Tudj meg mindent a leander szaporításáról! Hogyan érdemes szaporítanom leanderem?

hirdetes

Mi ez a leanderen és miért olyan hasznos?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Leander szaporítása

Fontos megjegyeznünk, hogy a leander mérgező növény, ezért minden esetben használjunk gumikesztyűt és hosszú ujjú felsőt, az anyanövényt és a dugványokat is tartsuk távol gyermekektől, illetve háziállatoktól! 

Leander szaporítása – Dugvány készítése

Dugványokat készíthetünk fiatal, zöld csúcshajtásokból – erre a vegetációs időszakban kerítsünk sort. Azonban készíthetünk félfás dugványokat is azokból az adott évi új hajtásokból, amik már kezdenek fássá válni. A tapasztalat szerint inkább az első (a zöld hajtáscsúcsos megoldás) a célravezetőbb, ez hamarabb gyökeresedik meg. 

Leander szaporítása – A dugványok gyökereztetése

Az anyanövényről szerezzünk dugványokat, ehhez nincs más dolgunk, mint levágni 15-20 centiméter hosszúságú részeket: a vágásokat egy-egy levélhónalj alatt ejtsük. Ha levágtuk, akkor távolítsuk el róla az alsó leveleket, és csak a csúcsán elhelyezkedő leveleket hagyjuk meg. Két lehetőségünk van: vagy azonnal elduggatjuk a levágott részeket, vagy gyökereztető szert tartalmazó vízbe állítjuk – mindkét megoldás jó. 

hirdetes

Leander szaporítása – A dugványok ültetése, kiültetés

Szerves anyagokban gazdag, tápdús ültetőkeverékbe, mondjuk komposztba dugtassuk el a levágott növényi részeket. Lehet a dugványok alsó részein apró bevágásokat ejteni, ezzel elősegítve a gyökerek fejlődését. Azzal is meggyorsíthatjuk a dugványok gyökerezését, ha a cserép alá palántamelegítő alátétet teszünk. Készíthetünk továbbá a dugványoknak páradús melegházat, mégpedig úgy, hogy a dugványt cseréppel együtt lefedjük egy nejlonzacskóval.

hirdetes

Ez a nejlonzacskó segít benntartani a nedvességet és gondoskodik a magas páratartalomról, ami elengedhetetlen a gyökerek megfelelő fejlődéséhez. Ha ősszel végezzük a dugványozást, akkor már tavasszal elkészül a gyökeres utód, amit a fagyok elmúltával ki is ültethetünk a szabadba. Remélem, hogy tanácsaink elnyerték a tetszéseteket, és sikerül véghez vinnetek a leander szaporítását, kérlek, segítsétek munkánkat egy szavazattal lentebb! 

Hasznos volt számodta a leander szaporításáról szóló cikkünk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


ginekológia

az orvostannak az a része, amely a női nemi szervekre (ivarszervek) és a —>tejmirigyre... Tovább

aeroplankton

a levegőben lebegő, főként ->baktériumokból álló, viszonylag laza életközösség. Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem