Így gondozzunk futónövényt a szobában - A kúszó fikusz termesztése

hirdetes

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Fikusz nemzetségnek több mint 850 tagja van, amelyek közül sok népszerű szobanövény lett – és ennek jó oka van. Nemcsak vonzóak és könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, amelyek ellenállnak a különféle körülményeknek, sőt bizonyos fokú jóindulatú elhanyagolásnak is. Most megmutatjuk hogyan termeszthetsz kúszó fikuszt.

kúszó fikuszok

Néhány tudni való a fikuszokról és a kúszó fikuszról


A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Ellentétben nagyobb, fás szárú rokonaival, amelyek magasba akarnak nőni, az örökzöld kúszó fikusz civilizáltabb szőlőnövény – különösen, ha szobanövényként termesztik. Ázsiában őshonos, termeszthető terráriumban vagy nagyobb cserépben is használható, ahol szépen leesik az edény oldalain. Fiatal szobanövényként a kúszó fikusz kis szív alakú fényes levelekkel rendelkezik a vékony szárakon. Kívül az érett levelek bőrszerű textúrát és elliptikus formát hoznak létre a bokros száron.

A kúszó fikusz lelkes kúszónövény, és jobban bírja az agresszív nyírást, mint az olyan finom fajok, mint az angol borostyán. Legjobb ősszel ültetni, és eleinte lassan növekszik, és az érés során felgyorsítja a tempót. Végül elérheti a 15 láb hosszúságot is.

A Fikusz nemzetségbe tartozó fajok tejszerű nedve súlyos bőrgyulladást okozhat. A növény metszésekor célszerű kesztyűt viselni. Azok a háziállatok, akik növényeiket rágják, súlyos irritációt tapasztalhatnak a szájban, a torokban és a bélrendszerben.

Kúszó fikusz termesztése és gondozása


Az egészséges kúszó fikusz növény kulcsa a lehető legtöbb meleg, párás levegő, sok egyenletes nedvesség és erős közvetett fény (de nem közvetlen napfény). Érdemes azonban megjegyezni, hogy még a nagyon egészséges és jól ápolt növények is valószínűleg csak néhány évig bírják ki a cserépben; végső soron gyökérstruktúrájukat agresszív és terjedő növekedésre tervezték, és nagyon valószínűtlen, hogy a szobanövény valaha virágzik vagy gyümölcsöt hoz.

hirdetes

Ha a kúszó fikusz növényt a természetes beltéri élettartamánál tovább szeretnénk megtartani, szaporítsuk a növényt körülbelül kétévente. Ily módon, amikor az egyik növény hanyatlik, egy új várja, hogy elfoglalja helyét.

Ha úgy döntünk, hogy kültéri kertben ültetjük el, tudjunk róla, hogy a kúszó fikuszt következetesen le kell metszeni, hogy ne terjedjen át a közeli növényekre.

hirdetes

Fény


A kúszó fikuszok jobban szeretik a világos helyet otthonunkban, de nem szeretik a közvetlen napfényt, amely hajlamos megperzselni és megégetni a leveleket. Általában arra kell törekedni, hogy minden nap hat-nyolc órányi szórt, közvetett fényt biztosítsunk növénynek. Gyenge fényviszonyok között is túlélnek egy ideig, de minden bizonnyal lassabban nőnek, és esetleg lehullanak leveleik.


Talaj

A kúszó fikuszok számtalan talajtípusban növekedhetnek, mindaddig, amíg jó vízelvezetésűek. Általában bármelyik boltban vásárolt, kereskedelmi forgalomban kapható virágcserepes keveréket választhatjuk.

 

Víz


Tartsd a növényt folyamatosan nedvesen, de ne hagyd, hogy a gyökerek vízben üljenek. Az újbóli öntözés előtt hagyni kell a talajt kiszáradni. Általában a kúszófikuszt rendszeresen (körülbelül hetente) kell öntözni a növekedési időszakban, de csökkentsük öntözését ősszel és télen, amikor a növény hajlamos részleges nyugalmi állapotban van. Ha azt észleled, hogy a növény levelei megbarnulnak vagy lehullanak a növényről, valószínűleg túl sok vizet kap.

Hőmérséklet és páratartalom

Trópusi örökségéhez híven a kúszó fikusz a meleg, nedves környezetet részesíti előnyben. A beltéri hőmérsékletet 18 és 28 Celsius fok között kell tartani, és soha nem szabad 12 fok alá süllyedni. A növény az átlag feletti páratartalmat is kedveli, ezért fontoljuk meg, hogy otthonunknak már nedves részében (például konyhában vagy fürdőszobában) tartsuk, vagy fektessünk be egy légpárásítóba.

Trágyázás


Míg a kúszó fikuszt nem kell megtermékenyíteni ahhoz, hogy jól fejlődjön, tápoldatozzuk, hogy elősegítsük növekedési ütemét. Ha úgy döntünk, hogy etetjük a növényt, válasszunk gyenge folyékony műtrágyát, és havonta egyszer takarmányozzuk egész tavasszal, nyáron és ősszel, télen minden második hónapra csökkentve.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egyszerű programozás

olyan termelésszerkezeti optimalizálási módszer, amely elektronikus számítógép nélkül is... Tovább

karbonsavak

elsőrendű alkoholok, ill. aldehidek oxidációs termékei, jellemzőjük a karboxilcsoport... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés