A lecsó történetét ismerhetitek meg ti is

A legnagyobb kedvencünk - a lecsó története

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Lecsó története, érdekességek a lecsóról

A lecsó rokonsága és evolúciója


A zöldséges ételek rokonságában, a szerb gyuvecs, a francia ratatouille, az olaszpeperonata, az arab/zsidó shakshuka világában is eredetinek számító lecsó jellemzően zöldpaprikával, paradicsommal, hagymával, őrölt pirospaprikával készül. A lecsó mára a kelet-közép európai konyháknak is szerves részévé vált és új evolúciós utakon indult el.
A lecsó evolúciója egy részének ma is éppen a konzervipar a gerjesztője, olyan készítményekkel, mint a mélyhűtött  “Bonduelle Letcho” ratatouille szósszal, cukkinivel, a “Knorr Fix Letscho” (Leczo), vagy a “Maggi Gourmet Tomaten-Sauce für Letscho“, amihez csak hagymát és paprikát kell adni. Velük szemben a “Felix Letscho” konzerv, vagy más, lengyel, cseh, szlovák, ukrán, orosz és balti lecsók már üdítően tradicionálisnak számítanak.

Mi a lecsó?


Az összetevőivel és technológiájával jellemezhető lecsó a zöldpaprika bolgárkertészekhez kötődő 19. századi megjelenésével kialakuló városi innováció, melyet a regionális alföldi konyha túlszaladási jelenségeként is értelmezhető őrölt pirospaprikája formált véglegessé, kialakítva ezzel a hazai konyha önálló ételként és más ételek kiegészítőjeként is népszerű, könnyű, nyári zöldségpörköltjét.
 

Szerző, forrás: Csíki Sándor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

húgykövesség

a húgyutakban (vesemedencében, húgyhólyagban [kiválasztószervek]) a vizeletből kolloidkém.... Tovább

ragadós száj- és körömfájás

az Aphtho vírus nemzetség különféle típusai okozta, rendkívül ragályos és veszélyes,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek