Hogyan lehet távol tartani a macskákat kertemtől? Szuper, bevált ötletek a macskák távol tartására

Így tartsd távol a macskákat kertedtől! - 10+1 macskariasztó tipp

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az utóbbi időben meglepően sok levelet kaptunk olvasóinktól, melyekben azért panaszkodtatok, mert nem tudtok mit kezdeni a kertetekbe tévedt macskáktól. Ez a cikk ezért íródott, most 11 bevált módszert mutatok nektek, amik távol tartják a cicusokat a kerttől! 

Így tarthatod távol a macskákat

Először is: szeretjük a macskákat 

Szeretném leszögezni már az elején, hogy szeretjük a macskákat, és egyáltalán nem az a célunk, hogy a macskák eltűnjenek a Föld felszínéről. Viszont attól még, hogy szereti valaki a cicákat, attól még nem biztos, hogy szívesen látja nap, mint nap a szomszéd macskáját a kertben. Sok embert ismerek, aki nagyon rossz szemmel nézi azt, hogy a kertjébe tévedt macska nála tölti az éjszakát egy kint felejtett párnán, vagy éppen a gyerekeknek kihelyezett homokozóban végzi a dolgát. 

A macskák a maguk urai

Azt mindenki tudja, hogy a kutyák és a macskák nagyon sokban különböznek, az egyik ilyen szembetűnő ellentét az, hogy a macskáknak nem igazán szabhatunk határt. Míg a kutyát megállítja a kerítés, addig a macskát biztosan nem, a kerítésben semmi mást nem lát, mint egy nagyon kényelmes ugródeszkát, aminek a tetejéről körbe tudja pásztázni a környéket, és kiválaszthatja az újabb, felfedezni kívánt területet. Ha pedig a szomszéd telkét pécézi ki magának, akkor már le is ugrik a kerítésről, és elkezdi kapargatni a gödröket, hogy a dolgát elvégezhesse. 

A macskák hordozhatnak betegségeket

Sajnos a macskák nagyon sok gondot okozhatnak, leginkább a gyerekek körében. Néhány betegség ugyanis a fertőzött macska széklete, illetve nyála által terjedhet át az emberre. Ha pedig azt nézzük, hogy a homokozókat szeretik a legjobban a kis négylábúak, már meg is történhet a baj könnyedén. A macskákban gyakran előforduló fonalféreg fertőzést is elkaphatják az emberek. A fertőzött macska ürülékében lévő féreglárva bejuthat az emberi szervezetbe, a kifejlődő féreg a szemben, a májban, az agyban vagy a tüdőben is megtelepedhet, ez pedig súlyos következményekkel jár. Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet tenni semmit a közelünkben élő macskák ellen, legalábbis ezt szűrtük le a beérkező levelekből, ez viszont tévedés! A következő oldalon megmutatok nektek 11 módszert, amit kipróbáltunk, és bevált, lapozz egyet és teszteld le mindet te is! 

Ne jussanak át a kerítésen

Az első, és legfontosabb, amit meg kell tennünk az az, hogy készüljünk fel a macskák érkezésére, nehezítsük meg, vagy legjobb esetben akadályozzuk meg a macska számára a kerítésen való átjutást! Persze, ez nem egyszerű dolog, és én soha nem is használnék például szögesdrótot, de a tüskés növényzet már megoldást nyújthat. 

Ha a macska bejutott a kertünkbe, akkor ügyeljünk arra, hogy ne találjon a kertben be nem ültetett, szabad földfelületet, ha ugyanis nem talál, akkor sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy a mi kertünket fogja cicavécének használni. A macskák a szabadon hagyott, száraz, porhanyós földre úgy tekintenek, mint ideális macskaalomra. Ha kertünkben murvás terület is van, akkor cseréljük le a murvát inkább olyan kőzúzalékra, vagy kavicsra, amire nem szívesen lép rá a macska, mert az szúrja a lábát. 

Jöjjön tehát az a 11 tipp, ami sikeresen távol tartja a macskát a kerttől! Ismételten elmondom, amit az elején, macskabarátok vagyunk, szóval nem fogjátok megtalálni a tippek között a különböző mérgeket, illetve azokat a megoldásokat, amik a macska testi épségét veszélyeztetik!

Amit a macskák nem szeretnek

Ugatós kutyák – A legbiztosabb megoldás, ha szerzünk egy kutyát, aki ugat is, nem csak szeretgeti a macskákat. 
Csirkeháló – A macskák nem szeretik a csirkehálókat, sem a műanyagat, sem pedig a fémet, érdemes a veteményesünk fölött elhelyezni ilyen hálót. 
Tüskés növényzet – Mi sem szeretünk rózsaágakon járkálni, a macskák sem! Érdemes a kert határvonalaira szedret, málnát, vagy bármilyen más szúrós cserjét ültetni. Illetve fektethetünk a földre rózsa-, vagy akácágakat is, de ezt csak akkor, ha gyerek nincs a kertben. 
Sziklakerti kövek, mulcs – A sziklakerti kövek, és a mulcs is jó megoldás lehet, ugyanis nem szívesen lépkednek ezeken a cicák. 
Mozgásérzékelős vízpermetező, vízipisztoly, vízágyú – Ülhetünk a kertben vízipisztolyt tartva, és spriccelhetjük a cicákat, akik odatévednek, de mindig nem tudjuk felügyelni a területet. A mozgásérzékelős vízpermetező viszont ideálisabb megoldás lehet. 

Szagok, amivel távol tarthatjuk a macskákat 

Vérliszt alapú trágyák, fokhagymagerezdek, levendula, csobormenta, kerti ruta, fahéj, citrusok, molyirtó, de érdemes próbálkozni a Coleus canina névre hallgató macskaűző növénnyel is.  Reméljük, hogy tudtunk segíteni nektek, ha pedig van ötletetek ezeken kívül, osszátok meg velünk Facebook oldalunkon

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szántóföldi növények növényvédelmi technológiája

nagyon fontos a vegyszerek használatát csökkenő lehetőségek kihasználása: a megfelelő... Tovább

gazda

az az élő szervezet, amelyben valamely ->élősködő tartózkodik, ill. alkalmas viszonyokat... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert