Legyek ellen hatásosan

hirdetes

Hat illatos gyógynövény és virág, amikkel távol tarthatod a legyeket kertedtől

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tartsuk távol a zavaró legyeket, cikkünkben bemutatok nektek hat megoldást, amik segíteni fognak ebben! A trükkökben az a legjobb, hogy természetesek, még csak vegyszerek sem kellenek a védekezésben!

Légy elleni védekezés

A jó idő beköszöntével a legtöbben szeretnének minél több időt eltölteni a szabadban piknikezéssel, sütögetéssel és egyéb családi vagy baráti programokkal. Sajnos az ilyen tevékenységek mágnesként vonzzák magukhoz az életünk apró szárnyas megkeserítőit – a legyeket. Habár számos spray kapható bőrfelületünk, ruháink és környezetünk kezelésére, sokan nem szívesen fújják tele saját magukat és otthonukat boltban vásárolt vegyszerekkel.

Szerencsére számos olyan gyógynövény és virág létezik, amik nem csak távol tartják a legyeket, de díszként is gyönyörűen megállják a helyüket, illatuk pedig már csak hab a tortán. Most pedig hat olyan növényt mutatok be nektek, amik segítenek a legyek távoltartásában, ültessetek belőlük minél többet! 

hirdetes

1. Bazsalikom

A bazsalikom (Ocimum basilicum) messze a legnépszerűbb gyógynövény a világ kertjeiben és konyháiban egyaránt. A pikáns, ánizshoz hasonló aromájáról ismert bazsalikomot előszeretettel termesztik cserépben, ágyásokban és ablakpárkányokra helyezve is. Nem csak konyhai felhasználása és mennyei aromája miatt olyan nagyszerű, hanem mert kiválóan taszítja a legyeket is!

hirdetes

2. Nemes babér

A nemes babér (Laurus nobilis) levelei is remek kártevőriasztók. A legyeken kívül segít kint tartani a molyokat a ruhásszekrényektől, az egereket és csótányokat az éléskamrából és a bogarakat a gabonás zsákokból illetve a reggelire fogyasztott gabonapelyhekből. Az L. Nobilis nyáron a szabadban cserepekben termeszthető, a hidegebb téli hónapokban azonban be kell vinni a lakásba. A szárított nemes babérleveleket érdemes összefűzni és kiakasztani az ajtók és ablakok közelébe, vagy bedobni néhányat a gabonás zsákokba.

3. Levendula

A levendulát (Lavandula augustifoli) csodálatos illata és kisméretű virágai miatt szokás termeszteni. Hagyományos módon összemorzsolva vagy szárítva szokás alkalmazni sütőipari termékekben és fiókos szekrényekben is. A levendula tökéletes dísznövény is lehet, különösen ablakok alatt és ajtók mellett elültetve, nem csupán szépsége miatt, hanem mert hatékony a különböző rovarok távoltartásában is. A levendula távol tartja a bolhákat, molyokat, szúnyogokat és persze a legyeket is. A következő oldalon folytatom! 

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

comb

a hátulsó végtag csípő- és térdízület közötti, jól izmolt tájéka. Háziállatainkon a... Tovább

juta (Corchorus)

a hársfafélék (Tiliaceae) család nemzetsége. Trópusi tájakon rostjáért termesztik. Zsák,... Tovább

Tovább a lexikonra