Liliomok metszése – Hogy még több virágot hozzon a következő évben!

Liliomok metszése – Hogy még több virágot hozzon a következő évben!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A liliom népszerű vágott növény, és általában a ballagási- vagy a menyasszonyi csokrok sztárja, amely élénk színeiről és édes illatáról ismert. Azonban egyszerűen termeszthetjük őket a kertünkben is és hogy még több virággal jutalmazzanak meg minket a gondoskodásért, ne felejtsük el a liliomok metszését se! Ebben a cikkben most eláruljuk, hogy kell elvégezni a liliomok metszését.

liliom metszése

Liliomok metszése – Még több virágot fog hozni


A liliomok metszése elengedhetetlen lépés egészségük megőrzésében és növekedésük elősegítésében. A liliomok metszése azonban sok kertész számára megfélemlítő lehet, mivel nem tudják, hol kell vágni vagy mennyit kell vágni a liliom szárából. Ebben a cikkben megvitatjuk a liliomok hatékony metszéséhez szükséges lépéseket, hogy jövőre méggyönyörűbb virágzással lepjenek meg minket a kertjeinkben!

Mikor kell metszeni a liliomokat?


A liliomok metszésére a legjobb időszak a virágzás befejezése után van. Ez általában a nyár végén vagy kora ősszel történik. Ha ilyenkor metszed őket, akkor a növény felépül a tél beállta előtt. Mindenképp ügyelj arra, hogy erre legyen még ideje a fagyok előtt!

Hogyan metsszük meg a liliomot?


1.    Távolítsuk el az elhervadt és sárguló leveleket


Kezdjük az elhervadt vagy sárguló levelek eltávolításával. Ez segít megelőzni a betegségek és kártevők átterjedését a növény egészséges részeire. Vágjuk le a leveleket a tövénél, a szár közelében.


2.    Szárak visszavágása


Miután eltávolítottuk a liliomok elhervadt részeit, vágjuk vissza a szárakat magasságuk felére. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy új növekedést és több virágot termeljen. Használjunk éles, tiszta metszőollót a tiszta vágásokhoz, mivel a szaggatott vágások károsíthatják a növényt és betegségeket okozhatnak.


3.    Távolítsuk el a kimerült virágzást


Ha a liliomok befejezték a virágzást, távolítsuk el az elhervadt virágzást is, nehogy a növény energiát pazaroljon magok előállítására. Vágjuk vissza a virágfejek szárait a tövükig.

4.    A hagymák felosztása


A liliom túlzsúfolttá válhat, és leállhat a virágzása, ha hagyjuk hagymáikat feldarabolás nélkül növekedni. Ha észrevesszük, hogy a növény nem hoz annyi virágot, mint korábban, ideje lehet a hagymákat felosztani. Ősszel ássuk ki a hagymákat, válasszuk szét, és ültessük újra őket egymástól körülbelül 15 cm távolságra.


5.    A metszett anyagot dobjuk ki


A metszett anyagot megfelelően távolítsuk el. Ne hagyjuk a talajon a növény körül, mert kártevőket és betegségeket vonzhat be. Ehelyett komposztáljuk a lemetszett anyagot, vagy dobjuk ki a szemétbe.

Összefoglalva, a liliomok metszése kulcsfontosságú lépés növekedésük és egészségük elősegítésében. Kövesd az ebben a cikkben vázolt lépéseket, és már úton leszel az egészséges, gyönyörű liliomok termesztése felé. Ne felejtsd el metszeni őket, miután befejezték a virágzást, távolítsd el az elhalt és sárguló lombozatot, vágd vissza a szárakat, távolítsd el az elhervadt virágokat, osszd szét a hagymákat, ha szükséges, és megfelelően dobd ki a metszett részeket. Egy kis odafigyeléssel a liliomok még évekig feldobják kertedet.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szamos

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje korai-közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

ellés jelei

elsősorban a medence környéki szövetekben kialakuló —> vizenyős beszűrődésből... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés