Liliomok metszése – Hogy még több virágot hozzon a következő évben!

hirdetes

Liliomok metszése – Hogy még több virágot hozzon a következő évben!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A liliom népszerű vágott növény, és általában a ballagási- vagy a menyasszonyi csokrok sztárja, amely élénk színeiről és édes illatáról ismert. Azonban egyszerűen termeszthetjük őket a kertünkben is és hogy még több virággal jutalmazzanak meg minket a gondoskodásért, ne felejtsük el a liliomok metszését se! Ebben a cikkben most eláruljuk, hogy kell elvégezni a liliomok metszését.

liliom metszése

Liliomok metszése – Még több virágot fog hozni


A liliomok metszése elengedhetetlen lépés egészségük megőrzésében és növekedésük elősegítésében. A liliomok metszése azonban sok kertész számára megfélemlítő lehet, mivel nem tudják, hol kell vágni vagy mennyit kell vágni a liliom szárából. Ebben a cikkben megvitatjuk a liliomok hatékony metszéséhez szükséges lépéseket, hogy jövőre méggyönyörűbb virágzással lepjenek meg minket a kertjeinkben!

Mikor kell metszeni a liliomokat?


A liliomok metszésére a legjobb időszak a virágzás befejezése után van. Ez általában a nyár végén vagy kora ősszel történik. Ha ilyenkor metszed őket, akkor a növény felépül a tél beállta előtt. Mindenképp ügyelj arra, hogy erre legyen még ideje a fagyok előtt!

Hogyan metsszük meg a liliomot?


1.    Távolítsuk el az elhervadt és sárguló leveleket


Kezdjük az elhervadt vagy sárguló levelek eltávolításával. Ez segít megelőzni a betegségek és kártevők átterjedését a növény egészséges részeire. Vágjuk le a leveleket a tövénél, a szár közelében.

hirdetes


2.    Szárak visszavágása


Miután eltávolítottuk a liliomok elhervadt részeit, vágjuk vissza a szárakat magasságuk felére. Ez arra ösztönzi a növényt, hogy új növekedést és több virágot termeljen. Használjunk éles, tiszta metszőollót a tiszta vágásokhoz, mivel a szaggatott vágások károsíthatják a növényt és betegségeket okozhatnak.


3.    Távolítsuk el a kimerült virágzást


Ha a liliomok befejezték a virágzást, távolítsuk el az elhervadt virágzást is, nehogy a növény energiát pazaroljon magok előállítására. Vágjuk vissza a virágfejek szárait a tövükig.

4.    A hagymák felosztása


A liliom túlzsúfolttá válhat, és leállhat a virágzása, ha hagyjuk hagymáikat feldarabolás nélkül növekedni. Ha észrevesszük, hogy a növény nem hoz annyi virágot, mint korábban, ideje lehet a hagymákat felosztani. Ősszel ássuk ki a hagymákat, válasszuk szét, és ültessük újra őket egymástól körülbelül 15 cm távolságra.

hirdetes


5.    A metszett anyagot dobjuk ki


A metszett anyagot megfelelően távolítsuk el. Ne hagyjuk a talajon a növény körül, mert kártevőket és betegségeket vonzhat be. Ehelyett komposztáljuk a lemetszett anyagot, vagy dobjuk ki a szemétbe.

Összefoglalva, a liliomok metszése kulcsfontosságú lépés növekedésük és egészségük elősegítésében. Kövesd az ebben a cikkben vázolt lépéseket, és már úton leszel az egészséges, gyönyörű liliomok termesztése felé. Ne felejtsd el metszeni őket, miután befejezték a virágzást, távolítsd el az elhalt és sárguló lombozatot, vágd vissza a szárakat, távolítsd el az elhervadt virágokat, osszd szét a hagymákat, ha szükséges, és megfelelően dobd ki a metszett részeket. Egy kis odafigyeléssel a liliomok még évekig feldobják kertedet.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felezési idő

az az időtartam, amely alatt a radioaktív anyagok (radioaktivitás) aktivitása a felére... Tovább

anyakoca kiválasztása

a tenyészkiválasztás fő törekvése, hogy azok az egyedek kapjanak szerepet az új nemzedék... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés