Kullancsok távoltartása, tippek a kullancsok távoltartásához

Így tartsd távol a kullancsokat kertedtől

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Érdemes mindent megtenni annak érdekében, hogy a kullancsokat olyan távol tartsuk a kertünktől, amennyire csak lehetséges. Éppen ezért hoztam el nektek most ezt a cikket, számos hasznos tanácsot találhattok benne, megmutatom, mit tegyünk azért, hogy ne találkozzunk otthon kullancsokkal! 

Ezt kell tennünk a kullancsok távoltartásának érdekében

A kullancsok, pontosabban csípésük rettenetesen veszélyesek lehetnek. Ezek a kellemetlen kis kártevők aprócskák, de komoly egészségügyi problémákat okozhatnak azoknak, akikből táplálkozni kezdenek. Az évszaktól függően akár minden második kullancs is hordozhat magában valamilyen veszélyes betegséget – például Lyme-kórt, ami lázzal, fejfájással, és más kellemetlen tünetekkel is jár. Megfelelő és sürgős kezelése nélkül ez a betegség akár évekig is a szervezetben maradhat, és az ízületi fájdalomtól kezdve a pánikrohamokig rengeteg kellemetlen mellékhatással kínozhatja hordozóját.

Habár a legtöbben az erdőkben tartanak a kullancsoktól, sajnos nem csak ott találkozhatunk ezekkel a kis vérszívókkal. Előfordulhatnak a kertben és az udvarban is – mindenféle nyirkos, árnyékos, leveles, gazos részben jól érzik magukat, ahol csak arra várnak, hogy egy gyanútlan áldozatra (ember, háziállat, stb.) csimpaszkodhassanak.

A kullancsok tehát a legkevésbé kívánatos állatok közé tartoznak, ezért érdemes mindent megtenni, hogy távol tartsd őket birtokodtól (és ezzel családtagjaidtól, állataidtól és növényeidtől). A méreganyagok azonban nem túl jó opciók – felsorolunk tehát néhány természetes módszert, amik segítenek megálljt parancsolni a birtokodra tévedő kullancsoknak. 

1. Rendszeresen nyírj füvet

A rendszeres fűnyírás segít megszabadulni a kullancsok kedvenc búvóhelyeinek egyikétől – a magas fűtől. Különösen a gyep szélén található magas fűcsomókat érdemes megnyírni, és nem árt megritkítani a bokrok lelógó részeit sem. Ez segít több fényt ereszteni a kert rejtett zugaiba, a kullancsok pedig nem kedvelik a napos részeket.

2. Távolítsd el a szemetet és hulladékot

Gondolunk itt a rothadozó levelekről is, amiben a kullancsok szívesen megbújnak. Ezeket könnyedén össze lehet gereblyézni és eltávolítani. A fű és a levelek egyébként is sokkal jobb helyen vannak a komposzthalmon, mint a földön vagy a szemét között. A száraz fű továbbá kiváló talajtakaróként szolgálhat, ami a gyomokat is képes kordában tartani növényeid közelében. A gallyrakásoktól és más felesleges kerti hulladékoktól is jobban teszed, ha megszabadulsz – tárold őket külön a szemétgyűjtés napjáig, majd ints nekik végső búcsút. Mindenféle hulladék remek búvóhely lehet a kullancsok és más kártevők számára is. Különben is, minél tisztább a kert, annál jobban érzi magát benne az ember! A következő oldalon folytatom!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

karsztvíz

a mészkövek és a dolomitok C02-tartalmú, szénsavas víz által kioldott járatrendszereiben,... Tovább

66/2006. (IX. 15.) FVM rendelet

az állati eredetû élelmiszerekre vonatkozó egyes élelmiszer-higiéniai szabályokról Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert