Érdekes tények a malacokról, amiket még nem hallottál

hirdetes

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A disznókról sokan azt gondoljuk, hogy tisztátalan, igénytelen, mocskos állatok és, hogy semmire nem jók, csak arra, hogy húsukat fogyasszuk. Ez azonban javában előítélet, amit most igyekszünk megcáfolni néhány érdekességgel.

Érdekességek a malacokról

No.1. érdekesség a malacokról


Ha valamilyen okból kifolyólag szükségünk lehet szívbillentyű-transzplantációra, könnyen lehet, hogy egy sertés menti majd meg az életünket – ugyanis gyakran őket alkalmazzák donorként. 


És, hogy miért? Mert egy malac szívbillentyűi körülbelül 15 évet bírnak és általánosságban elmondható, hogy egy ilyen transzplantáció esetén nem szükséges véralvadásgátló szerek használata, mint a mechanikusak esetében.


A disznók ugyanis sok dologban annyira hasonlítanak ránk, hogy donorként gyakran sokkal alkalmasabbak, mint más főemlős – és mivel valamelyest különbözőek is, az ő szerveikkel végzett transzplantáció kisebb fertőzésveszéllyel is jár.


No.2. érdekesség a malacokról


A disznókat két, egymástól viszonylag távoli területen csaknem egyszerre háziasították: a kínai Mekong-völgyében, valamint Törökország közelében körülbelül tízezer évvel ezelőtt kezdtek disznókat nevelni háziállatként, ahogyan felismerték hasznossságukat.

hirdetes


No.3. érdekesség a malacokról


Lassan 10 éve jött ki az első kutatás eredménye arról, hogy a sertéseknek valójában igazán összetett lelkivilága van. Viselkedésük gyakran következetes, érzelmi reakciókat adnak le és reagálnak az őket körülvevő világ tényezőire. Így például egymás érzelmeit is képesek figyelni és felfedezni a pozitív – negatív érzelmi változásokat. Ugye, hogy máris különbözőek és dilettánsak, mint mi magunk?


No.4. érdekesség a malacokról


A disznóknak ugyan vannak izzadságmirigyeik, de nem működnek igazán jól. Ezért is szeretnek úgy dagonyázni a sárban – meg úgy igazából bármiben meghemperegni – mert így hűtik magukat izzadás hiányában.


No.5. érdekesség a malacokról


A malacoknak meglehetősen jó a szaglása – a sok, rugalmas izommal rögzített orruk arra is alkalmas, hogy a földből a táplálékot kitúrják vele. Erre az érzékszervükre azonban különösen nagy szükségük van, ugyanis látásuk azonban borzalmas: előre alig, inkább csak oldalirányba látnak.

hirdetes


No.6. érdekesség a malacokról


Ahhoz, hogy a malacot ennyi negatívommal bélyegezzük meg a régebbi keletű vallások is bőségesen hozzájárultak: nemcsak az Ószövetség, de a Korán is negatívan, tisztátalan állatként szól róla.


No.7. érdekesség a malacokról


Bármit mondunk a malacokról, nekik azért igencsak jó, ugyanis egyetlen orgazmusuk 30 percig tart. A kismalacok az igazi szerelemgyerekek!


No.8. érdekesség a malacokról


Bármennyire is együgyűnek tartják sokan a malacokat, érdemes velük óvatosan bánni, ugyanis viszonylag sok vér tapad a faj lábaira. A 15. században még tartóztattak is le disznót azért, mert megcsonkított és megfojtott egy gyermeket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Tudtad, hogy ennyi mindenre jó egy mosogatógép kapszula?

Ezek a kis mosogató kapszulák nem csak edényekhez valók; rengeteg minden tisztításához felhasználhatjuk őket, és az eredmény még csillogóbb lesz, mint valaha!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

6 tudományos érv, amiért a kertészkedés jót tesz a lelkünknek és testünknek

Tanulmányok kimutatták, hogy a kertészkedés varázslatosan hat a lélekre és a testre egyaránt, amit nem csodálunk, hisz mi tudjuk, mennyire felemelő hobbi ez!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai egyensúly

adott területen a helyi viszonyoknak megfelelő növény- és állatvilág, ezen belül a fajok és... Tovább

oszteóma (osteoma)

a csontszövet (—>támasztószövet) jóindulatú —>daganata. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek