Milyen növényt lehet egyszerűen gondozni, nevelni? Ismerd meg a lobéliát, pici, kék virágaival!

hirdetes

Legyen Neked is mesés lobéliád – tudj meg mindent gondozásáról

TK

A lobélia rendkívül népszerű a növénykedvelők körében, elsősorban színes virágai miatt. Ismerjétek meg mostani cikkünkben ezt a közkedvelt növényt Ti is!

Lobélia

A lobéliának megtalálható csüngő, valamint álló változata is, viszont egyikb sem rendelkezik nagyobb méretekkel – nem haladja meg a 25 cm-t. A növény ennek ellenére ugyanakkor remek dísze lehet a balkonoknak, erkélyeknek, ugyanis virágzása egész nyáron végig kísérhet – egészen májustól októberig. 


Megemlíthető, hogy akadnak belőle párnaalkotó, illetve gömb formájú változatok is, mégis azok kevésbé elterjedtek, mint a csüngő növekedésű lobéliák – ezek sokkal hamarabb vonzzák a tekintetet, akár erkélyládába, akár függő kosárba vannak ültetve.


Lágyszárú, sűrűn elágazó növény, mely alacsony növéssel rendelkezik, össz-visz 10 – 15 cm-re nő. Virágai is megközelítőleg 1 centiméter nagyságúak, de olyan sűrűn nőnek, hogy képesek könnyedén eltakarni a virág zöldebb részeit. Mindemellett igényei szerények.

hirdetes


Miért is szeretik ennyien?


Ennek elsődleges oka, hogy gondozása során csak egy-két dologra kell odafigyelni, szinte gyerekjáték, amit gyönyörű, egész nyáron tartó virágzással hálál meg. Pici virágai már május közepén megjelennek és egészen a fagyok beálltáig csodálhatjuk őket. Találkozhatunk fehér és rózsaszínes fajtákkal is, mégis a kék változata a legelterjedtebb.


Nevelhetjük akár kertben, akár cserépben amennyiben nem kertes házban lakunk – viszont előbbi esetben remek talajtakaróként vagy szegélynövényként is működhet, amennyiben napos elhelyezést biztosítunk számára. Virágoskertünkben is remekül fog majd mutatni, a legváltozatosabb növények mellett.

hirdetes


A növény érdekessége, hogy a flamand botanikusról, Matthias de L’Obelről kapta elnevezését.


Hogyan gondozd növényedet?


Amennyiben nevelése mellett döntünk, bár ténylegesen szerény igényei vannak jobb, ha egy-két dologra odafigyelünk származása végett. Nincsennek különösebb kártevői, valamint betegségei, egyetlen egy dologgal érdemes vigyáznod: hogy ne száradjon ki.

 

 

Amennyiben érdekel, milyen igényekkel rendelkezik ez a pici növény, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-13

Július a kertben – ezek a növények teszik színesebbé a hónapot

A nyári virágok nagyrésze a júliusi melegben ölti fel teljes pompáját, ráadásul a legtöbbjük nem csak a meleget, de a szárazságot is jól tűri. Ismerd meg őket!

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

További cikkek ebben a témában


kavitáció

a nagy sebességgel áramló folyadékokban előf., rongálódást okozó buborékképződés. Sokan... Tovább

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény virág