Hogy kell teleltetni a leandert? - a kertész szakértőnk most válaszol

hirdetes

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A leander (Nerium oleander) egy gyönyörű és népszerű dísznövény, amit sok kertész szívesen nevel otthonában. Azonban a hideg évszakok beköszöntével sok kertész szembesül azzal a kérdéssel, hogy hogyan teleltetheti megfelelően ezt a trópusi eredetű növényt. Ebben a cikkben a leander teleltetésének kulcsfontosságú szempontjait és lépéseit vesszük górcső alá, segítve ezzel téged abban, hogy a növényed egészségesen átvészelje a hideg hónapokat.

leander teleltetése

Ismerd meg a leander igényeit

A leander egy melegkedvelő növény, eredeti élőhelyén trópusi és szubtrópusi területeken található meg. Ennek megfelelően a hideg időjárás nem ideális számára, és télen megfelelő védelemre van szüksége.

Készítsd fel a leandert a télre

Az őszi hónapokban előkészítő lépéseket kell tenni a leander teleltetése érdekében. Két-három héttel az első fagyok előtt hagyjuk abba a műtrágyázást, és csökkentsük a locsolást. A növény így felkészül a pihenésre.

Válassz megfelelő helyet a leander teleltetéshez

A leandernek olyan helyre kell kerülnie, ahol védve van a hideg szelektől és az erős fagyoktól. A déli oldal vagy egy fedett terasz ideális választás lehet. Fontos, hogy ne legyen kitéve a hideg szélnek, amely kiszáríthatja a leveleket.

hirdetes

Takard be a leandert

A hideg napokon vagy éjszakákon használj szigetelő anyagokat vagy takarókat a leander védelmére. Fontos, hogy ne hagyjuk a növényt teljesen lefedetlenül, hogy megelőzzük a penészképződést.

Ügyelj a megfelelő vízszintre

Bár a leander télen alacsonyabb vízigénnyel rendelkezik, mégis fontos biztosítani számára a megfelelő nedvességet. Azonban ügyelj arra, hogy ne locsold túl, mert a túlzott nedvesség rothadáshoz vezethet.

Figyelj a hőmérsékletre

A leander számára ideális téli hőmérséklet 0 és 5 Celsius fok között van. Ha a hőmérséklet ennél alacsonyabbra esik, gondoskodj további védelmi intézkedésekről, például hőforrások elhelyezéséről.

hirdetes

Tavaszi ébredés

 Amint a tavasz beköszönt, és a fagyok veszélye elmúlik, fokozatosan szoktasd vissza a leandert a szabad levegőhöz. Ekkor kezdd el újra a rendes öntözést és tápoldatozást.

A leander teleltetése igényel némi figyelmet, de nem nehéz feladat

A leander teleltetése némi odafigyelést igényel, de megfelelő intézkedésekkel és gondozással ez a szép dísznövény könnyedén átvészeli a hideg időszakokat. A megfelelő teleltetés biztosítása nemcsak a növény egészségét, hanem a tavaszi virágzását is elősegíti, így érdemes időt és energiát fektetni a gondozásába.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aerobiózis

oxigén jelenlétéhez kötött életforma; az élőlények többségére jellemző. Anyagcseréjük... Tovább

Békési Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békés Széchenyi tér 15. 5630 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
kert