Méhek védelmére kell kelnünk - Milyen élőlények védettek? A világ legfontosabb élőlényei a méhek

A világ legfontosabb élőlényeivé nyilvánították a méheket!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem kérdés, hogy óvnunk-vigyáznunk kell a méhekre, erre hívta fel a figyelmet a Földfigyelő Intézet, a The Earthwatch Institute is, aminek munkatársai az egész világ legfontosabb élőlényének nevezték a méheket. 

Nagyon kellene vigyáznunk a méhekre

A kihalás szélére kerültek a méhek

Bármennyire is hihetetlen, be kell látnunk, hogy az, amit teszünk, egyáltalán nem jó, a Földfigyelő Intézet munkatársai nem csupán a világ legfontosabb élőlényeinek nevezték a méheket, hanem kijelentették azt is, hogy sajnos a beporzó rovarok mára veszélyeztetett fajjá váltak, és a kihalás szélére sodródtak. Elképesztő adat, a legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy a Földön található méhek közel kilencven százaléka eltűnt. Ezeknek több oka is van, de a legnagyobb szerepet a hihetetlen mértékű erdőírtás, a fészkek számára biztonságos helyek eltűnése, a virágos növények egyre nagyobb hiánya és természetesen a növényvédőszerek esztelen, kontroll nélküli használata játssza.

A méhekre pedig nagy szükségünk lenne! 

A világ mezőgazdaságának hetven százaléka a méhektől függ (tehát száz termékből hetven előállításához szükség van a méhekre), de a virágos növények fő beporzói is a méhek. A növények több mint nyolcvan százaléka igényel idegenmegporzást, és ezek nyolcvan százalékát a méhek porozhatják be. Nézzünk pár számot, ami még jobban rávilágít a méhek tevékenységére: a háziméhek és a többi beporzó által termelt nyereséget a mezőgazdaságban összesen évi 153 milliárd euróra becsülik a nyugati országokban, a háziméh a marha és a sertés után a harmadik legnagyobb hasznot hajtó élőlény. A beporzás mellett pedig hasznosítjuk a mézet, a virágport, a méhviaszt, a méhpempőt, és még a propoliszt is. 

Albert Einstein már figyelmeztetett

Albert Einstein-nek tulajdonítják azt az idézetet, mely szerint: ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, akkor az emberiség mindössze négy évvel éli túl őket. Mi pedig csak azért teszünk, hogy a méhek minél hamarabb eltűnjenek a világból…A méhek fogyásának legjelentősebb oka a mezőgazdasági termények folyamatos, ész nélküli permetezése. 

Mi lehet a megoldás

Persze, permetezni kell, mert rengeteg a kártevő, viszont ezzel veszélyeztetjük a méheket. Mégis a megoldás abban rejlik, hogy csökkentjük a toxikus növényvédőszerek használatát, vagy legalábbis egyre inkább rátérünk azon szerekre, amik nem veszélyeztetik a méheket (igen, léteznek ilyenek). Másik megoldás az, hogy folyamatos kutatásokat végzünk a méhek védelmében, egészségügyi vizsgálatokat, állapotfelméréseket végzünk, és megtesszük a szükséges megőrzési intézkedéseket. Tegyünk közösen azért, hogy legyen a méheknek is holnap, tegyünk meg mindent még ma, mivel tényleg az utolsó lehetőségeinket kell kihasználnunk! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háromvonalas hibrid

hármas keresztezés, alakulásának a gazd. állatok küllemi elbírálásában van jelentősége.... Tovább

84/2008. (VII. 3.) FVM rendelet

A Magyar Takarmánykódex kötelezõ elõírásairól szóló 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok