Különleges paradicsomfajták, amiket imádni fogtok

19 érdekes paradicsomfajta, amikkel gazdagabbá teheted kertedet

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Paradicsomfajták – A legkülönlegesebb paradicsomfajták

6. Brandywine - Örökségfajta – Létezik folytonnövő és determinált változata is, de a legnépszerűbb a folytonnövő

Hatalmas termései húsosak, és vastag, kemény héjuk van. Sokak szerint ez a legízletesebb paradicsomfajta. A Brandywine valójában több változatot foglal magába, amelyek színükben, méretükben, és formájukban különböznek egymástól. Ügyelj rá, hogy olyat válassz ezek közül, aminek megfelelő körülményeket tudsz biztosítani. Termései akár 680 grammosak is lehetnek!

7. Better Boy - Folytonnövő hibrid

Ez az egyik legnépszerűbb paradicsomfajta. A savasság és a cukrok hibátlan egyensúlyát kínálja, és hibrid származása ellenére a tökéletes klasszikus paradicsom ízt biztosítja. Teljesen napos helyre, egymástól legalább 90 centire kerüljenek – érdemes észben tartani, hogy rettenetesem magasra tudnak nőni, szóval erős, méretes támaszték (lehetőleg ketrec) kell nekik. Külön előnyük, hogy ellenáll a fonálférgeknek és a verticilliumos hervadásnak. Durván 450 grammos terméseket hoz.

8. Beefsteak - Folytonnövő hibrid (léteznek determinált változatai is)

Ezek a méretes paradicsomok sűrű hússal és rengeteg maggal rendelkeznek – tökéletesek hamburgerekbe és egyéb szendvicsekbe is. Másfél méterre kell ültetni őket egymástól, de a többi termesztési igényüket az adott változat határozza meg, amiből – mint a Brandywine paradicsomoknak – sok van. Általában 450 grammos termésekre lehet számítani.

9. Early Girl - Folytonnövő hibrid

Tökéletesen szeletelhetők és csodás ízűek, az Early Girl paradicsomok nagyon sokoldalúak, és a főzéstől a tartósításig bármire ideálisak. Használd ki, hogy korántermők: ültesd őket 90 centire egymástól, lehetőleg minél előbb, hogy korai terméseket is szüretelhess róluk! 170-220 grammos terméseket hoznak.

10. Super Sweet 100 - Folytonnövő hibrid

Ezek a hihetetlenül finom paradicsomok igazán hűek a nevükhöz („Szuperédes százas”). Édes ízük és magas C-vitamintartalmuk miatt tökéletesek paradicsomlék facsarására, vagy nyers fogyasztásra is. Teljesen napos helyen, egymástól 90 centire érzik jól magukat. Nagyon intenzíven növekednek, ezért erős, nagyon magas ketrec kell hozzájuk, amit többször körbenőhetnek. 2,5 cm méretű terméseket hoznak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-05-04

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Hogyan kell paradicsomot metszeni? Mi a tökéletes paradicsom metszés titka? Mutatjuk a kertész tanácsait, hogy a te paradicsomod se bokrosodjon el a nyáron!

2024-06-05

Ezekkel a trükkökkel gyorsítsd fel a paradicsomjaid érését

Szomorúvá tesz a látvány, hogy még éppen, hogy virágoznak a paradicsomjaid? Gyorsítsuk fel a növekedésüket ezekkel a szuper tippekkel, mutatjuk, mikre figyelj!

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sejtmag

a sejtek életműködésének központi szabályozója, valamint a lényeges öröklődési... Tovább

batáta (édesburgonya, Ipomoea batatas [L.] Poir)

a szulákfélék (Convolvulaceae) családjához tartozó, kúszó szárú, évelő trópusi... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom Zöldség