Madárinfluenza

Madárinfluenza

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

- A Dél-Magyarországon kitört madárinfluenza-járvány leküzdésére a kormány eddig hárommilliárd forintot különített el, amelyből már több mint kétmilliárd forintot elköltöttek - tájékoztatta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtökön az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságát.
Madárinfluenza, OGY Bizottság, H5N1, Állattenyésztés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A testület tagjai meghallgatták az agrártárca irányítóját és Süth Miklós országos főállatorvost, valamint Szieberth István állatorvos-szakértőt a madárinfluenza-járvány Bács-Kiskun és Csongrád megyei hatásairól, valamint a kormányzati intézkedésekről.

Süth Miklós közölte: Dél-Magyarországon a madárinfluenzát nagy valószínűség szerint a H5N1-es vírustörzs okozta. Hozzátette: a nagy-britanniai kontroll-laboratórium még nem erősítette meg, hogy a nagy fertőzőképességű H5-ös vírustörzs N1-es, szélsőséges esetben az emberre is veszélyes változatáról van-e szó.

A miniszter elmondta ugyanakkor, hogy a magyar állategészségügyi hatóságok úgy jártak el a járvány kezelésében, mintha a H5N1 vírus jelenléte már bizonyított volna. Ezért határoztak úgy a járvány szélesebb körű elterjedésének megakadályozása érdekében, hogy a járvány előfordulásának gócpontjától számított egy kilométeres körzeten belül a dél-magyarországi térségben valamennyi háziszárnyast le kell ölni.

Süth Miklós közölte: eddig a járvány felszámolása érdekében több mint négyszázezer baromfit - főként libát és kacsát - pusztítottak el a járvány által érintett körzetben. Az állatok leölése csütörtökön várhatóan befejeződik.
 
A miniszter szerint a termelők közvetlen kára egymilliárd forint körül lehet.

Gráf József megerősítette: azok a tenyésztők, akiknek az állatait a hatósági intézkedések nyomán leölték, 100 százalékos kártérítésre számíthatnak. Ugyanakkor arról még nem tudott pontos információkkal szolgálni, hogy a közvetett kárt szenvedő termelők milyen arányú kárenyhítésre számíthatnak. Erről a jövő héten döntenek a brüsszeli illetékesek. Magyarország mintegy 8,6 milliárd forintos, azaz csaknem 32 millió eurós kárigényt jelentett be.
 
Gráf József úgy vélte, hogy a magyar termelők mintegy hatmilliárd forintos kárenyhítésre tarthatnak számot reálisan, amelynek a felét a brüsszeli Bizottság, másik felét a magyar kormány állja. Annak érdekében, hogy erre a fedezet meglegyen, a miniszter már kérte hárommilliárd forint nemzeti forrás biztosítását.

A független szakértő, Szieberth István is alapvetően egyetértett azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a hatóságok hoztak a járvány leküzdése érdekében.

Gráf József külön is felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány kezelését nem szabad politikai síkra terelni.

A képviselők közül többen is arról érdeklődtek, hogy a közvetett kárt szenvedett gazdálkodókat miként kárpótolja a kormány.  A miniszter megismételte, hogy a kárenyhítés mértéke a brüsszeli döntés függvénye. Képviselői kérdésre Gráf József közölte azt is, hogy a két érintett - Bács-Kiskun és Csongrád - megye kivételével Magyarország akadálytalanul szállíthat baromfiterméket az unió országaiba. A harmadik országok közül csak két távol-keleti ország, Japán és Szingapur jelezte, hogy további információkat kér a magyar kormánytól a madárinfluenza járványról.

Gőgös Zoltán (MSZP), a bizottság alelnöke a hosszúra nyúlt meghallgatást - amely több mint 2,5 órán át tartott - a napirendi pont vitájának vége felé ügyrendi javaslattal szerette volna lezáratni, ám javaslata nem kapott többséget. Tizenegy igen, tíz nem, egy tartózkodás mellett a bizottság a meghallgatás folytatása mellett döntött.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Rex Állatvédelmi Iroda

Állatvédõ szervezet Nyilvános állatvédelmi irodánkban mûködõ számítógépes... Tovább

aerobiózis

oxigén jelenlétéhez kötött életforma; az élőlények többségére jellemző. Anyagcseréjük... Tovább

Tovább a lexikonra