Madárinfluenza, Magyarország, Európai Unió, Jakab Zsuzsanna , híresztelés, Egyesült Királyság, Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ, EU-tagországok, pandémiás felkészülés, védőoltás, vírus

hirdetes

Madárinfluenza

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Magyarország helyesen kezelte a madárinfluenzát - Egyetért az Európai Unió betegségmegelőzési és -ellenőrzési központjának igazgatója azzal az európai bizottsági értékeléssel, hogy Magyarország helyesen kezelte az év elején felbukkant madárinfluenzát.
Madárinfluenza, Magyarország, Európai Unió, Jakab Zsuzsanna , híresztelés, Egyesült Királyság, Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ, EU-tagországok, pandémiás felkészülés, védőoltás, vírus
Jakab Zsuzsanna az MTI-nek Brüsszelben adott interjúban úgy vélte, Magyarország kiválóan megállta a helyét.
 
Elmondta, teljesen elhibázottnak tartotta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Magyarországról származott az Egyesült Királyságba behurcolt madárinfluenza. "Erre semmilyen tudományos bizonyítékot nem láttam" - szögezte le.
 
A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ (ECDC) igazgatója azért járt Brüsszelben, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságában ismertesse azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a központ tesz egy esetleges világméretű influenzajárvány (pandémia) elleni védekezés érdekében. Hangoztatta: bár az ECDC 2-3 évet jelölt meg, mire az EU-tagországok elvégzik a teljes felkészülést e téren, az EU már ma is a világon a legfelkészültebb régiónak számít. "Az unió már elért egy olyan szintet, amellyel sikerrel tud bármilyen pandémiás vírussal megküzdeni, ... ma is készen áll arra, hogy ha elindul a járvány, megfeleljen a kihívásoknak" - vélte.
 
Kiemelte azt is, hogy Magyarország a pandémiás felkészülésben nemzetközi összehasonlításban is jól áll. Mint mondta, a stockholmi központ munkatársai minden EU-tagországot végigjárnak, és átnézik a felkészülési tervet. Magyarországon már voltak, és nagyon pozitív véleményt alakítottak ki - szögezte le Jakab Zsuzsanna.
 
A témával foglalkozó jelentésben a központ - a felkészülés befejezése érdekében - további erőfeszítéseket szorgalmazott a lakosság védőoltásokkal történő ellátása, a vírusellenes készítmények terjesztési rendszerének javítása, a madárinfluenza-vírus terjedésével kapcsolatos kutatások és az EU-tagországok közötti együttműködés javítása terén. Jakab Zsuzsanna most úgy értékelte, hogy az EP-képviselők is pozitívan fogadták a területen a központ részéről elvégzett munkát.
 
Magyarország jól áll a fertőző betegségek kezelésében, hiszen megfelelő közegészségügyi-járványügyi rendszerrel rendelkezik, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kellően felkészült - tette hozzá Jakab Zsuzsanna. Hangsúlyozta: fontos, hogy ez megmaradjon a most tervezett reformok kapcsán is, ne csökkentsék az ország közegészségügyi biztonságát.
 
Mint mondta, nagyon örült annak is, hogy a kormány úgy döntött, a hét regionális biztonsági laboratórium, amely Magyarországon EU-pénzből épült, megmarad állami tulajdonban. Fontosnak tartja az igazgató, hogy azon intézetek irányítása, amelyek az uniós feladatok döntő többségét ellátják - mint az Országos Epidemológiai Központ vagy a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal -, az egészségügyi, az agrár- és a gazdasági tárca szoros együttműködésén alapuljon. 
hirdetes

Forrás: FVM

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

felszínalakítás

minden olyan talajmunka, amely valamilyen agronómiai célnak megfelelő talajfelszínt hoz létre.... Tovább

Tovább a lexikonra