Csaknem 1600 tonna, lóhússal kevert marhahúst tartalmazó mélyhűtött készétel került forgalomba az utóbbi hónapokban az Európai Unióban a lóhúsbotrány középpontjában álló francia cég révén. Lóhúsbotrány, lóhús botrány, lóhús, lóhúsbotrány Németországban

Lóhúsbotrány - Der Spiegel: 1600 tonna mélyhűtött készételbe került kevert hús

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Csaknem 1600 tonna, lóhússal kevert marhahúst tartalmazó mélyhűtött készétel került forgalomba az utóbbi hónapokban az Európai Unióban a lóhúsbotrány középpontjában álló francia cég révén - írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnap egy brüsszeli kimutatásra hivatkozva.

Csaknem 1600 tonna, lóhússal kevert marhahúst tartalmazó mélyhűtött készétel került forgalomba az utóbbi hónapokban az Európai Unióban a lóhúsbotrány középpontjában álló francia cég révén. Lóhúsbotrány, lóhús botrány, lóhús, lóhúsbotrány Németországban

 

A Der Spiegel szerint az Európai Bizottság adatai alapján 2012 novemberétől 2013 januárjáig összesen 1596 tonna lóhússal kevert marhahúskészítményt tartalmazó mirelit készételt szállított le a megrendelőknek a Tavola nevű luxemburgi vállalkozás, amely a lóhúsbotrány középpontjában álló francia Comigel leányvállalata.
    
Németországba a teljes mennyiség nagyjából 10 százaléka, összesen 144 tonna jutott. A termékekből szinte az összes vezető német élelmiszer-nagykereskedelmi cég vásárolt, és így csaknem valamennyi országos élelmiszerbolt-hálózat arra kényszerült, hogy kivonjon lasagne- és cannelloni-készítményeket a forgalomból. 
    
A januárban kirobbant botrány nyomán indított németországi vizsgálatok kimutatták, hogy a francia cégtől függetlenül is keveredett lóhús hivatalosan marhahúst tartalmazó termékekbe. A hét végén két brandenburgi cég közölte, hogy bizonyos marhahúskészítményei lóhúst is tartalmaznak, így egyes gulyás- és ravioli-konzervek is eltűntek a polcokról.
    
Az RTL televízió berlini és lipcsei utcai dönerárusok termékeit vizsgáltatta be, vasárnapi beszámolója szerint a húsz minta közül egy tartalmazott lóhúst. 
    
Német politikusok a botrány nyomán a húskészítmények címkézésére és a termékhamisításra vonatkozó szabályok szigorítását sürgetik. A szövetségi kormány mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztere hétfőn egyeztet a tartományi szakminiszterekkel egy úgynevezett nemzeti akciótervről, amelyben a lóhúsbotrány tanulságaiból következő intézkedéseket foglalják majd össze.

 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

hályog

a szemlencsének (szemgolyó) egy részére v. egészére kiterjedő, szürke v. szürkésfehér... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés