Elkéstem a lemosó permetezéssel? - Ekkor érdemes elvégezni a lemosó permetezést!

hirdetes

Késő van már a lemosó permetezéshez?

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A lemosópermetezésnek igen nagy jelentősége van a tavasz virágzás előtt. Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük miért és mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

lemosó permetezés

Mikor kell elvégezni a lemosó permetezést?


A tél végi, vagyis a tavaszi lemosó permetezés időpontja nagyon fontos. Február vége a tökéletes időszak erre, de a pontos időpontot a növények fenológiai állapotához és a hőmérséklethez kell igazítani. Hőmérséklet szempontjából az az idő ideális, amikor már a tartós fagyok elmúltak, és így a növény keringése is elkezdett megindulni. Ebben az időszakban, ahogy melegszik az idő, a kártevők is elkezdik az élettevéenységeiket, ami fontossá teszi a lemosó permetezés elvégzését. Amennyiben a fa állapotát is figyelembe vesszük, optimális időszaknak az tekinthető a lemosó permetezésre, amikor már elkezdtek a rügyei megduzzadni, azaz még pont a rügypattanás előtt. Ha szeretnél részletesebb olvasni a lemosó permetezés elvégzéséről, akkor kattints IDE, és olvasd el korábbi cikkünket!

hirdetes


Hány fokban végezhetjük el a lemosó permetezést?


A lemosó permetezést már 5 fok körül is elvégezhetjük, de érdemes vele addig várni, amíg a hőmérséklet huzamosabban 10 fok körül van. Az időjárás szempontjából az is fontos, hogy olyan napra tervezzük a permetezést, amikor szélcsend van és nincs eső. Mivel a lemosáshoz szükséges permetszerek mindegyike kontakt hatású, ami azt jelenti, hogy közvetlen érintkezés útján érik el az elvárt hatást. A permetezés során tehát ügyeljünk rá, hogy a permetszer a növény minden részére eljusson a fa tetejétől egészen a törzs kéregrepedéseiig. A lemosó permetezéshez ezért mindig használjunk nagy lémennyiséget.

hirdetes

Akár az egész évi növényvédelmet megalapozhatjuk a jó időben, megfelelő készítménnyel és megfelelő módon elvégzett tél végi és tavasz eleji lemosó permetezéssel. Egy ilyen lemosó permetezés akár több, a későbbiekben szükséges permetezéseket is kiválthatjuk. A lemosó permetezés során egy alkalommal, több kártékony szervezet ellen is fellépünk, például a fákon telelő levéltetvek ellen, a vértetvek ellen, pajzstetvek ellen, atkák és molyok ellen is. 

A lemosó permetezés a különböző kórokozók ellen is működik, mint a körtevarasodás, a monília, a lisztharmatgolmbák és hasonlók. Természetesen olyan hatóanyagú permetszert válasszunk, amelyek az előző évben a fákon lakozó kórokozókat és rovarokat ellen is megfelelő. A rezet tartalmazó hatóanyagokat a lisztharmatok kivételével a gombás és bakteriális betegségek ellen, a kéntartalmúakat pedig a lisztharmatok, valamint az atkák ellen lehet eredményesen alkalmazni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

flóra

egy adott területen egy adott időpontban meglevő növényi populációk összessége. Tovább

fémek korrózió elleni védelme

a gyak.-ban alkalmazott fémek ált. olyan környezetben vannak, amely gyengébb v. erősebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság növény Növénytermesztés Növényvédelem permetezés