Érdekes tények a malacokról, amiket még nem hallottál

hirdetes

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A disznókról sokan azt gondoljuk, hogy tisztátalan, igénytelen, mocskos állatok és, hogy semmire nem jók, csak arra, hogy húsukat fogyasszuk. Ez azonban javában előítélet, amit most igyekszünk megcáfolni néhány érdekességgel.

Érdekességek a malacokról

No.1. érdekesség a malacokról


Ha valamilyen okból kifolyólag szükségünk lehet szívbillentyű-transzplantációra, könnyen lehet, hogy egy sertés menti majd meg az életünket – ugyanis gyakran őket alkalmazzák donorként. 


És, hogy miért? Mert egy malac szívbillentyűi körülbelül 15 évet bírnak és általánosságban elmondható, hogy egy ilyen transzplantáció esetén nem szükséges véralvadásgátló szerek használata, mint a mechanikusak esetében.


A disznók ugyanis sok dologban annyira hasonlítanak ránk, hogy donorként gyakran sokkal alkalmasabbak, mint más főemlős – és mivel valamelyest különbözőek is, az ő szerveikkel végzett transzplantáció kisebb fertőzésveszéllyel is jár.


No.2. érdekesség a malacokról


A disznókat két, egymástól viszonylag távoli területen csaknem egyszerre háziasították: a kínai Mekong-völgyében, valamint Törökország közelében körülbelül tízezer évvel ezelőtt kezdtek disznókat nevelni háziállatként, ahogyan felismerték hasznossságukat.

hirdetes


No.3. érdekesség a malacokról


Lassan 10 éve jött ki az első kutatás eredménye arról, hogy a sertéseknek valójában igazán összetett lelkivilága van. Viselkedésük gyakran következetes, érzelmi reakciókat adnak le és reagálnak az őket körülvevő világ tényezőire. Így például egymás érzelmeit is képesek figyelni és felfedezni a pozitív – negatív érzelmi változásokat. Ugye, hogy máris különbözőek és dilettánsak, mint mi magunk?


No.4. érdekesség a malacokról


A disznóknak ugyan vannak izzadságmirigyeik, de nem működnek igazán jól. Ezért is szeretnek úgy dagonyázni a sárban – meg úgy igazából bármiben meghemperegni – mert így hűtik magukat izzadás hiányában.


No.5. érdekesség a malacokról


A malacoknak meglehetősen jó a szaglása – a sok, rugalmas izommal rögzített orruk arra is alkalmas, hogy a földből a táplálékot kitúrják vele. Erre az érzékszervükre azonban különösen nagy szükségük van, ugyanis látásuk azonban borzalmas: előre alig, inkább csak oldalirányba látnak.

hirdetes


No.6. érdekesség a malacokról


Ahhoz, hogy a malacot ennyi negatívommal bélyegezzük meg a régebbi keletű vallások is bőségesen hozzájárultak: nemcsak az Ószövetség, de a Korán is negatívan, tisztátalan állatként szól róla.


No.7. érdekesség a malacokról


Bármit mondunk a malacokról, nekik azért igencsak jó, ugyanis egyetlen orgazmusuk 30 percig tart. A kismalacok az igazi szerelemgyerekek!


No.8. érdekesség a malacokról


Bármennyire is együgyűnek tartják sokan a malacokat, érdemes velük óvatosan bánni, ugyanis viszonylag sok vér tapad a faj lábaira. A 15. században még tartóztattak is le disznót azért, mert megcsonkított és megfojtott egy gyermeket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-21

Nehogy kidobd az alma levelét: készíts almalevél teát belőle!

Gondoltad volna, hogy az almának a leveléből készíthető tea? Nem? Akkor most olvasd el a cikket és készíts utána te is almalevél teát, finom és egészséges is!

2023-09-21

Túl sok alma terem a kertedben? - 5 tipp, amire felhasználhatod

Ha túl sok lett az alma a kertedben idén ősszel, akkor cseppet se aggódj, hiszen hoztunk most neked 5 tippet, hogy mire is használd fel a sok almádat, mutatjuk!

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-20

Beköszöntött az ősz: ezt kell tudnod az alma- és körteszüretről!

Az alma- és körteszüret csodás időszaka elérkezett, és ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az izgalmas időszakból – nézd meg te is!

2023-09-22

Jön az őszi gombaszezon: ez a legjobb gombaleves recept a világon

Az ősz beköszöntével együtt érkezik az őszi gombaszezon, ebben a cikkben bemutatjuk a világ legfinomabb és legegyszerűbb gombaleves receptjét, készítsd el te is!

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

védőkörzet

Különösen veszélyes fertőző betegségek esetén kerül felállításra,amikor... Tovább

komló növényvédelmi technológiája

a telepítés előtt szükség szerint talajfertőtlenítést kell végezni (talajfertőtlenítő... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek