Érdekes tények a malacokról, amiket még nem hallottál

hirdetes

8 megdöbbentő érdekesség a malacokról

SFV

A disznókról sokan azt gondoljuk, hogy tisztátalan, igénytelen, mocskos állatok és, hogy semmire nem jók, csak arra, hogy húsukat fogyasszuk. Ez azonban javában előítélet, amit most igyekszünk megcáfolni néhány érdekességgel.

Érdekességek a malacokról

No.1. érdekesség a malacokról


Ha valamilyen okból kifolyólag szükségünk lehet szívbillentyű-transzplantációra, könnyen lehet, hogy egy sertés menti majd meg az életünket – ugyanis gyakran őket alkalmazzák donorként. 


És, hogy miért? Mert egy malac szívbillentyűi körülbelül 15 évet bírnak és általánosságban elmondható, hogy egy ilyen transzplantáció esetén nem szükséges véralvadásgátló szerek használata, mint a mechanikusak esetében.


A disznók ugyanis sok dologban annyira hasonlítanak ránk, hogy donorként gyakran sokkal alkalmasabbak, mint más főemlős – és mivel valamelyest különbözőek is, az ő szerveikkel végzett transzplantáció kisebb fertőzésveszéllyel is jár.


No.2. érdekesség a malacokról


A disznókat két, egymástól viszonylag távoli területen csaknem egyszerre háziasították: a kínai Mekong-völgyében, valamint Törökország közelében körülbelül tízezer évvel ezelőtt kezdtek disznókat nevelni háziállatként, ahogyan felismerték hasznossságukat.

hirdetes


No.3. érdekesség a malacokról


Lassan 10 éve jött ki az első kutatás eredménye arról, hogy a sertéseknek valójában igazán összetett lelkivilága van. Viselkedésük gyakran következetes, érzelmi reakciókat adnak le és reagálnak az őket körülvevő világ tényezőire. Így például egymás érzelmeit is képesek figyelni és felfedezni a pozitív – negatív érzelmi változásokat. Ugye, hogy máris különbözőek és dilettánsak, mint mi magunk?


No.4. érdekesség a malacokról


A disznóknak ugyan vannak izzadságmirigyeik, de nem működnek igazán jól. Ezért is szeretnek úgy dagonyázni a sárban – meg úgy igazából bármiben meghemperegni – mert így hűtik magukat izzadás hiányában.


No.5. érdekesség a malacokról


A malacoknak meglehetősen jó a szaglása – a sok, rugalmas izommal rögzített orruk arra is alkalmas, hogy a földből a táplálékot kitúrják vele. Erre az érzékszervükre azonban különösen nagy szükségük van, ugyanis látásuk azonban borzalmas: előre alig, inkább csak oldalirányba látnak.

hirdetes


No.6. érdekesség a malacokról


Ahhoz, hogy a malacot ennyi negatívommal bélyegezzük meg a régebbi keletű vallások is bőségesen hozzájárultak: nemcsak az Ószövetség, de a Korán is negatívan, tisztátalan állatként szól róla.


No.7. érdekesség a malacokról


Bármit mondunk a malacokról, nekik azért igencsak jó, ugyanis egyetlen orgazmusuk 30 percig tart. A kismalacok az igazi szerelemgyerekek!


No.8. érdekesség a malacokról


Bármennyire is együgyűnek tartják sokan a malacokat, érdemes velük óvatosan bánni, ugyanis viszonylag sok vér tapad a faj lábaira. A 15. században még tartóztattak is le disznót azért, mert megcsonkított és megfojtott egy gyermeket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-26

Hogy van-e a kacsáknak foga? Most kiderül!

A kacsák nemcsak, hogy mindenevő állatok, de emellett folyamatosan azon vannak, hogy becserkésszék maguknak a következő finom falatot. De ehhez foguk is van?

2022-07-31

Állatos (fa)viccek, amik garantáltan lefárasztják az agyad

Az állatokat mindenki szereti. A vicceket nem biztos, de mindenkinek van oylan, amin elmosolyodik - ha más nem, akkor fájdalmában. Íme, a legjobb állatos viccek!

2022-07-30

5+1 szőrös kistestű állat, ami a mozivásznakat is meghódította

Hogy mi a közös a vöröspandában, a mosómedvében, a mókusban, a lajhárban, a nyúlban és a motkányban? Naná,hogy mind hősként taroltak a kedvenc rajzfilmjeinkben!

További cikkek ebben a témában


küsz (bökle, szélhajtó küsz, Alburnus [lucidus] al-burnus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, apró, ujjnyi nagyságú, ezüst színű hal.... Tovább

homoki borsó (peluska, Pisum sativum ssp. arvense L.)

a mezei borsó tavaszi változata. Jobb homoktalajokon díszlik. Korán, néha már enyhe február... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek