Érdekes tények a malacokról, amiket még nem hallottál

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A disznókról sokan azt gondoljuk, hogy tisztátalan, igénytelen, mocskos állatok és, hogy semmire nem jók, csak arra, hogy húsukat fogyasszuk. Ez azonban javában előítélet, amit most igyekszünk megcáfolni néhány érdekességgel.

Érdekességek a malacokról

No.1. érdekesség a malacokról


Ha valamilyen okból kifolyólag szükségünk lehet szívbillentyű-transzplantációra, könnyen lehet, hogy egy sertés menti majd meg az életünket – ugyanis gyakran őket alkalmazzák donorként. 


És, hogy miért? Mert egy malac szívbillentyűi körülbelül 15 évet bírnak és általánosságban elmondható, hogy egy ilyen transzplantáció esetén nem szükséges véralvadásgátló szerek használata, mint a mechanikusak esetében.


A disznók ugyanis sok dologban annyira hasonlítanak ránk, hogy donorként gyakran sokkal alkalmasabbak, mint más főemlős – és mivel valamelyest különbözőek is, az ő szerveikkel végzett transzplantáció kisebb fertőzésveszéllyel is jár.


No.2. érdekesség a malacokról


A disznókat két, egymástól viszonylag távoli területen csaknem egyszerre háziasították: a kínai Mekong-völgyében, valamint Törökország közelében körülbelül tízezer évvel ezelőtt kezdtek disznókat nevelni háziállatként, ahogyan felismerték hasznossságukat.


No.3. érdekesség a malacokról


Lassan 10 éve jött ki az első kutatás eredménye arról, hogy a sertéseknek valójában igazán összetett lelkivilága van. Viselkedésük gyakran következetes, érzelmi reakciókat adnak le és reagálnak az őket körülvevő világ tényezőire. Így például egymás érzelmeit is képesek figyelni és felfedezni a pozitív – negatív érzelmi változásokat. Ugye, hogy máris különbözőek és dilettánsak, mint mi magunk?


No.4. érdekesség a malacokról


A disznóknak ugyan vannak izzadságmirigyeik, de nem működnek igazán jól. Ezért is szeretnek úgy dagonyázni a sárban – meg úgy igazából bármiben meghemperegni – mert így hűtik magukat izzadás hiányában.


No.5. érdekesség a malacokról


A malacoknak meglehetősen jó a szaglása – a sok, rugalmas izommal rögzített orruk arra is alkalmas, hogy a földből a táplálékot kitúrják vele. Erre az érzékszervükre azonban különösen nagy szükségük van, ugyanis látásuk azonban borzalmas: előre alig, inkább csak oldalirányba látnak.


No.6. érdekesség a malacokról


Ahhoz, hogy a malacot ennyi negatívommal bélyegezzük meg a régebbi keletű vallások is bőségesen hozzájárultak: nemcsak az Ószövetség, de a Korán is negatívan, tisztátalan állatként szól róla.


No.7. érdekesség a malacokról


Bármit mondunk a malacokról, nekik azért igencsak jó, ugyanis egyetlen orgazmusuk 30 percig tart. A kismalacok az igazi szerelemgyerekek!


No.8. érdekesség a malacokról


Bármennyire is együgyűnek tartják sokan a malacokat, érdemes velük óvatosan bánni, ugyanis viszonylag sok vér tapad a faj lábaira. A 15. században még tartóztattak is le disznót azért, mert megcsonkított és megfojtott egy gyermeket.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-06-14

A pulykatartás előnyei és hátrányai - Ezeket vesd össze, ha pulykákat szeretnél tartani

A baromfiudvar nemcsak a csirkék tartását jelentheti. Ugyanúgy tarthatunk akár pulykákat is. Most a pulykatartás előnyeit és hátrányait ismerheted meg.

2024-06-16

14 ritka cicafajta, amik biztosan levesznek a lábadról

Az összes cica nagyon cuki, aki létezik a világon, de cicaszeretőként érdekelhetnek a ritkább cicafajták is. Most 14 ritka cicafajtát ismerhetsz meg...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baromfi megjelölése

többnyire a tenyészállatok egyedi azonosítását szolgáló eljárás. A naposállatok... Tovább

Mosonmagyaróvári Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Mosonmagyaróvár Pozsonyi u. 87. 9200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek