi sejtekben nem tudnak szaporodni, a humán megbetegedés feltétele, hogy igen nagy mennyiségű vírus jusson a tüdőbe. Mivel a legtöbb madár a vírust guanójában üríti, az ürülék porának belélegzésével, illetve tollpihék belégzésével jöhet létre emberi betegség. Ez azonban nagyon súlyos, a betegek harmada belehal, elsősorban azért, mert szövődményként agyvelőgyulladás jöhet létre. Fertőzött állat húsa szinte biztosan nem betegítheti meg az embert. Főzéssel, sütéssel a vírus elpusztul.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Váci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Vác Káptalan u. 1-3. 2600 Magyarország Tovább

fajtaatalakító keresztezés

—>sertéstenyésztési eljárások, —>szarvasmarha-tenyésztési eljárások,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos