notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatom a fekete paradicsomot

Hirdetés

Kumato, a fekete paradicsom

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hallottál már a fekete paradicsomról? Ez egy újfajta paradicsom, de nem, ez nem egy genetikailag módosított paradicsom, hanem egy keresztezésből származó különlegesség. A kumato jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros, ráadásul az íze is sokkal finomabb – azt mondják. Tudj meg még többet róla! 

Bemutatom a fekete paradicsomot

A cukorbetegség, a rák és az elhízás megelőzésében is hatékony a fekete paradicsom

A kumatót vagy fekete paradicsomot egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy 10 év szorgos munkájával. A kumato rendkívül ízletes paradicsomféle, de ellentétben a közönséges paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nem csak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgymond éretlenül is. 

 

A gyümölcs héjának fekete színe egy véletlen – vagyis nem mesterséges – genetikai mutáció eredménye, a belseje viszont ugyanolyan piros, mint a hagyományos paradicsomé. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a mutáció ebben az esetben pozitívan értendő, a fekete paradicsom ugyanis jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros. Az íze pedig finom, telt és zamatosabb is a szokványos fajtáknál.

 

Kumato érési folyamata 

Eleinte sötétzöld, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán sötétbarnává érik, ilyenkor édesen zamatos az íze, és ilyenkor különösen salátákba és szendvicsekbe ajánlják. Végül sötétvörös lesz, ilyenkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a megnövekedett fruktóz-tartalomnak köszönhető.

Hirdetés

 

A kumato nem genetikailag módosított paradicsom! 

A Syngenta szakemberei hangsúlyozzák, hogy nem genetikai módosításról van szó, hanem szigorúan keresztezésről, nehogy bárki azt higgye, valamilyen futurisztikus paradicsommal kívánják elárasztani a piacot. Noha a kumato nagyon hasonlít a paradicsomra, a színe és az íze nagyon más. Ültetése és gondozása megegyezik a sima paradicsommal. Nézzük, hol szerezhetünk be ilyen paradicsomot, a következő oldalon ezt is elmondom!

 

A kumato paradicsom gondozása, nevelése

Mint ahogyan már elmondtam az előző oldalon is, a fekete paradicsom nem sok mindenben tér el a hagyományos paradicsomtól, ebből adódóan a gondozása, nevelése is ugyanolyan, mint a piros társánál. Nem igazán igényel különösebb törődést a hagyományos fajtáknál, a növekedése viszont sokkal erőteljesebb és intenzívebb lehet. A fekete paradicsom másik jó tulajdonsága az, hogy sokkal tovább eltartható, mivel a fruktóz tartalma sokkal magasabb.

 

A kumato paradicsom beszerzése

Hirdetés

Ha valaki fekete paradicsomot szeretne beszerezni, készüljön fel arra, hogy nagyon nehéz dolga lesz. A kumato magok Magyarországon is elérhetők, de nem lehet belebotlani minden városban, mint a hagyományos magok esetén. A fekete paradicsom esetében elmondható, hogy egy nagy cég fejlesztette ki és az egész piacot szeretné teljes egészében a saját kezében tartani. Ezt pedig úgy éri el egyelőre, hogy csak az általa kiválasztott kereskedők forgalmazhatják a magokat.

 

Megtehetjük azt, hogy ha esetleg tudtunk venni valahol paradicsomot, akkor abból kivesszük a magokat, és így szaporítjuk, de sajnos abban biztosak lehetünk, hogy abból már nem az eredeti kumato lesz. Ez azért van, mert az eredeti magok hibridek, viszont nem génkezeltek, ami annyit jelent, hogy keresztezéssel hozták létre.

 

Tehát a paradicsom magjáról szaporított növény termése nem lesz azonos a szülőével. Sok minden előfordulhat, az viszont biztos, hogy nem lesz annyira fekete, se édes, viszont érdekességnek így is meg fog felelni. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-11-11

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Adventi koszorú készítése saját kezűleg, mostani cikkemben remek adventi koszorúötleteket mutatok nektek, de még azt is elmondom, hogyan készíthettek adventi koszorút!

2019-11-11

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az almahéj a gyümölcs legértékesebb része, ezt azonban sokan nem tudják. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel az almahéjat, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-10-24

A dracéna bemutatása, gondozása, növényvédelme

A dracéna egy nagyon különleges szobanövény, aminek ott van a helye minden lakásban. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a dracénáról, tartsatok velem!

2019-07-27

Szeretnél októberben is saját paradicsomot enni? Ezt tedd meg most és sikered lesz!

Októberben is fogyaszthatunk a saját kertünkből paradicsomot, mostani cikkemben egy fantasztikus trükköt mutatok be nektek, próbáljátok ki minél hamarabb!

2019-10-31

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2019-11-10

Viaszvirág – Megérintve megdöbbentő, mert tényleg valódi!

A viaszvirág gondozása, a viaszvirág nevelése, minden, amit tudni érdemes a viaszvirágról. Cikkünkben elmondunk nektek mindent a viaszvirágról.

2019-07-10

Mivel és hogyan trágyázd paradicsomaidat

Az egyik legfontosabb feladat paradicsomtermesztés idején a megfelelő tápanyagutánpótlás biztosítása, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a paradicsom trágyázásáról!

2019-11-05

Télen se mondj le róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
354 532
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 938 707
Közösség

83/2006. (XI. 30.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

alkoholos erjedés

mikroorganizmusok (->élesztőgombák) hatására végbemenő anaerob lebontási folyamat, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 224

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Paradicsom Zöldség