notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden a lestyán termesztéséről

Hirdetés

Nagyanyáink titkos gyógy-, és fűszernövénye – A lestyán termesztése, felhasználása

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az orvosi lestyán (Levisticum officinale) egy ritkán emlegetett, mégis sokoldalú gyógy-, illetve fűszernövény, amelynek minden része ehető, és többféleképpen is felhasználható. Magas sótartalma miatt általában egy kevéske is elég belőle, és különböző részei más és más fűszernövényeket helyettesíthetnek kedvenc fogásaidban. Ismerkedjünk meg vele közelebbről is!

A lestyán termesztése

Az orvosi lestyán külleme és termesztése

Az orvosi lestyán a zellerfélék családjának tagja, és megjelenésében is sokban hasonlít a zellerhez. Akár 1,8 méter magasra is megnőhet, és csipkeszerű, zöld levélzettel rendelkezik. A virágok sárgák és ernyőszerű formációban nőnek. A növény tövét sűrű, zellerszerű szárak alkotják, feljebb haladva egyre ritkásabban borítják a levelek. A virágok durván 1,2cm-es magvakat termelnek.

 

Az orvosi lestyánnak sok napfényre és jó vízelvezetésű talajra van szüksége, ami lehetőleg homokos vályogból áll, és pH értéke minél közelebb van a 6,5-höz. A növény egészen 4-es USDA zónáig hidegtűrő. A lestyánmagokat házon belül ajánlott elültetni, nagyjából 6 héttel az utolsó várható fagy előtt. A magvakat a talaj felszínére ültesd el és vond be egy réteg homokkal. Ha közvetlenül a kertbe szeretnéd elültetni a magokat, akkor várd meg, míg a talajhőmérséklet el nem éri a stabil 16°C-t.

Hirdetés

 

A palántáknak folyamatos folyadék-utánpótlásra van szükségük, amíg el jó pár centisre nem nőnek, ez után csökkenteni lehet az öntözések sűrűségét. Kiültetéskor (vagy ritkításkor) ügyelj rá, hogy a palánták 20cm-re, a sorok pedig 45cm-re kerüljenek egymástól. A házon belül ültetett és előnevelt lestyánoktól előbb várhatsz virágokat, általában a nyár elejétől a végéig. Az orvosi lestyán kiváló társ a burgonyák és más gumós növények mellé.

Hirdetés

 

A lestyán kártevői

Az orvosi lestyán sajnos nem egy kerti kártevő eledeléül szolgál. a fekete fecskefarkú lepke illetve más rovarok lárvái bukkanhatnak fel lestyánaidon, habár szerencsére többségüket kézzel, vagy egy határozott erejű vízsugárral könnyű eltávolítani a növényről. Ha a lestyán egy részét elárasztják a kártevők, érdemes azt egy az egyben levágni, és valahol máshol megszabadulni tőle. Az orvosi lestyánon hangyák is feltűnhetnek, és habár ezek nem jelentenek konkrét veszélyt a növényre, jelenlétük egy súlyosabb problémára, levéltetvekre utal.

 

A hangyák a levéltetvek által kibocsátott mézharmat miatt gyűjtik ezeket a kártevőket. Ha tehát hangyákat látsz lestyánaidon, akkor jó eséllyel levéltetveket is találsz majd, amelyek a növény nedveivel táplálkoznak. Szintén vízsugárral, vagy neem olajjal lehet felvenni ellenük a küzdelmet. A vakondok és pockok szintén kárt tehetnek a lestyán gyökereiben Nem minden rovar árt a lestyánoknak – a növény virágai kisméretű parazitadarazsakat vonzhatnak magukhoz, amelyek más rovarokban helyezik el petéiket, afféle időzített bombákként. Ezek a darazsak valójában segíthetnek megvédeni más növényeket kertedben a kártevőktől.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
214 867
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 388 314
Közösség

Érdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Érd Budai út 24. 2030 Magyarország Tovább

ocsú

a kenyérgabona tisztításakor elkülönített, aszott, törött szemek és gyommagvak keveréke.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek