Gombabetegségek, bogarak elleni védekezés

Aktuális növényvédelem

Kassai Miklós, BKKm-i NTSz
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A csapadékot követő felmelegedés a gabonavetésekben kellő mikroklímát biztosít a gombabetegségeknek. A gabonalisztharmat tünetei az alsó levéllemezen, levélhüvelyen és a száron kezdetben fehér, majd piszkosszürke penészfoltok alakjában jelentkezik, a fertőzött levelek leszáradnak. Ha a lisztharmat a zászlósleveleket is eléri, a szemek töppedtek, kényszerérettek lesznek, ami komoly termésveszteséget okoz. A rozsdabetegségek /szárrozsda vagy feketerozsda, vörösrozsda, sárgarozsda/ csökkentik a növények asszimilációját, a bőrszövet felszakításával fokozzák a légzést és a párologtatást, ami szintén levélszáradáshoz vezet. A /pyrenofórás/ helmintospóriumos levélszáradás gomba a talaj felszínén, a tarlómaradványokban telel. Az innen kikerülő fertőző spórák zöme április közepén szóródik szét. A betegség az árpán, az alsó leveleken már március közepén jelentkezik. Kezdetben a néhány milliméteres sárgás foltok közepében apró barna folt található, majd a foltok összefolynak és a levél elszárad. A monokultúrával megnő annak a lehetősége, hogy akár 30 %-os termésveszteség is lehet, ezért ne termesszük a búzát önmaga után, és a tarlómaradványok gondos alászántását, bedolgozását végezzük el.
Gombabetegségek, bogarak elleni védekezés

A csapadékot követő felmelegedés a gabonavetésekben kellő mikroklímát biztosít a gombabetegségeknek. A gabonalisztharmat tünetei az alsó levéllemezen, levélhüvelyen és a száron kezdetben fehér, majd piszkosszürke penészfoltok alakjában jelentkezik, a fertőzött levelek leszáradnak. Ha a lisztharmat a zászlósleveleket is eléri, a szemek töppedtek, kényszerérettek lesznek, ami komoly termésveszteséget okoz. A rozsdabetegségek /szárrozsda vagy feketerozsda, vörösrozsda, sárgarozsda/ csökkentik a növények asszimilációját,
a bőrszövet felszakításával fokozzák a légzést és a párologtatást, ami szintén levélszáradáshoz vezet. A /pyrenofórás/ helmintospóriumos levélszáradás gomba a talaj felszínén, a tarlómaradványokban telel. Az innen kikerülő fertőző spórák zöme április közepén szóródik szét. A betegség az árpán, az alsó leveleken már március közepén jelentkezik. Kezdetben a néhány milliméteres sárgás foltok közepében apró barna folt található, majd a foltok összefolynak és a levél elszárad. A monokultúrával megnő annak a lehetősége, hogy akár 30 %-os termésveszteség is lehet, ezért ne termesszük a búzát önmaga után, és a tarlómaradványok gondos alászántását, bedolgozását végezzük el.

A vegyszeres védekezésnél jó tudni, hogy a kén tartalmú szerek hatástartama a lisztharmat ellen csak 7-10 nap, és a hatékonyságuk is csak 30-40 %-os. A drágább, de a többi levélbetegség ellen is 2-3 hétig ható, felszívódó gombaölőszerek egész sora közül választhatunk: Amistar, Amistar Ter, Archer 425 EC, Artea 33 EC, Caramba, Bumper Super, Duett, Folicur Solo, Folicur Top, Falcon 460 EC, Granit SC, Flamenco, Juwel, Mirage 45 EC, Model, Rombus 250 EC, Sfera 267,5 EC, Tilt 250 EC, Tilt Premium 37,5 WP, Tango, Tango Star.

A repcetáblákon várható a Repceszárormányos megjelenése. A bogár avarban telel, és repülve keresi fel a repcetáblákat, ahol rágja a repcének a levelét, levélnyelét, szárát. Tojásait a levél fonákán a főérbe rakja, általában 10-esével. A kikelő lárvák a levél főerében, levélnyélben rágnak, minek következtében a levelek leszáradnak. Az idős lárvák a repce szárát üregessé rágják, 25-30 lárva is lehet 1-1 szárban. Onnan jól látható lyukat rágva leveti magát, és a talaj felső rétegében bábozódik. Repcearatás előtt jönnek elő a bogarak, és a becőket rágják, majd telelésre vonulnak. A konyhakertbe bekerülve károsítják a káposztát, karalábét, karfiolt is.

A Repcefénybogár áprilisban, korán virágzó gyomokon, vadon élő keresztes virágú növények, gyümölcsfák virágain virágport keres az érési táplálkozásához. Felkeresi a repcetáblákat is. Ha zöldbimbós növényt lep meg tömegesen, kénytelen a bimbót kirágni. 150-230 petét rak a bimbóba. A kikelő lárvák virágporral táplálkoznak, de a bibe rágásával kárt okoznak. A sérült bimbók lehullnak, így a virágzati tengely felkopaszodik. Ebben az esetben a virágnyelek rövidebbek lesznek, ez különbözteti meg az élettani bimbóhullástól, ahol a virágnyél teljes marad. A két kártevő elleni védelem összekapcsolható. A felhasználható szerek közül sok szintetikus piretroid engedélyezett, ezek mellett a Bancol, Calypso 480 EC, Rovlinka 50 WP, Thiodan 35 EC, Thionex 50 EC, Unifosz 50 EC, Zolone 30 WP, 35 EC. Amennyiben a táblán már virágzó növények vannak, méhkímélő technológiát kell alkalmazni!

A kukorica, napraforgó és egyéb vetésterületek talajvizsgálata elengedhetetlen annak eldöntésénél, hogy szükség van-e talajfertőtlenítésre. 1 x 1 m-es mintaterületeken 30 cm mélyen a talajt átmorzsolva a cserebogár-, szipolypajorok, drótférgek egyedszámát megállapíthatjuk. Ha barkókártételre is számíthatunk, indokolt lehet a vetőmag rovarölőszeres csávázása, amit meg lehet rendelni a vetőmag forgalmazóknál. A talajfertőtlenítésre használható III-as kategóriás diazinon hatóanyagú granulátumoktól / Basudin 5 G, Diazol 5 G, Diazinon 5 G / jobb hatásúak a II-es kategóriás Counter 5 G, Dursban 5 G, valamint a folyékony Force 10 CS.

Az almásokban évente visszatérő feladat a tűzelhalás elleni védekezés. Annak valószínűségét, hogy a húsvét előtti fagyok ellenére a virágzáskor lesz-e fertőzésveszély, azt előre nem lehet megjósolni. A megyei Szolgálatok az igen sok helyről kapott adatok alapján az úgynevezett Maryblyt számítógépes előrejelző programmal jelzik a veszélyt. Annak érdekében, hogy az információ minden termelőhöz eljusson és megkapják a szükséges Sztreptomycint keressék fel a területi növényvédelmi felügyelőt, hogy a pontos adatok birtokában megtehessék a kellő intézkedéseket. Felhívom a figyelmet, hogy a tűzelhalás baktérium zárlati károsító. Annak megjelenését, vagy gyanúját haladéktalanul be kell jelenteni a növényvédelmi hatóságnak.

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása a hűvös, csapadékos időjárás esetén már a virágzás végén, az apró, kibontakozó leveleket megtámadja. A rezes szereket ilyenkor már a perzselésveszély miatt nem szabad használni. A Buvicid K, Delán, Merpán, Tiuram Granuflow mellett az Efuzin 500 FW, a Folicur Solo, és ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó Bravo 500, Clortosip L, Mycoguard 500 SC gyógyító hatásúak.

Mire ez a cikk megjelenik, a meggyek virágzása befejeződik. Akinek a moníliától nem sikerült a virágokat megvédeni, javaslom, hogy a lebarnult, virágos ágrészeket távolítsa el, mert a fertőzések a vesszőkbe jutva ott tovább terjednek, szisztematizálódnak.

A szőlő sok helyen komoly fagykárt szenvedett. Az ép rügyek hajtásainak megvédése fokozott figyelmet igényel. A rügyekben áttelelt atkák szívogatásuk nyomán rövidszártagú, torzult levelű, fejlődésben megálló hajtások lesznek, ha időben nem védekezünk ellenük. Speciális atkaölő szerek használata szükséges, pl: Flumite 200, Mitac 20 EC, Ortus 5 SC

Minden kultúrában várható a levéltetvek betelepedése. A szárnyas alakok a sárga színre vonzódnak. Előrejelzésükhöz ezt kihasználva a sárgatálas csalogató módszerrel nyomon követhetjük megjelenésüket. Erre utal a hangyák fokozott „nyüzsgése" is, mivel a levéltetvek által kiválasztott mézharmatot nagyon kedvelik. A legtöbb növény esetében az első szívogatások nyomán a levelek bepödrődnek /pl. Orosz búzalevéltetű/, illetve vastag viaszréteggel vonják be magukat / Káposztalevéltetű /, ami után a szerek többsége hatástalan. Ezért még a kolóniák kialakulása előtt időben kell védekezni megkímélve a természetes ellenségeiket, a katicabogarakat, fátyolkát, zengőlegyeket stb. Ennek érdekében javasolt a környezetkímélő Pirimor és a Chess alkalmazása.

Az integrált védekezés elsajátítása és alkalmazása már most időszerű feladat. Ennek segítésére a Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok 2002" kiadványban piktogramok jelzik a Boikultúra Egyesület besorolása alapján ökológiai termelésben, valamint a „zöld", (rezisztencia veszélye nélkül általánosan használható), „sárga" (korlátozások mellett használhatók) és „piros" (csak szaktanácsadó javaslatára használható) jelzésű, a gyümölcs és szőlőkultúrák integrált védelmében használható készítményeket. A könyv végén tájékoztató jelleggel a hatóanyagok besorolása található, aminek áttanulmányozását mindenkinek a figyelmébe ajánlom.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csőre

a végbélbe (bélcső) gyógykezelés céljából bejuttatott oldat. Tovább

gépszín

olyan épület, amelyben az erő- és munkagépeket tárolják. Lehet zárt v. félig zárt. A zárt... Tovább

Tovább a lexikonra