Legfinomabb lasagne recept! - Az olaszok tudják mi az igazán jó, főleg, ha ételről van szó. A lasagne az egyik szuper olasz recept, amit kár lenne kihagyni - ilyen finomat még sosem ettél!!

A legcuccosabb lasagne recept, házi tésztával

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A lasagne a ragu-tészta-besamel szenthármasságból álló olasz étel, amit legalább egyszer érdemes mindenkinek elkészíteni otthon, házi tésztával. Nem kell megijedni: a tésztához se tésztagép, de még hatalmas tudás se kell, hiszen tojásból, lisztből és vízből áll össze. Ha kitartóan dögönyözzük a tésztát, egy szuper, rugalmas állagot fogunk kapni, ami után sose akarunk már boltit venni!

Lasagne recept

A lasagne rövid története

Ennek az ételnek a története, mint oly sok másé, régre nyúlik vissza, egészen az ókorig, amikor is már előszeretettel fogyasztották a lasagne elődjét: a lisztből és vízből készült tészták között sajt és hüvelyes zöldségek voltak, ezt sütötték meg egyben. Akkoriban a népesség nagy része foghiánnyal küzdött különféle betegségek miatt, ezért a puha ételek mindig előnyt élveztek, ennek lehetett köszönhető a lasagne elődjének a népszerűsége. A világ a 15.században figyelt fel rá, Franceso Zambari újításai alapján: ha a tészták közé sajtot is teszünk, az finomabb és kiadósabb is lesz, mint nélküle. Ezek után sok nép megpróbálta a saját változatát elkészíteni, és az olaszok jöttek ki győztesként: az ő bolognai raguval ellátott lasagne receptjük az egész világon ismertté vált, és a mai napig az egyik legkedveltebb olasz étel. 

Hozzávalók
4-6 főre 

Ragu
-    olívaolaj 
-    1 nagy fej vöröshagyma 
-    2 gerezd fokhagyma 
-    0,5 kg darált hús 
-    400 g aprított paradicsomkonzerv 
-    1 sűrített paradicsom (70g) 
-    só, bors, oregánó, kakukkfű

Bechamel: 
-    100 g vaj 
-    3 ek liszt (~60g) 
-    0,8-9l tej 
-    só, fehérbors, szerecsendió

Házi tészta: 
-    2 tojás 
-    2 ek víz 
-    200 g liszt

Szóráshoz
-    reszelt sajt

Raguval kezdjük: olajon megpirítjuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk fokhagymát, kis keverés után pedig a darált húst. Miután megpirult sózunk, borsozunk, belemennek a paradicsomok és a fűszerek (~1-1tk). Kis vizet hozzáadva (sűrített paradicsomos tégelye x 2) alacsony lángon fedő alatt rottyantunk rajta egyet. Besamelhez vajat megolvasztjuk, leszórjuk a liszttel és kicsit lepirítjuk. Tejjel folyamatosan felhúzzuk csomómentesre kevergetve, egyet forr és kész is. Most lehet fűszerezni. A hús is jó már ekkorra, zárd el. Jöhet egy kis pihenés nekik, ezalatt készül a tészta: tojáshoz adjuk a vizet, és 180 g lisztet. Összeállítjuk a tésztát. Ha igényli közben kaphat még lisztet, ruganyos, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Vékonyra kinyújtjuk, felszeljük lasagne tészta méretűre, és kezdődhet a rétegezés. Először a húsos raguból rakunk az aljára, majd jöhet egy sor tészta, erre besamel. Addig csináljuk így, míg el nem fogy, osszuk fel arányosan. Tésztával majd besamellel zárjuk a sort, és mehet a sütőbe. 120 fokon 40 percig sül, majd kivesszük és sajtozzuk, aztán újra mehet be a sütőbe 180 fokon 20 percre. Kész! Frissen mászik jobbra balra, így várjuk meg amik kihűl, de természetesen azonnal is fogyasztható. 

Tipp: 
-    hús rád bízva (marha/sertés)
-    ragut kóstold töltés előtt, mindig a sóval kezdek, ha kell aztán a többi fűszer
-    habverőt használj a besamelhez
-    ha több tésztát gyúrsz, hagyd száradni, ami megmaradt és légmentesen tedd el

Forrás: Suga Paulina
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kapilláris vízemelés

a talaj hajszálcsöveiben végbemenő emelkedő vízmozgás, aminek következtében a talajvíz... Tovább

II. Rákóczi Ferenc Mezõgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Kiskunhalas... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek