Elkéstem a lemosó permetezéssel? - Ekkor érdemes elvégezni a lemosó permetezést!

hirdetes

Késő van már a lemosó permetezéshez?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A lemosópermetezésnek igen nagy jelentősége van a tavasz virágzás előtt. Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük miért és mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

lemosó permetezés

Mikor kell elvégezni a lemosó permetezést?


A tél végi, vagyis a tavaszi lemosó permetezés időpontja nagyon fontos. Február vége a tökéletes időszak erre, de a pontos időpontot a növények fenológiai állapotához és a hőmérséklethez kell igazítani. Hőmérséklet szempontjából az az idő ideális, amikor már a tartós fagyok elmúltak, és így a növény keringése is elkezdett megindulni. Ebben az időszakban, ahogy melegszik az idő, a kártevők is elkezdik az élettevéenységeiket, ami fontossá teszi a lemosó permetezés elvégzését. Amennyiben a fa állapotát is figyelembe vesszük, optimális időszaknak az tekinthető a lemosó permetezésre, amikor már elkezdtek a rügyei megduzzadni, azaz még pont a rügypattanás előtt. Ha szeretnél részletesebb olvasni a lemosó permetezés elvégzéséről, akkor kattints IDE, és olvasd el korábbi cikkünket!

hirdetes


Hány fokban végezhetjük el a lemosó permetezést?


A lemosó permetezést már 5 fok körül is elvégezhetjük, de érdemes vele addig várni, amíg a hőmérséklet huzamosabban 10 fok körül van. Az időjárás szempontjából az is fontos, hogy olyan napra tervezzük a permetezést, amikor szélcsend van és nincs eső. Mivel a lemosáshoz szükséges permetszerek mindegyike kontakt hatású, ami azt jelenti, hogy közvetlen érintkezés útján érik el az elvárt hatást. A permetezés során tehát ügyeljünk rá, hogy a permetszer a növény minden részére eljusson a fa tetejétől egészen a törzs kéregrepedéseiig. A lemosó permetezéshez ezért mindig használjunk nagy lémennyiséget.

hirdetes

Akár az egész évi növényvédelmet megalapozhatjuk a jó időben, megfelelő készítménnyel és megfelelő módon elvégzett tél végi és tavasz eleji lemosó permetezéssel. Egy ilyen lemosó permetezés akár több, a későbbiekben szükséges permetezéseket is kiválthatjuk. A lemosó permetezés során egy alkalommal, több kártékony szervezet ellen is fellépünk, például a fákon telelő levéltetvek ellen, a vértetvek ellen, pajzstetvek ellen, atkák és molyok ellen is. 

A lemosó permetezés a különböző kórokozók ellen is működik, mint a körtevarasodás, a monília, a lisztharmatgolmbák és hasonlók. Természetesen olyan hatóanyagú permetszert válasszunk, amelyek az előző évben a fákon lakozó kórokozókat és rovarokat ellen is megfelelő. A rezet tartalmazó hatóanyagokat a lisztharmatok kivételével a gombás és bakteriális betegségek ellen, a kéntartalmúakat pedig a lisztharmatok, valamint az atkák ellen lehet eredményesen alkalmazni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makkoltatás

majdnem kizárólag a régi parlagi sertések és a mangalica sertés ősi, extenzív hizlalási... Tovább

gyöngytyúk (gyöngyös, Numida meleagris)

a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó háziszárnyas. Vadon élő őse napjainkban is... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Mezőgazdaság növény Növénytermesztés Növényvédelem permetezés