Így etesd a madarakat télen

hirdetes

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

MCS
Így etesd a madarakat télen

Hogyan találnak maguknak ennivalót a madarak télen?

Mint láthattad, temérdek élelmiszerforrás áll a madarak rendelkezésére a téli napokban, azonban az már egészen más kérdés, hogy sikerül-e rátalálniuk ezekre. A szélsőséges időjárás például gyakran megnehezíti, vagy ellehetetleníti ezt a feladatot.

Számos téli madár nomád életmódot folytat, és ha nem talál magának elegendő ennivalót, akkor szimplán továbbáll. Más madarak nyáron és ősszel élelmiszertartalékokat gyűjtenek és rejtenek el maguknak, hogy legyen miből táplálkozniuk a tél során.

Mivel a madaraknak remek memóriájuk van, gond nélkül képesek észben tartani több rejtekhelyet is, ahová eldugták ennivalójukat, illetve azokat a helyeket, ahonnan az előző tél során sok élelmet tudtak begyűjteni maguknak.

hirdetes

A madarak etetése télen

A kerti madáretetők fontos élelmiszerforrásokká váltak a madarak számára, hiszen habár többségük képes magának elegendő élelmet szerezni a vadonból, a madáretetők egy kényelmes, biztonságos, és (remélhetőleg) bőséges utánpótlást biztosítanak nekik, amikor sehol máshol nem jutnak táplálékhoz. Az etetőkkel ráadásul némileg kompenzálhatjuk őket azért, amiért hatalmas házakat építettünk azokra a területekre, amelyeken egykor bőségesen találhattak volna maguknak élelmet.

Sok madár számára az etető jelentheti a különbséget az átvészelt és a végzetes tél között. Íme tehát néhány tipp ahhoz, hogy hogyan szolgáld ki a madarakat madáretetőddel:

hirdetes
  • Vásárolj kifejezetten téli, madaraknak készült eledeleket, amikkel feltöltheted a madáretetőket kertedben.
  • Telepíts kertedbe gyümölcstermő növényeket, és hagyj rajtuk terméseket télire is.
  • Hagyj némi lehullott levelet a fák körül, hogy azokból is legyen mit csipegetniük a madaraknak.
  • Tartsd tisztán madáretetőidet, hogy a madarak ne fertőzhessék meg benne egymást.

Ne felejtsd el rendszeresen újratölteni az etetőket, különösen viharok és egyéb időjárási szélsőségek után, amelyek kifújhatják belőlük az élelmet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2021-05-13

Hogyan gondozd cicádat - ez a 10 jel bizonyítja, hogy boldog

Mégis hogyan tudod, hogy cicád mennyire érzi jól magát környezetében? Amennyiben erre a 10 jelre figyelsz, biztos lehetsz benne, hogy kedvenced boldog.

2021-06-10

Kutyafajták – melyek idomíthatóak a legkönnyebben?

Te is szeretnél egy kutyust, de nem tudsz dönteni, milyet válassz? Mostani cikkünkben segítünk - mutatjuk melyek a legkönnyebben idomíthatóak, és melyek nem.

2021-05-25

10 növény, amivel légy óvatos lakásodban – megmérgezhetik kedvencedet

Amennyiben házikedvenceddel élsz együtt, fokozottan figyelj, hogy milyen növényeket telepítesz otthonodban - íme, 10 növény ami mérgező, így vigyázz velük!

További cikkek ebben a témában


bakteriémia (bacteriaemia)

a fertőzés helyéről a ->baktériumoknak kis számban a vérpályába való bejutása. Tovább

Gombaölo Aliette 80 WP

Gombaölő permetezőszer uborkában, salátában és dohányban peronoszpóra ellen,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Környezetvédelem