Így gondozzunk futónövényt a szobában - A kúszó fikusz termesztése

hirdetes

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Fikusz nemzetségnek több mint 850 tagja van, amelyek közül sok népszerű szobanövény lett – és ennek jó oka van. Nemcsak vonzóak és könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, amelyek ellenállnak a különféle körülményeknek, sőt bizonyos fokú jóindulatú elhanyagolásnak is. Most megmutatjuk hogyan termeszthetsz kúszó fikuszt.

kúszó fikuszok

Néhány tudni való a fikuszokról és a kúszó fikuszról


A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Ellentétben nagyobb, fás szárú rokonaival, amelyek magasba akarnak nőni, az örökzöld kúszó fikusz civilizáltabb szőlőnövény – különösen, ha szobanövényként termesztik. Ázsiában őshonos, termeszthető terráriumban vagy nagyobb cserépben is használható, ahol szépen leesik az edény oldalain. Fiatal szobanövényként a kúszó fikusz kis szív alakú fényes levelekkel rendelkezik a vékony szárakon. Kívül az érett levelek bőrszerű textúrát és elliptikus formát hoznak létre a bokros száron.

A kúszó fikusz lelkes kúszónövény, és jobban bírja az agresszív nyírást, mint az olyan finom fajok, mint az angol borostyán. Legjobb ősszel ültetni, és eleinte lassan növekszik, és az érés során felgyorsítja a tempót. Végül elérheti a 15 láb hosszúságot is.

A Fikusz nemzetségbe tartozó fajok tejszerű nedve súlyos bőrgyulladást okozhat. A növény metszésekor célszerű kesztyűt viselni. Azok a háziállatok, akik növényeiket rágják, súlyos irritációt tapasztalhatnak a szájban, a torokban és a bélrendszerben.

Kúszó fikusz termesztése és gondozása


Az egészséges kúszó fikusz növény kulcsa a lehető legtöbb meleg, párás levegő, sok egyenletes nedvesség és erős közvetett fény (de nem közvetlen napfény). Érdemes azonban megjegyezni, hogy még a nagyon egészséges és jól ápolt növények is valószínűleg csak néhány évig bírják ki a cserépben; végső soron gyökérstruktúrájukat agresszív és terjedő növekedésre tervezték, és nagyon valószínűtlen, hogy a szobanövény valaha virágzik vagy gyümölcsöt hoz.

hirdetes

Ha a kúszó fikusz növényt a természetes beltéri élettartamánál tovább szeretnénk megtartani, szaporítsuk a növényt körülbelül kétévente. Ily módon, amikor az egyik növény hanyatlik, egy új várja, hogy elfoglalja helyét.

Ha úgy döntünk, hogy kültéri kertben ültetjük el, tudjunk róla, hogy a kúszó fikuszt következetesen le kell metszeni, hogy ne terjedjen át a közeli növényekre.

hirdetes

Fény


A kúszó fikuszok jobban szeretik a világos helyet otthonunkban, de nem szeretik a közvetlen napfényt, amely hajlamos megperzselni és megégetni a leveleket. Általában arra kell törekedni, hogy minden nap hat-nyolc órányi szórt, közvetett fényt biztosítsunk növénynek. Gyenge fényviszonyok között is túlélnek egy ideig, de minden bizonnyal lassabban nőnek, és esetleg lehullanak leveleik.


Talaj

A kúszó fikuszok számtalan talajtípusban növekedhetnek, mindaddig, amíg jó vízelvezetésűek. Általában bármelyik boltban vásárolt, kereskedelmi forgalomban kapható virágcserepes keveréket választhatjuk.

 

Víz


Tartsd a növényt folyamatosan nedvesen, de ne hagyd, hogy a gyökerek vízben üljenek. Az újbóli öntözés előtt hagyni kell a talajt kiszáradni. Általában a kúszófikuszt rendszeresen (körülbelül hetente) kell öntözni a növekedési időszakban, de csökkentsük öntözését ősszel és télen, amikor a növény hajlamos részleges nyugalmi állapotban van. Ha azt észleled, hogy a növény levelei megbarnulnak vagy lehullanak a növényről, valószínűleg túl sok vizet kap.

Hőmérséklet és páratartalom

Trópusi örökségéhez híven a kúszó fikusz a meleg, nedves környezetet részesíti előnyben. A beltéri hőmérsékletet 18 és 28 Celsius fok között kell tartani, és soha nem szabad 12 fok alá süllyedni. A növény az átlag feletti páratartalmat is kedveli, ezért fontoljuk meg, hogy otthonunknak már nedves részében (például konyhában vagy fürdőszobában) tartsuk, vagy fektessünk be egy légpárásítóba.

Trágyázás


Míg a kúszó fikuszt nem kell megtermékenyíteni ahhoz, hogy jól fejlődjön, tápoldatozzuk, hogy elősegítsük növekedési ütemét. Ha úgy döntünk, hogy etetjük a növényt, válasszunk gyenge folyékony műtrágyát, és havonta egyszer takarmányozzuk egész tavasszal, nyáron és ősszel, télen minden második hónapra csökkentve.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zsírfarkú juhok

számos ázsiai és afrikai juhfajta öröklődő tulajdonsága, hogy a farok teljes hosszában v.... Tovább

koronafürt (Coronilla)

a pillangósok családjának egyik nemzetsége; fajai közül hazánkban a tarka k(C. varia)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés