A kukoricaintervenció miatt a kormány az Európai Bírósághoz fordul

A kukoricaintervenció miatt a kormány az Európai Bírósághoz fordul

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarország számára súlyosan hátrányos, diszkriminatív és elfogadhatatlan, hogy az új uniós kukoricaintervenciós feltételek november 1-jén hatályba lépnek, ezért a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtófőnöke. Dékány ezzel arra a szerdai brüsszeli hírre reagált, hogy az EU bizottságának egy meg nem nevezett illetékese ezt bejelentette, megjegyezve, hogy a bizottságban már folyamatban van az ügy, és az EU hivatalos lapjában hamarosan kihirdetik. Az FVM szóvivője szerint az intézkedés a magyar kukoricatermelők számára hátrányos, például, mert előtte semmiféle hatástanulmány nem készült.
A kukoricaintervenció miatt a kormány az Európai Bírósághoz fordul, , hektolitersúly mérés, törtszem arány, kukoricatermelők, búza, gabona

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A kormány diszkriminatívnak azért tartja az intézkedést, mert a gazdáknak nem volt idejük felkészülni a tervezett változásokra. Ha erre kellő időt hagytak volna, akkor a gazdák vetőmagok vásárlásával készülhettek volna az intézkedés bevezetésére.

Dékány András emlékeztetett arra, hogy a magyar termelők érdekének védelmében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban levélben fordult Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez kérvén, hogy a bizottság függessze fel, vagy halassza el az új uniós kukoricaintervenciós feltételek november 1-jei bevezetését.

Az MTI korábbi híradása szerint a november 1-jén hatályba lépő szigorítás lényege, hogy bevezetik a kukorica esetében a hektolitersúly mérését, azaz egy hektoliter kukoricának 71-73 kilogrammnak kellene lennie az új direktíva szerint. A termés nedvességtartalma 14,5 százalék helyett 13 százalék lehet. Az úgynevezett törtszem arányt 10-ről 5 százalékra kell csökkenteni, míg a hősérült szemek arány 3 százalék helyett 0,5 százalék lehet.

A megváltoztatott minőségi követelmények automatikusan kizárják a magyar kukorica egy részét az uniós intervencióból, mivel ezt a magyar termelők egy része a fajtaösszetétel, illetve az ország természeti adottságai miatt nem képes teljesíteni. Jelenleg keresleti piaca van a kukoricának, azaz a szabadpiaci ár meghaladja az intervenciós árat.

Nyugat-Európában ugyanis sok helyen nem kedvezett az időjárás ebben az évben a kukoricatermelőknek. Így a szakértők szerint az idén nemigen kell a kukorica intervenciós felajánlásával számolni Magyarországon. Hosszabb távon viszont az új minőségi paraméterek alkalmazása csökkentheti a kukorica árát. Az unió intervenciós gabona-felvásárlási rendszerébe Magyarország EU-csatlakozását követően kapcsolódhatott be.

Ez a magyar gazdálkodók számára azért jelentett az addiginál biztosabb bevételi forrást, mert az uniós intervenciós ár - a tonnánkénti 101 euró - akkor még meghaladta a szabadpiaci árakat. Így a gazdálkodók jelentős mennyiségű, mintegy 8 millió tonna búzát és kukoricát ajánlottak fel mind 2004-ben, mind pedig 2005-ben uniós átvételre.

Ez az intervenciós készlet már apadt, annak köszönhetően, hogy a magyarországi raktárakból jelentős mennyiségű gabonát - elsősorban búzát - elszállítottak. Jelenleg a magyar raktárakban 5-6 millió tonna gabona található, amelyből 4-4,5 millió tonna a kukorica.

Az unióban felvásárolt összes kukoricakészlet mintegy 80 százalékát a magyar kukorica tesz ki. Az unió illetékesei ezt - vélelmezhetően - sokallva, döntöttek a minőségi paraméterek megváltoztatása mellett, hogy így csökkenthessék a raktáron lévő készletek nagyságát.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hemoglobinémia (haemoglobinaemia)

a vérpályában széteső vörösvérsejtekből szabaddá váló oldott hemoglobin megjelenése a... Tovább

zárvatermők (Angiospermatophyta)

a növényvilág legfejlettebb törzse. A magkezdeményt a termőlevelekből kialakult zárt termő... Tovább

Tovább a lexikonra