Újra fertőz a madárinfluenza

hirdetes

Újra fertőz a madárinfluenza

Csordás Anna

 Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra, Mexikóban az egész országra kiterjedő rendkívüli intézkedéseket vezettek be a madárinfluenza-járvány miatt.

 
Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra

H5N1 vírus fertőzte meg a baromfikat Kínában

Az északnyugat-kínai országrészt érintő madárinfluenza-járványt jelentett be a kínai mezőgazdasági minisztérium, csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra - jelentette a kínai média kedden. A kínai szaklaboratórium vizsgálatának eredménye igazolta, hogy a H5N1 vírus fertőzte meg a csirkéket a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület egy állami, félkatonai vállalatának területén.

Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer <a class="autolinkeles" title="baromfi" href="https://www.agraroldal.hu/baromfi-kifejezes.html">baromfi</a>t ítéltek <a class="autolinkeles" title="kényszervágás" href="https://www.agraroldal.hu/kenyszervagas-kifejezes.html">kényszervágás</a>ra
A cég baromfitelepén június 20-ig 1600 csirke hullott el, és 5500-nál találták meg a fertőzés jeleit. A helyi hatóságok lezárták a telepet, fertőtlenítették, és több mint 156 ezer állatot levágtak, illetve megsemmisítettek.
10 tenyésztőtelepet érint a H7N3 vírus Mexikóban
Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek <a class="autolinkeles" title="kényszervágás" href="https://www.agraroldal.hu/kenyszervagas-kifejezes.html">kényszervágás</a>ra
Mexikóban az egész országra kiterjedő rendkívüli intézkedéseket foganatosít a kormány a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében, mivel eddig csaknem 1,7 millió baromfit fertőzött meg a kór. A mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a baromfik közel fele már elhullott vagy kényszervágásra lett ítélve. A járvány tíz tenyésztőtelepet érint az ország nyugati részén fekvő Jalisco államban. Az első megbetegedéseket június 20-án észlelték. Az A típusú madárinfluenzát a H7N3 vírus okozza.
hirdetes
Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra
A minisztérium által meghirdetett rendkívüli intézkedések értelmében szigorúan ellenőrzik a baromfiszállítmányokat és a baromfitermékeket, a fertőzött vagy fertőzésgyanús csirkéket levágják, az egészségeseket beoltják. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy Mexikóban a baromfi a teljes haszonállat-állománynak csaknem negyven százalékát teszi ki, ezért a madárinfluenza helyrehozhatatlan gazdasági károkat okoz.
hirdetes

 

Északnyugat-Kínában csaknem 160 ezer baromfit ítéltek kényszervágásra
A madárinfluenza a szárnyasoknál magas lázzal, a belső szervek vérzésével, az állat biztos pusztulásával jár. Ezek csak ritkán okoznak emberi betegséget, és a fertőzött ember nem képes más embert megfertőzni. Mivel ezek a vírusok az emberi sejtekben nem tudnak szaporodni, a humán megbetegedés feltétele, hogy igen nagy mennyiségű vírus jusson a tüdőbe. Mivel a legtöbb madár a vírust guanójában üríti, az ürülék porának belélegzésével, illetve tollpihék belégzésével jöhet létre emberi betegség. Ez azonban nagyon súlyos, a betegek harmada belehal, elsősorban azért, mert szövődményként agyvelőgyulladás jöhet létre. Fertőzött állat húsa szinte biztosan nem betegítheti meg az embert. Főzéssel, sütéssel a vírus elpusztul.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ellés előtti megfekvés

gyűjtőfogalma annak az állapotnak, amikor az előrehaladottan vemhes állat, viszonylag jó... Tovább

borjúszéna (csikószéna, vitaminszéna)

finom szálú, gazdagon leveles, zsenge, általában gyeptermésből készített jó minőségű... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos