Sziklakert: ezeket a növényeket válaszd

hirdetes

Ezeket a növényeket ültesd a sziklakertedbe

SzSz, AN

Sziklakertet létrehozni otthon nem olyan nehéz, azonban alapos tervezést igényel. Nincs ez másként a benne elhelyezett növényekkel sem. Összegyűjtöttük miket ültess a sziklakertbe!

Sziklakert: ezeket a növényeket válaszd

Ha sziklakertet szeretnénk házilag építeni, akkor tényleg nagyon fontos a tervezés. Arra, hogy pontosan mire is érdemes figyelni, és hogyan csináljuk, már korábbi cikkünkben választ adtunk. Most azonban abban segítünk, hogy pontosan milyen növényeket érdemes a sziklakertben elültetni. Ezek a növények nem csak nagyon jól fognak mutatni a sziklakertedben, de pontosan azt a környezetet szereti, amit a sziklakert nyújtani tud számukra. Mivel a sziklakertben legfőképpen olyan növényeket kell ületetni, amelyek szeretik a nedves talajt, hiszen a szikla fokozza a talaj nedvességmegtartó képességét. 

Szilakerti növények

A jól megtervezett sziklakert szépsége a sziklák és a növények együttes hatása, vagyis hogy fokozzák az esztétikát a kertben. 

Az úgynevezett „sziklakert növények” nem részét képezik a botanikai osztályozásnak, hanem csak egy olyan csoportnak, amely bizonyos jellemzőkkel rendelkezik, beleértve az  aszályállóságot , a jó vízelvezetést és a kompakt növekedési szokást. A következőkben kisebb és nagyobb fajtákat is felsorolunk, amelyek szeretik az előbbi környezeti feltételeket, így tökéletes választásnak bizonyulnak majd a sziklakertbe.

hirdetes

Sziklai ternye (Aurinia saxatilis)

A sziklai ternye alacsony növekedésű, gyorsan terjedő növény, amely április-májusban kis sárga virágfürtöket hoz. Gyenge talajban virágzik és szárazságtűrő növénynek tekinthető.

  • Színe:  Sárga
  • Napfény igénye:  Teljes nap
  • Talajigények:  Száraz, közepesen homokos, jól vízelvezető

Bíborvörös délvirág (Delosperma cooperi)

A bíborvörös délvirágot gyakran talajtakaróként használják, és egész nyáron virágzik. A növény toleráns a hővel és az aszállyal szember, viszont meghal, ha nincs jó vízelvezetése.

hirdetes
  • Színfajták:  vörös-lila
  • Napfény igénye:  Teljes nap
  • Talajigények:  átlagos tápanyagigényű, száraz, jól vízelvezető

Kövi Varjúháj (Sedum rupestre 'Angelina')

Az Angelina stonecrop egy olyan terjedő talajtakaró, amely gyorsan növekszik, és olyan szőnyeggé alakul, amely mindössze 15 centi magas. Minél több napot kap a növény, annál aranysárgább lesz a lombozata. Kicsi, csillag alakú sárga virága nyár elején és közepén virágzik.

  • Színváltozatok:  Sárga
  • Napfény igénye:  Teljes nap
  • Talajigények:  Átlagos, száraz és közepes nedvességtartalmú, jól vízelvezető
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

További cikkek ebben a témában


beltenyésztés (rokontenyésztés)

nem egészen közeli rokonok párosítása. Többnyire leromlással (beltenyésztéses leromlás)... Tovább

fajtatisztaság

1. (növ.) Azt jelenti, hogy a növényi szaporítóanyag (vetőmag, vetőgumó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet