Mikor érdemes tél végén a lemosó permetezést végrehajtani?

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A gyümölcsfák gondozása és karbantartása kulcsfontosságú a bőséges és egészséges termés elérése érdekében. A lemosó permetezés egy fontos lépés ebben a folyamatban, melynek időzítése és alkalmazása alapvetően befolyásolja a gyümölcsfa egészségét és produktivitását. A cikkben részletesen kitérünk arra, mikor és hogyan kell elvégezni ezt a kezelést, valamint a különböző típusú permetezőszerek használatának előnyeire és hatásaira.

lemosó permetezés

Tél végén: a gyümölcsfák metszése és beteg részek eltávolítása

A gyümölcsfák lemosó permetezésének első lépése a téli időszak végén következik be. Ebben az időszakban érdemes elvégezni a metszést, eltávolítva az elhalt vagy sérült ágakat, valamint az esetleges beteg részeket. Ez a lépés alapvető fontosságú, mivel a metszés és a betegségek eltávolítása meghatározza a fák egész éves egészségét és termőképességét.

Lemosó permetezés: rügyfakadás előtt tavasszal és ősszel

A tél végén elvégzett metszést követően elkezdhetjük a lemosó permetezést. Ez az eljárás a rügyfakadás előtt történik, amikor a fák még pihennek. A lemosó permetezésnek két időpontja van: tavasszal és ősszel. Mindkét alkalommal a cél a kártevők és kórokozók elleni védelem, de az őszi permetezés különösen fontos a télre való felkészülés szempontjából.

Különféle permetezőszerek a gyümölcsfák számára: rezes és kénes

A lemosó permetezés során alkalmazott szerek között a leggyakrabban használtak a rezes és a kénes permetezőszerek. A réz hatékonyan védekezik a gombák és baktériumok ellen, míg a kén kifejezetten a kártevők elleni harcban érhető el. Fontos megjegyezni, hogy a rezes permetezést általában tavasszal alkalmazzuk, míg a kéneset mind tavasszal, mind ősszel.

A permetezés folytatása tavasszal

A lemosó permetezés során tavasszal nem ér véget a folyamat. A különböző kártevők eltérő időpontokban jelentkeznek, így a permetezést a virágzás idején tilos elvégezni. Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a kert állapotát és szükség esetén alkalmazzuk a megfelelő permetezőszert.

A lemosó permetezés fontos a gyümölcsfák életében

A gyümölcsfák lemosó permetezése alapvető lépés a gyümölcsfa gondozásában. A tél végén elvégzett metszés után a rezes és kénes permetezéssel megelőzhetjük a kórokozók és kártevők támadását. A permetezés folytatódik tavasszal, különböző időpontokban, hogy hatékonyan védekezhessünk az egyes kártevők ellen. Fontos az időzítés betartása, különös tekintettel a virágzás idejére, amikor a permetezés tilos. A gondos gondozás és a megfelelő permetezés hozzájárul a gyümölcsfák egészségéhez és gazdag terméséhez.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

az élelmiszer-elõállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeirõl... Tovább

101/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Környezetvédelem Növényvédelem permetezés