Madárházak építése

Madárházak télre – így biztosíts védelmet szárnyas vendégeidnek majd a hideg évszakban

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tél fagyos időjárásának rengeteg madár válik áldozatává minden egyes évben, de megfelelő védelem biztosításával segíthetsz repülő vendégeidnek, hogy még a legzordabb időszakokat is épségben átvészelhessék.

Építsünk madárházat

Mit hoz a tél?

Habár a madaraknak is megvannak a saját módszereik arra, hogy melegen tartsák magukat, a jeges szél, a hóesés és a kegyetlen mínuszok ellen még ők sem képesek tökéletesen védekezni, így télen sajnos számos madár pusztul el az időjárás miatt. A helyzetet súlyosbítja továbbá, hogy a lombhullató fák levelei sem biztosíthatnak számukra védelmet az időjárás viszontagságai és a ragadozók elől.

Ha szeretnél segíteni a madaraknak, hogy épségben átvészeljék a legkeményebb téli hónapokat, akkor néhány madárházra, vagy hasonló jellegű búvóhelyre lesz szükséged kertedben és/vagy udvarodban.

Milyen madárházak és hasonló menedékek léteznek?

Menedéket többféleképpen is biztosíthatsz a madarak számára az udvaron vagy a kertben. Íme néhány a leggyakoribb opciók közül!

Örökzöld kertek

Már azzal is sokat segíthetsz a madaraknak télen, ha kertedet olyan fákkal és bokrokkal népesíted be, amelyek még télen sem dobják le lombjukat, természetes védelmet biztosítva ezzel az időjárás és a ragadozók elől is. Ezek a növények gyakran magokkal és termésekkel is ellátják a madarakat, amik így némi táplálékhoz is juthatnak kertedben. Érdemes örökzöld fákat, bokrokat és talajtakarókat beszerezni, hogy a madarak a számukra ideális, kényelmes szinten pihenhessenek a tél során. 

Lombrakás 

Egy lombrakás lényegében egy fák és bokrok ágaiból összehordott halom a kertben. Érdemes több nagyobb és kisebb ágat is felhasználni, hogy elegendő teret hagyj a madaraknak a pihenéshez, de némi szigetelést is biztosíts számukra. Ha csak tudsz, próbálj minél több örökzöld ágat is beszerezni, hiszen ezek további réteg védelmet és szigetelést jelentenek. Próbáld egy (főleg a széltől) védett helyre felépíteni a rakást, hogy minél több madarat vonzzon magához. A következő oldalon folytatom, mindenképpen lapozzatok egyet, megéri! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elapasztás

a tejtermelés szándékos időleges megszüntetése (gyógyíthatatlan tőgy gyulladás,... Tovább

Nagyatádi Földhivatal

Földhivatal Földnyilvántartás, tulajdoni lap, térképmásolat. ... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok