Bemutatom a fekete paradicsomot

Kumato, a fekete paradicsom

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Hallottál már a fekete paradicsomról? Ez egy újfajta paradicsom, de nem, ez nem egy genetikailag módosított paradicsom, hanem egy keresztezésből származó különlegesség. A kumato jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros, ráadásul az íze is sokkal finomabb – azt mondják. Tudj meg még többet róla! 

Bemutatom a fekete paradicsomot

A cukorbetegség, a rák és az elhízás megelőzésében is hatékony a fekete paradicsom

 

A kumatót vagy fekete paradicsomot egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy 10 év szorgos munkájával. A kumato rendkívül ízletes paradicsomféle, de ellentétben a közönséges paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában kiválóan fogyasztható, tehát nem csak akkor, amikor teljesen érett, hanem úgymond éretlenül is. 

 

A gyümölcs héjának fekete színe egy véletlen – vagyis nem mesterséges – genetikai mutáció eredménye, a belseje viszont ugyanolyan piros, mint a hagyományos paradicsomé. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a mutáció ebben az esetben pozitívan értendő, a fekete paradicsom ugyanis jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban, mint a piros. Az íze pedig finom, telt és zamatosabb is a szokványos fajtáknál.

Hirdetés

 

Kumato érési folyamata 

 

Eleinte sötétzöld, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán sötétbarnává érik, ilyenkor édesen zamatos az íze, és ilyenkor különösen salátákba és szendvicsekbe ajánlják. Végül sötétvörös lesz, ilyenkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a megnövekedett fruktóz-tartalomnak köszönhető.

Hirdetés

 

A kumato nem genetikailag módosított paradicsom! 

 

A Syngenta szakemberei hangsúlyozzák, hogy nem genetikai módosításról van szó, hanem szigorúan keresztezésről, nehogy bárki azt higgye, valamilyen futurisztikus paradicsommal kívánják elárasztani a piacot. Noha a kumato nagyon hasonlít a paradicsomra, a színe és az íze nagyon más. Ültetése és gondozása megegyezik a sima paradicsommal. Nézzük, hol szerezhetünk be ilyen paradicsomot, a következő oldalon ezt is elmondom!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-08-19

Az egres az egyik legegészségesebb gyümölcsönk, már nagyon régen jelen van szinte minden kertben. Mostani cikkünkben bemutatjuk az egrest, most megtudhatsz mindent az egres termesztéséről, az egres neveléséről, az egres jótékony hatásairól!

2018-07-18

A kumatót vagy fekete paradicsomot egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre keresztezéssel svájci szakemberek mintegy 10 év szorgos munkájával.

2018-08-16

A licsifa nevelése, a licsifa gondozása, minden, amit tudni kell a licsi termesztéséről, a licsi neveléséről! Szakértőnk mindent elmond a licsifa gondozásárásól, a licsi neveléséről!

2018-08-16

A bársonyos levélrózsa Magyarországon sajnos még nem annyira elterjedt növény, éppen ezért mutatjuk most be nektek! Cikkünkből megtudhattok mindent a bársonyos levélrózsa, vagy másnéven a Red velvet gondozásáról, neveléséről!

2018-07-23

A tojáshéj abban is a segítségünkre lehet, hogy egészséges, finom és nagyon sok paradicsomot termesszünk! Mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a tojáshéj felhasználási lehetőségeit!

2018-07-10

Ezeket a dolgokat csak és kizárólag a paradicsomtermesztők ismerik! Érzések, amik többet mondanak minden szónál, ha elolvasod cikkünket, tudni fogod, hogy miről beszélünk!

2018-08-16

Amerikai vadvirágokat mutatok most be nektek, csodálatosan szép az összes, és a legjobb az bennük, hogy a te kertedben is meseszépek lehetnek! Ismerd meg a legmutatósabb amerikai vadvirágokat!

2018-08-16

Krizantém gondozása, krizantém nevelése, bemutatjuk az egyik legkedveltebb őszi virágot, ami nem más, mint a krizantém! Tudj meg mindent a krizantém neveléséről, a krizantém gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Paradicsom Zöldség

csíra

1. A megtermékenyült petesejtből (azigótából) kialakuló és a fejl. kezdeti szakaszában... Tovább

tarló

A növényállomány betakarítása uttán szár- és tőcsonkokkal visszamaradó termőhely. Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.