Milyen növényt lehet egyszerűen gondozni, nevelni? Ismerd meg a lobéliát, pici, kék virágaival!

hirdetes

Legyen Neked is mesés lobéliád – tudj meg mindent gondozásáról

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A lobélia rendkívül népszerű a növénykedvelők körében, elsősorban színes virágai miatt. Ismerjétek meg mostani cikkünkben ezt a közkedvelt növényt Ti is!

Lobélia

A lobéliának megtalálható csüngő, valamint álló változata is, viszont egyikb sem rendelkezik nagyobb méretekkel – nem haladja meg a 25 cm-t. A növény ennek ellenére ugyanakkor remek dísze lehet a balkonoknak, erkélyeknek, ugyanis virágzása egész nyáron végig kísérhet – egészen májustól októberig. 


Megemlíthető, hogy akadnak belőle párnaalkotó, illetve gömb formájú változatok is, mégis azok kevésbé elterjedtek, mint a csüngő növekedésű lobéliák – ezek sokkal hamarabb vonzzák a tekintetet, akár erkélyládába, akár függő kosárba vannak ültetve.


Lágyszárú, sűrűn elágazó növény, mely alacsony növéssel rendelkezik, össz-visz 10 – 15 cm-re nő. Virágai is megközelítőleg 1 centiméter nagyságúak, de olyan sűrűn nőnek, hogy képesek könnyedén eltakarni a virág zöldebb részeit. Mindemellett igényei szerények.

hirdetes


Miért is szeretik ennyien?


Ennek elsődleges oka, hogy gondozása során csak egy-két dologra kell odafigyelni, szinte gyerekjáték, amit gyönyörű, egész nyáron tartó virágzással hálál meg. Pici virágai már május közepén megjelennek és egészen a fagyok beálltáig csodálhatjuk őket. Találkozhatunk fehér és rózsaszínes fajtákkal is, mégis a kék változata a legelterjedtebb.


Nevelhetjük akár kertben, akár cserépben amennyiben nem kertes házban lakunk – viszont előbbi esetben remek talajtakaróként vagy szegélynövényként is működhet, amennyiben napos elhelyezést biztosítunk számára. Virágoskertünkben is remekül fog majd mutatni, a legváltozatosabb növények mellett.

hirdetes


A növény érdekessége, hogy a flamand botanikusról, Matthias de L’Obelről kapta elnevezését.


Hogyan gondozd növényedet?


Amennyiben nevelése mellett döntünk, bár ténylegesen szerény igényei vannak jobb, ha egy-két dologra odafigyelünk származása végett. Nincsennek különösebb kártevői, valamint betegségei, egyetlen egy dologgal érdemes vigyáznod: hogy ne száradjon ki.

 

 

Amennyiben érdekel, milyen igényekkel rendelkezik ez a pici növény, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Clematis, azaz az erdei iszalag ültetése, termesztése és gondozása

A Clematis, a „szőlők királynője” néven ismert, leginkább nagyvirágú, lila, csillag alakú virágzásáról lehet ismert. Clematis, erdei iszalag gondozási útmutató

2023-01-30

Farkasalma gondozási útmutató: Ismerd meg a farkasalma termesztését és gondozását

Ha feltűnő növényt keresel, próbáld ki a farkasalmát. A növény egy fás szárú szőlő, amely ívelt pipa alakú virágokat és nagy, szív alakú leveleket hoz.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juhtrágya

jól értékesíthető N-t tartalmaz, ún. heves, gyors és erélyes hatású szerves trágya. Kis... Tovább

földgát

olyan töltés, amely agyagos, laza szemcsés, kőzetes v. homokos agyag talajtömörítésével... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény virág