Különleges növények, amik garantáltan kerted legszebb díszei lesznek

hirdetes

Különleges növények, amik garantáltan kerted legszebb díszei lesznek

Szélesi Ferenc - Főkertész

Míg a legtöbb kertész megelégszik egy zöld levelekkel és csinos, színes virágokkal teli kerttel, mások valami különlegesebbel szeretnék díszíteni portájukat. Akár saját szórakoztatásodra szeretnél cseppet sem hétköznapi szépségeket nevelni, akár a vendégek elkápráztatása a célod, a következőkben olyan egyedi virágokat mutatunk, amelyekkel garantáltan elérheted a kívánt hatást!

Különleges növények, amik garantáltan kerted legszebb díszei lesznek

Dögvirág

A pozsgások családjának ezen puhaszárú tagjai elképesztő ötszirmú virágokat hoznak, amiket egyszerűen lehetetlen észrevenni. Előre szólunk, hogy nagyon kellemetlen szaguk van (ami egyébként csak úgy vonzza a rovarokat). Ez a faj Dél-Afrikában őshonos, ezért meleg, párás körülményekre, vagy különleges üvegházra van szüksége az életben maradáshoz.

 

Papagájvirág

A papagájvirág nevéhez hűen egy rendkívül látványos, feltűnő színű növény, ami igazi trópusi hangulatot teremt a kertben vagy az otthonban. Mivel a 10°C alatti hőmérsékletet nem tűrik jól, ezért fontos, hogy napos helyen, nyirkos talajban tartsd tavasszal és nyáron. Ha azt szeretnéd, hogy rendszeresen virágozzanak, akkor biztosíts neki némi támasztékot a növénytartóban, amiben tartod.

 

Denevérvirág

Ez a baljós kinézetű virág a jamszgyökérfélék családjába tartozik, habár ezt első ránézésre nem mondaná meg róla az ember. Fekete-sötétlila virága leginkább egy denevérhez hasonlíthatók (innen a neve is), és hosszú „bajszai” vannak, amelyek akár 70cm hosszúra is megnőhetnek. Szezononként nyolc alkalommal képes virágzani, amely idő során összesen 12 virágszárat növeszt. Mivel Délkelet-Ázsiában őshonos, ezért árnyékos helyen, jó vízelvezetésű talajban érdemes tartani, ahol magas a páratartalom és ahol sok vízhez juthat.

 

Nagy szívvirág

A mákfélék családjába tartozó nagy szívvirág eredeti otthona Szibéria, Észak-Kína, Japán és Korea. Mesés kinézetének köszönhetően bármilyen kertet képes érzelmesebbé tenni, amikor tavasszal virágzani kezd. Nyirkos környezetben teljesítenek a legjobban, ahol félárnyékban lehetnek, jó vízelvezetésű talajban. A következő oldalon bemutatom a többi csodálatos növényt is, megéri lapozni egyet! 

hirdetes

Különleges növények, amik garantáltan kerted legszebb díszei lesznek

Kék golgotavirág

Ezt a leírhatatlan látványt nyújtó virágot többszínű szirmok ékesítik és mentaszerű illatot áraszt magából. Ízletes narancsszerű gyümölcsöket terem, amik piros, ehető hússal rendelkeznek. A kék golgotavirág meleg éghajlatokban érzi jól magát, de -12°C-ig hidegtűrő. Az olyan területeken ahol nem gyakoriak a fagyok, ez a szépséges növény egész évben virágzik majd.

Japán ernyőpáfrány

hirdetes

Amikor a dísznövényekről van szó, az embernek nem feltétlenül a páfrányok jutnak az eszébe – a japán ernyőpáfránnyal azonban megéri kivételezni. Levelei alját vérvörös spórák fedik, amelyek egy pajzsra cseppent vércseppek látványát idézik (vélhetően innen származik angol megnevezése, a Japanese shield fern, azaz „japán pajzspáfrány” is). Ezek a spórák persze nem díszek, hanem fontos szerepet játszanak a növény szaporodásában. Ezek a félig örökzöld növények enyhe erdei árnyékot biztosító területeken élnek, általában alacsony hegyek és dombok oldalain. Fiatalabb korukban leveleik rezes árnyalatúak, az érettebb példányoké pedig sötétzöld.

Papagáj tulipán

A tulipánok ezen kultúrfajtája több tulipánfajta keresztezésével jött létre. A papagájvirágokhoz hasonlóan a papagáj tulipánok is trópusi hangulatot teremtenek bamuk körül. Nevüket tollszerű, élénk színű, fodrozott szirmairól kapták. Néhányuk a tavasz közepén, néhányuk pedig a tavasz végén virágzik. Rengeteg féle színben fellelhetők, így biztosan találsz majd olyan változatot, ami tökéletes lesz kertedbe!

Különleges növények, amik garantáltan kerted legszebb díszei lesznek

Métel maszlag „Fastuosa”

Ez a sivatagi növény szőrös levelekkel, lila szárakkal és összeborzolt, fehér és ibolyaszínű virágokkal rendelkezik. Különlegessége, hogy virágai csak éjszaka nyílnak ki. A métel maszlag „Fastuosa” nevet viselő fajtája (teljes latin nevén „Datura metel fastuosa”) egy egynyári növény, amely tökéletesen érzi magát rossz minőségű talajban és minimális vízutánpótlással – az egyetlen fontos tényező a hőmérséklet, ugyanis a melegebb éghajlatokat kedveli (hiszen sivatagi növényről van szó). 

Titánbuzogány 

Az angolul ördögnyelvnek (Devil’s Tounge) becézett titánbuzogányokat óriási virágaik és korántsem szokványos levélzetük miatt szokás nevelni. Egy-egy példány akár 1,8 méter magasra is megnőhet. Szépségüknek azonban ára van – a virágok (amelyek csupán egy-két napig maradnak meg) szaga leginkább a rothadó húséhoz hasonlítható, ezért ha szeretnéd ilyen szépségekkel díszíteni kertedet, akkor lehetőleg messzire helyezd őket a háztól! A kifejlett példányok nem igényelnek túl sok törődést – elég ha a hosszabb szárazságok során figyelsz oda jobban az öntözésükre.

Észak-amerikai golgotavirág

Az észak-amerikai golgotavirág a már fent említett kék golgotavirág egyik testvére, és habár bizonyos szempontokból hasonlítanak egymásra, ha jobban megnézi őket az ember, látványos különbségeket fedezhet fel közöttük. Ez a gyorsan növő indás növény kúszó, terjeszkedő szárakkal rendelkezik, lila szirmai pedig fehér, tésztákra emlékeztető szálakban végződnek. Nyár és ősz között virágzik, és mind teljesen napos, mind foltokban árnyékos helyeken jól érzi magát.

Forrás: Fotó: Naturallivingideas.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


anabiózis (lappangó élet)

egyes élőlények megfordítható élettani állapota; kedvezőtlen körülmények között... Tovább

PR63E82 (XF 44 17)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:A PR63A82 peronoszpóra rezisztens változata,... Tovább

Tovább a lexikonra
virág