Sziklakert építése saját kezűleg, csináld magad te is!

hirdetes

Sziklakert házilag

Szélesi Ferenc - Főkertész

A sziklakert építésében kívánunk segítséget nyújtani ezzel a cikkel: miből készül, hová helyezzük, mire figyeljünk az építése során? Rövid leírás a sziklakert házilagos építéséről, egy tapasztalt szakembertől, olvasd el te is, megéri! 

Építsünk sziklakertet saját kezűleg!

A virágfelületek különleges képviselői a sziklakertek, kiemelkedő hegyvidéki táj hangulatát idézhetik meg. A kövek és a növények egymás hatását erősítik, kiemelik szépségüket, látványosságukat. Házilag is készíthetünk sziklakertet, ezzel az írással kívánunk segítséget nyújtani.

A sziklakerthez használt anyagok lehetnek kisebb-nagyobb sziklák, kavicsok, kövek. Sziklakerti növények lehetnek örökzöldek, inkább törpe növésűek (pl. Juniperus squamata, Chamaecyparis obtusa Nana Gracilis), évelő növények (pl. Lángvirág, Harangvirág, Pázsitszegfű, Gólyaorr, Szívvirág). Nézzük az építés menetét! 

hirdetes

Sziklakert építésének menete

Helyszín kiválasztása: lehetőség szerint olyan helyet válasszunk, ahol a figyelem középpontjába tud kerülni, legtöbbször kerti tavak kiegészítéseként szokták alkalmazni, együttes hatásuk rendkívül esztétikus.

hirdetes

Építésének tervezése: milyen anyagból, mekkora legyen a mérete, milyen növények kerüljenek a sziklakertbe.

Építése: először az alakját kell kirajzolni sziklákkal, földkupaccal, ügyelve arra, hogy megfelelő ültető helyeket hagyjunk a sziklák között, tetszés szerint lehet elhelyezni a köveket, a végére hagyva a növények ültetését. A növényeknél figyelni kell a megfelelő távolságokra, mivel a talajtakarók terjeszkedni fognak a későbbiekben. A vízelvezetés érdekében a sziklakert alsó részét érdemes feltölteni apró kaviccsal, homokkal. A lapos kövek is segíthetnek esős időben a vízelvezetésben. A sziklák típusai egyformák legyenek (színben, anyagban), mivel így mutatnak szépen. A lapos kövek is segíthetnek esős időben a vízelvezetésben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ernyősök (Umbelliferae)

a kétszikűek osztályának egyik családja; zömmel lágy szárú, egyszerű v. összetett... Tovább

tájfajta

1. (növ.) Egy-egy vidéken a —>természetes szelekció folyamán hosszú idő alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek