Hogyan gondozzam a rózsát? Hogyan gondozzam a levendulát?

A díszkertek királynői: ezt kell tudnod a levenduláról és rózsáról

Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ebben a cikkben Kósa Dániel kertész kalauzolásával betekintést nyerünk a rózsák és levendulák bűvöletes világába. Megismerjük a legfontosabb tudnivalókat a fajtáikról, igényeikről és gondozásukról. Ezen kívül inspiráló ötleteket kapunk a kertben történő felhasználásukra.

rózsa és levendula

A rózsákról általában

A rózsák a mérsékelt égövről származó, főként lombhullató cserjék, rendkívül gazdag faj és fajtaválasztékkal. Megjelenésük, főként bokor, de vannak kúszó és kapaszkodó habitusúak is, magasságuk 2-5 métert is elérhetik. Tápdús, meszesebb, üde talajokat kedvelik, öntözést bőségesen meghálálják.  Hajtásrendszerük a közmondással ellentétben tüskéket tartalmaznak, esetenként szőrösek, csupaszak.  

A rózsák levele

Levelük összetett levél, mely 5-9, de esetenként ettől több vagy kevesebb számú levélkékből áll. Viráguk változatos mind színben, mind kinézetben, az egyszerű 4-5 sziromlevéltől a tömvetelt virágig, amely több mint 40 sziromlevelet tartalmaz. Illatuk is változó az illattalan rózsától az egészen intenzív illatú rózsáig mindent megtalálhatunk a kertészetek soraiban. Termésük aszmag termés, amelyet csipkebogyóként emlegetünk a vadrózsa (Rosa canina) esetében. 

Érdekességek a rózsáról

A rózsákat díszértékük miatt ültetik, és az elmúlt ezer évben erre nemesítik, keresztezik őket.  Virágaik kinézete szerint csoportosítják őket, így megkülönböztetünk virágágyi, teahibrid, park, futó, talajtakaró, vagy törpe rózsákat. Mindegyik megjelenésben más, virágaik színben egészen változatos. Szaporításuk sosem volt egyszerű, az alanyokat dugványozták, majd arra szemezték, vagy oltották a nemes rózsákat. Manapság nem sok szakember műveli a szemzés szép, ámbár rendkívül nehéz művészetét, így alternatív megoldásokkal kell a rózsatermesztőknek előállniuk. 

Hogyan kell metszeni a rózsát?

A rózsakertek örök kérdése, a hogyan is kell metszeni a rózsákat. Sok megoldás megfelelő, nincs egyetlen egy jó módszer. A metszés idejét tegyük a tavaszi fagyok elmúlta utáni napokra. Ültetés után célszerű egy erős metszést alkalmazni, hogy erőteljes, szép hajtások fejlődjenek. A metszésnek az alapelve, hogy az elszáradt, beteg részeket távolítsuk el, az egészséges részig, vagy akár tőből, ha kell. Mint minden metszésnél, itt is ügyeljünk a keresztbe menő ágak, valamint a befelé növő hajtások eltávolítására. Gyenge hajtásokat is vágjuk le. 

A vágáskor mindig válasszunk kifelé néző rügyet, ami mindig a ferde metszlap felső részén helyezkedjen el. Ne hagyjunk nagy csonkot a rügy felett, maximum 10 milliméterrel a rügy felett vágjunk. A metszés során számolhatjuk a meghagyott rügyeket, melynek száma változik a rózsa fajtájától is, illetőleg a szokáshoz, hogy ki mire esküszik. Alapvetően a gyengébb növekedési erélyű rózsáknál a 4-8 rügyre, a futó kúszó rózsáknál, 18-25 centiméterre, az erősebb habitusú rózsákat 10-15 rügyre ildomos metszeni. 

A rózsák növényvédelme

Növényvédelme nem túl bonyolult, de oda kell figyelnünk. Főleg tetvek károsítják, de az egyéb hernyók, araszolók is meg mrg kóstolják. Tavaszon lemosó permetezést végezzünk, majd év közben kéthetente kezeljünk kontakt, valamint felszívódó rovarölővel. Gombás fertőzésekre is kell kezelni, ezt egy menetben kijuttathatjuk. Használjunk lombtrágyát, hogy erős szép hajtások fejlődjenek. 

Lapozz a következő oldalra, ha meg akarod tudni egy kertész tanácsait a levenduláról!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidroxikarbonsavak

a karbonsavakból vezethetők le, azok szénhidrogénláncában egy v. több hidrogénatomot... Tovább

heterociklusos vegyületek

olyan gyűrűs vegyületek, amelyeknek felépítésében a szénatomon kívül más, ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet