LEMKEN gépek

LEMKEN újdonságok

Szabó - Kocsis János
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az alapításának 225 éves évfordulóját ünneplő, a talajművelésben és vetéstechnikában igen jó hírnévnek örvendő német LEMKEN cég idén is megrendezte Alpenben a nemzetközi Újságírói napokat, ahol a technológiai- és termékfejlesztéseik mellett bemutatták új termékcsoportjukat: a szántóföldi permetezőgépeket is.
LEMKEN gépek

- a tovább fejlesztett munkaeszközök mellett új termékcsoport is debütált

 Az alapításának 225 éves évfordulóját ünneplő, a talajművelésben és vetéstechnikában igen jó hírnévnek örvendő német LEMKEN cég idén is megrendezte Alpenben a nemzetközi Újságírói napokat, ahol a technológiai- és termékfejlesztéseik mellett bemutatták új termékcsoportjukat: a szántóföldi permetezőgépeket is.

Wilhelmus LEMKEN 1780-ban az alsó rajnai Xanten-ben egy kis kovácsműhellyel rakta le a későbbi vállalati sikerek alapkövét. 1969-ben a 6. generációs Viktor LEMKEN vette át a családi üzemet, melyet egy 225 dolgozót foglalkoztató, kiemelkedő ekegyárrá fejlesztett. Az üzem folyamatos bővülése és átköltözése a gyártás jelenlegi székhelyére Alpen-be, jelzi a vállalat mérföldköveit. Az ekék és az egyéb talajművelő eszközök fejlesztésének köszönhetően rövid időn belül figyelemre méltó helyet szereztek maguknak piaci szegmensükben, melyet a mechanikus és pneumatikus gabonavetőgépekkel tovább erősítettek.

A még mindigcsaládi tulajdonban lévő LEMKEN ma Európa egyik vezető gyártójának számít a talajművelésben és vetéstechnikában. 571 dolgozójával 2004-ben 92 millió €-s forgalmat sikerült elérnie. Ezzel, komplett talajművelési és vetési programjának köszönhetően, a német mezőgazdasági munkagépgyártó ipar forgalmának csaknem felét tudhatja magáénak. Az Alpenben gyártott munkagépek többségét 40 külföldi, főként nyugat- és kelet-európai piacon adják el. Az innovatív technikának és a modern mezőgazdasági üzemek gyakorlatának megfelelő munkagépeknek köszönhetően a LEMKEN a jövőre is jól felkészült.

Nicola LEMKEN, aki a 7. generációt jelenti, 3 éve dolgozik a vállalatnál, folytatva a családi hagyományokat. 2004-ben a vezetése alatt elkészült oktatási, kiállítási és irodaépület - az AgroForum, ahol a forgalmazó partnereknek és vásárlóknak minden „LEMKEN-kék” munkagépet bemutatnak és ismertetnek -az Alpenben található székhely folyamatos továbbfejlődését szimbolizálja.

Természetesen az innováció testet öltött formáival sem marad adós a Lemken, hiszen az idei Újságírói napok is tartogattak jó néhány újdonságot, melyek közül az alábbiakban mutatunk be néhányat.

A LEMKEN új rövid kombinációja

Tárcsás munkagép vontatott technikával
Laza és közepesen kötött talajoknál magágy-készítéshez a LEMKEN új tárcsás munkagépét, a Heliodort mutatta be. A LEMKEN Saphir vagy Solitair vetőgéppel a Heliodor nagy területeljesítményű, alacsony teljesítményigényű, rövid magágykészítő-vetőgép kombinációt alkot. Nem érzékeny a kövekre, eltömődés nélkül dolgozik még mulcsba vetésnél is, így az új kombináció univerzálisan használható.
A Heliodor két sor fogazott művelő tárcsából áll, amelyek 455 mm átmérőjükkel és 5 mm vastagságukkal rendkívül robosztusak és nagy élettartamúak. A tárcsák aláfogásának köszönhetően az új munkagép könnyen talajba húzható. A különböző talajviszonyoknak megfelelő módosításokhoz a tárcsák ferde helyzete mechanikusan vagy hidraulikusan változtatható. A tárcsák kifogástalan és tartós használatát a karbantartást nem igénylő, kiváló minőségű, duplasoros axiál golyós csapágyak biztosítják.

Minden egyes tárcsát önállóan, laprugóval kapcsolnak a gerendelyre, így a pontos mélységvezetés garantált. A laprugó egyúttal automatikus biztosításként is szolgál. A rugóelemek szintén nem igényelnek karbantartást.

Az új LEMKEN Heliodor mélységvezetését a mindenkori tömörítő henger biztosítja. Az átfogó hengerkínálatból ehhez valamennyi zárt változat, mint pl. a gumihenger, a trapézgyűrűs tömörítőhenger vagy a trapéz tárcsáshenger is alkalmazható.

A munkamélység, akárcsak a LEMKEN sok más munkagépénél, a furatos mélységállítóval 2-15 cm között finom fokozatokban állítható. A munkagép részét képező kapcsolási pontokkal vagy hidraulikus hárompont rudazattal a Heliodor mechanikus vagy pneumatikus vetőgépekkel kombinálva is használható.

A Helidor rövid, kompakt konstrukciója lehetővé teszi, hogy a vetőkombinációt a traktor hárompont hidraulikáján függesztve is használhassuk. A megművelt terület nagyságát fokozzák a gyors fordulás és jó manőverező-képesség is, főleg kisebb területeken történő használatnál.

A LEMKEN új rövid kombinációjának féligfüggesztett változatánál a tárcsás tagok állíthatóan rögzítettek a gerendelyre. Ennek köszönhetően a járószerkezettől független és optimális a talajkövetés és a mélységtartás.

A LEMKEN új Heliodor talajművelő egysége 2006-tól 2,50 m - 6 méteres munkaszélességben, fix vagy hidraulikusan összecsukható, függesztett vagy féligfüggesztett változatban szállítható. A függesztett 3 méteres változat nettó ára kb. 10.850 € beleértve a trapézgyűrűs tömörítő-hengert is.

A LEMKEN új ekegenerációjaA Tansanit kapocs a függesztett és féligfüggesztett ekék között

Az új Tansanit ekével a LEMKEN először mutat be olyan váltvaforgató ekét, amely „hibridként“ egyesíti magában a függesztett és féligfüggesztett rendszer előnyeit.A függesztett ekéknél optimális vonóerőt a hárompont hidraulika vonóerő-szabályozásával érhetünk el. 6-7 fejes ekék esetében általában féligfüggesztett változat szükséges ahhoz, hogy az alsó és felső vonókarokat emelőerő és teher tekintetében nehogy túlterheljük. Mivel a féligfüggesztett ekéket mindig a hárompont hidraulika helyzet-szabályozásával használjuk, a vonóerő optimális átvitelének egy relatíve nehéz traktor a feltétele.

Annak érdekében, hogy a féligfüggesztett ekéknél ezt a problémát megoldják, a LEMKEN új hibrid ekéjét, a Tansanit ekét egy szabályozható felső vonókarral látták el. A használat körülményeitől függően így a súly a vonóerő átvitel javításához és a csúszás minimálisra csökkentéséhez a támkerékről a traktor hátsó hídjára helyezhető át. Így a Tansanit az ugyanolyan ekefejszámú féligfüggesztett ekékkel összehasonlítva - kisebb teljesítményű traktorokkal is használható. A felső vonókar konstans nyomása egyenletesen terheli a hátsó hidat. Így egyenetlen terepen is jó mélységvezetés érhető el.

A súly hátsó hídra történő áthelyezése és a kedvező súlyponti helyzet jelentősen javítja a traktor stabilitását, ami főleg lejtős terepen történő fordulásnál érezhető. Ezt a biztonságot eddig csak néhány drága vontatott, osztott gerendelyes eke jelentette.

A fordulásmenedzsment jelentősen közrejátszik a traktor vezetőjének tehermentesítésében. Az eke kiemelése és forgatása, valamint a támkerék kiemelése időre programozható. Emellett minden funkció elektronikus ellenőrzését is elvégzi.

A Tansanit ekére a LEMKEN átültette függesztett ekéinek sikeres Optiquick rendszerét. A hidraulikus mélységállítású támkerék szállítókerék változatban készült, így biztosítva a megfelelő manőverezést. A biztonságos közúti szállítás érdekében hidraulikusan reteszelhető.

A LEMKEN új hibrid ekéje 5-7 fejes változatban kapható. Mint minden váltvaforgató ekénél, itt is választhatunk a fogásszélesség fokozatonkénti állítása és a Vari változat között. Köves talajokhoz hidraulikus ekefej-biztosítást terveztek.

A Tansanit nullszériája 2006. közepétől, korlátozott darabszámban fog rendelkezésre állni.

 A LEMKEN megvásárolta a Jacoby-t

A permetezőgépekkel a LEMKEN tovább szélesítette termékválasztékát a növénytermesztésben

A LEMKEN 2005. július elsejével átvette a rajna-pflazi szántóföldi permetezés-technikával foglalkozó Jacoby céget. Azzal, hogy a LEMKEN beszállta növényvédelmi technológiába, a jövőben a talajműveléssel és a vetéssel együtt széles programot tud biztosítani a professzionális növénytermesztéshez.

A szántóföldi növényvédelem szakértője, a Jacoby függesztettés vontatott, valamint önjáró permetezőket gyárt. A Jacoby főként egyedülálló alumínium kereteinek köszönheti hírnevét, amelyek optimális védelmet biztosítanak a fúvókák és a fúvókatestek számára. Az utolsó évben a Jacoby 4 millió Euro-s forgalmat bonyolított le.
„ A Jacoby permetezőgépek könnyen kezelhetők, kiváló minőségű munkát végeznek és rendkívül megbízhatóak. Éppen ezért tökéletesen illenek hozzánk.” - mondta a LEMKEN ügyvezetője, Dr. Franz-Georg von Busse. Nemzetközileg elismert, komoly forgalmazói és szervizhálózatába bevonva, így a LEMKEN valamennyi forgalmazó partnere számára egy kézből képes széles termékskálát kínálni.

Végül, de nem utolsó sorban a növényvédelem a legjobb feltételeket teremti meg ahhoz, hogy a LEMKEN a gazdálkodóknak és a bérvállalkozók

nak a modern, gazdaságos növénytermesztéshez még átfogóbban és szakszerűbben tudjon tanácsot adni.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

talajművelő gépek

mindazon gépek és eszközök gyűjtőneve, amelyek —>talajművelésre alkalmasak. A... Tovább

csupasz árpa (Hordeum nudum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó tavaszi árpa. Magja könnyen kiválik a toklászból, emiatt... Tovább

Tovább a lexikonra