notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kukoricaintervenció miatt a kormány az Európai Bírósághoz fordul

Hirdetés

A kukoricaintervenció miatt a kormány az Európai Bírósághoz fordul

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarország számára súlyosan hátrányos, diszkriminatív és elfogadhatatlan, hogy az új uniós kukoricaintervenciós feltételek november 1-jén hatályba lépnek, ezért a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul jogorvoslatért - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) sajtófőnöke. Dékány ezzel arra a szerdai brüsszeli hírre reagált, hogy az EU bizottságának egy meg nem nevezett illetékese ezt bejelentette, megjegyezve, hogy a bizottságban már folyamatban van az ügy, és az EU hivatalos lapjában hamarosan kihirdetik. Az FVM szóvivője szerint az intézkedés a magyar kukoricatermelők számára hátrányos, például, mert előtte semmiféle hatástanulmány nem készült.
A kukoricaintervenció miatt a kormány az Európai Bírósághoz fordul, , hektolitersúly mérés, törtszem arány, kukoricatermelők, búza, gabona

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A kormány diszkriminatívnak azért tartja az intézkedést, mert a gazdáknak nem volt idejük felkészülni a tervezett változásokra. Ha erre kellő időt hagytak volna, akkor a gazdák vetőmagok vásárlásával készülhettek volna az intézkedés bevezetésére.

Dékány András emlékeztetett arra, hogy a magyar termelők érdekének védelmében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban levélben fordult Manuel Barrosóhoz, az Európai Bizottság elnökéhez kérvén, hogy a bizottság függessze fel, vagy halassza el az új uniós kukoricaintervenciós feltételek november 1-jei bevezetését.

Az MTI korábbi híradása szerint a november 1-jén hatályba lépő szigorítás lényege, hogy bevezetik a kukorica esetében a hektolitersúly mérését, azaz egy hektoliter kukoricának 71-73 kilogrammnak kellene lennie az új direktíva szerint. A termés nedvességtartalma 14,5 százalék helyett 13 százalék lehet. Az úgynevezett törtszem arányt 10-ről 5 százalékra kell csökkenteni, míg a hősérült szemek arány 3 százalék helyett 0,5 százalék lehet.

Hirdetés

A megváltoztatott minőségi követelmények automatikusan kizárják a magyar kukorica egy részét az uniós intervencióból, mivel ezt a magyar termelők egy része a fajtaösszetétel, illetve az ország természeti adottságai miatt nem képes teljesíteni. Jelenleg keresleti piaca van a kukoricának, azaz a szabadpiaci ár meghaladja az intervenciós árat.

Nyugat-Európában ugyanis sok helyen nem kedvezett az időjárás ebben az évben a kukoricatermelőknek. Így a szakértők szerint az idén nemigen kell a kukorica intervenciós felajánlásával számolni Magyarországon. Hosszabb távon viszont az új minőségi paraméterek alkalmazása csökkentheti a kukorica árát. Az unió intervenciós gabona-felvásárlási rendszerébe Magyarország EU-csatlakozását követően kapcsolódhatott be.

Ez a magyar gazdálkodók számára azért jelentett az addiginál biztosabb bevételi forrást, mert az uniós intervenciós ár - a tonnánkénti 101 euró - akkor még meghaladta a szabadpiaci árakat. Így a gazdálkodók jelentős mennyiségű, mintegy 8 millió tonna búzát és kukoricát ajánlottak fel mind 2004-ben, mind pedig 2005-ben uniós átvételre.

Hirdetés

Ez az intervenciós készlet már apadt, annak köszönhetően, hogy a magyarországi raktárakból jelentős mennyiségű gabonát - elsősorban búzát - elszállítottak. Jelenleg a magyar raktárakban 5-6 millió tonna gabona található, amelyből 4-4,5 millió tonna a kukorica.

Az unióban felvásárolt összes kukoricakészlet mintegy 80 százalékát a magyar kukorica tesz ki. Az unió illetékesei ezt - vélelmezhetően - sokallva, döntöttek a minőségi paraméterek megváltoztatása mellett, hogy így csökkenthessék a raktáron lévő készletek nagyságát.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
278 749
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 404 469
Közösség

gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

Kerti tippek

Kert tippeket találhatsz oldalunkon is, illetve ide kattintva is: Kerti tippek. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 5.0