notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Méhek védelmére kell kelnünk

Hirdetés

A világ legfontosabb élőlényeivé nyilvánították a méheket!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem kérdés, hogy óvnunk-vigyáznunk kell a méhekre, erre hívta fel a figyelmet a Földfigyelő Intézet, a The Earthwatch Institute is, aminek munkatársai az egész világ legfontosabb élőlényének nevezték a méheket. 

Nagyon kellene vigyáznunk a méhekre

A kihalás szélére kerültek a méhek

Bármennyire is hihetetlen, be kell látnunk, hogy az, amit teszünk, egyáltalán nem jó, a Földfigyelő Intézet munkatársai nem csupán a világ legfontosabb élőlényeinek nevezték a méheket, hanem kijelentették azt is, hogy sajnos a beporzó rovarok mára veszélyeztetett fajjá váltak, és a kihalás szélére sodródtak. Elképesztő adat, a legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy a Földön található méhek közel kilencven százaléka eltűnt. Ezeknek több oka is van, de a legnagyobb szerepet a hihetetlen mértékű erdőírtás, a fészkek számára biztonságos helyek eltűnése, a virágos növények egyre nagyobb hiánya és természetesen a növényvédőszerek esztelen, kontroll nélküli használata játssza.

 

A méhekre pedig nagy szükségünk lenne! 

A világ mezőgazdaságának hetven százaléka a méhektől függ (tehát száz termékből hetven előállításához szükség van a méhekre), de a virágos növények fő beporzói is a méhek. A növények több mint nyolcvan százaléka igényel idegenmegporzást, és ezek nyolcvan százalékát a méhek porozhatják be. Nézzünk pár számot, ami még jobban rávilágít a méhek tevékenységére: a háziméhek és a többi beporzó által termelt nyereséget a mezőgazdaságban összesen évi 153 milliárd euróra becsülik a nyugati országokban, a háziméh a marha és a sertés után a harmadik legnagyobb hasznot hajtó élőlény. A beporzás mellett pedig hasznosítjuk a mézet, a virágport, a méhviaszt, a méhpempőt, és még a propoliszt is. 

Hirdetés

 

Albert Einstein már figyelmeztetett

Albert Einstein-nek tulajdonítják azt az idézetet, mely szerint: ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, akkor az emberiség mindössze négy évvel éli túl őket. Mi pedig csak azért teszünk, hogy a méhek minél hamarabb eltűnjenek a világból…A méhek fogyásának legjelentősebb oka a mezőgazdasági termények folyamatos, ész nélküli permetezése. 

Hirdetés

 

Mi lehet a megoldás

Persze, permetezni kell, mert rengeteg a kártevő, viszont ezzel veszélyeztetjük a méheket. Mégis a megoldás abban rejlik, hogy csökkentjük a toxikus növényvédőszerek használatát, vagy legalábbis egyre inkább rátérünk azon szerekre, amik nem veszélyeztetik a méheket (igen, léteznek ilyenek). Másik megoldás az, hogy folyamatos kutatásokat végzünk a méhek védelmében, egészségügyi vizsgálatokat, állapotfelméréseket végzünk, és megtesszük a szükséges megőrzési intézkedéseket. Tegyünk közösen azért, hogy legyen a méheknek is holnap, tegyünk meg mindent még ma, mivel tényleg az utolsó lehetőségeinket kell kihasználnunk! 

 

Forrás: Fotó: Pixabay

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
502 374
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
502 374
Közösség

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

Gombaölo Melody MZ

Gombaölő permetezőszer a burgonya és a paradicsom védelmére.Hatóanyag: 90 g/kg iprovalikarb,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.5

Állatok