Minden a lestyán termesztéséről - ismerd meg Te is ezt a sokoldalú növényt

Nagyanyáink titkos gyógy-, és fűszernövénye – A lestyán termesztése, felhasználása

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A lestyán termesztése

A lestyán szétválasztása

Az idő múlásával az orvosi lestyán íze és gyógyító ereje is gyengülhet, ami a növények szétválasztásával megelőzhető. A lestyán gyökérzete nagy és erős, hosszú főgyökerekkel. Ezeket a gyökereket késő ősszel vagy kora tavasszal óvatosan fel lehet ásni, és szétválasztani. Tavasszal ügyelj rá, hogy még az előtt végezd ezt el, hogy a lestyán új leveleket hozna. Fogj egy ásót, és vágj vele a talajban egy kört lestyánod körül. Ez után emeld ki óvatosan egy vasvillával. Távolítsd el az összes talajt a gyökerek közül, és húzd szét őket.

A gyökerek egy részét levághatod és félreteheted magadnak felhasználásra, ez után pedig a szétválasztott növényeket visszaültetheted a talajba. Az újraültetést követően öntözd őket rendszeresen és alaposan a következő néhány hétben, mert újra meg kell majd erősödniük. Az első öntözéshez gyökérserkentő műtrágyát is mellékelhetsz, hogy lestyánjaid könnyebben megszokhassák új helyüket.

A lestyán betegségei

Általánosságban a lestyánt kevés betegség zargatja, azonban van néhány olyan fertőzés, amire ettől függetlenül érdemes tudni. Az Alternaria solani gomba korai rothadást okoz, amit úgy kerülhetsz el, hogy a tavaszi ültetés előtt Trichoderma harzianum gombákat telepítesz a talajba. A betegségek megelőzése érdekében fontos a jó légjárás biztosítása, és érdemes lehet hároméves vetésforgót is alkalmazni.

Ha lestyánodat már elültetted és növekedésnek indult, akkor enyhén szódabikarbónás vízzel permetezd le a leveleit, hogy megelőzd ezt a fertőzést. Egy másik veszélyes gomba a Phytophthora infestans, amely késői rothadást okoz. Ezt szintén meg lehet előzni – igyekezz minél szárazabban tartani a leveleket, és kezeld lestyánodat komposztteával. Bármelyik betegség is támadja meg növényeidet, azonnal távolítsd el a fertőzött részeket és szabadulj meg tőlük biztonságos távolságban kertedtől.

A lestyán szüretelése

Az orvosi lestyán leveleiből bármikor csíphetsz magadnak, a gyökereket pedig ősszel érdemes felásni. A magvak nyár végén vagy kora tavasszal jelennek meg, a szárakat pedig még fiatal, zsenge korukban érdemes elfogyasztani.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer (DNOC= dinitro-orto-krezol)

széles hatássávú vegyület, az alapvető életfolyamatokat károsító hatása következtében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek