Kukoricaintervenció

Kukoricaintervenció

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarország számára elfogadhatatlan az intervenciós felvásárlás tervezett megszüntetése. - Magyarország számára elfogadhatatlan az Európai Unió Bizottságának azon javaslata, miszerint megszüntetnék a kukorica uniós intervenciós felvásárlását - mondta az MTI-nek Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára kedden Budapesten.
Kukoricaintervenció, Magyarország, intervenciós felvásárlás, Gőgös Zoltán, agrártárca, vetőmag,gazdálkodók, kukoricavetés, szabály

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A minisztériumi vezető az elképzelést durva, egyoldalú lépésként értékelte, amely mindenféle uniós alapelvet sért.
 
Elmondta, hogy Magyarország ismeri a javaslatot, ám arról hivatalos értesítést még nem kapott. Az államtitkár szerint egy előzetes munkaanyagról van szó, amely felveti az uniós kukoricaintervenciós felvásárlás megszüntetését. Ezt az államtitkár szerint még több uniós szakmai fórumnak is meg kell tárgyalnia, sőt a biztosok tanácsának is.
 
Gőgös Zoltán utalt arra: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a szóban forgó javaslat lekerüljön a napirendről.
 
Az államtitkár beszélt arról is, hogy lényegében ugyanaz a helyzet most, mint néhány hónappal ezelőtt, amikor a kukorica uniós intervenciós felvásárlását szigorították az átvétel technikai paramétereinek módosításával. A jövő évi kukoricavetést ugyanis már nem lehet befolyásolni, mivel a gazdálkodók elvégezték a tavasziak alá a talaj-előkészítést és a szükséges vetőmagot is megvásárolták. Az államtitkár szerint így ez a javaslat jövőre már mindenképpen kivitelezhetetlen.
 
Rámutatott: Magyarország minden fórumon tárgyalni kíván erről a témáról.
 
A Reuters kedden adta hírül, egy bizottsági illetékesre hivatkozva, hogy a brüsszeli bizottság olyan javaslatot készül előterjeszteni, miszerint a következő értékesítési szezonban megszűnne a kukorica intervenciós rendszere. A híradás szerint a bizottság arra készül, hogy teljesen felszámolják az intervenciót július 1-től. A javaslat már a jövő héten előterjesztésre kerülne.
 
A múlt hónapban még komoly vita volt a nevezett termény intervenciójával, a kukorica minőségi követelményeivel kapcsolatban, magyar állásfoglalással. November 22-vel érkezett meg az Európai Bíróság munkáját segítő Elsőfokú Bíróság Hivatalához a Magyar Köztársaság keresete az Európai Bizottság ellen a kukorica intervenciójához kapcsolódó új minőségi követelményekkel kapcsolatban.
 
A kormány azért határozott az Európai Bíróság megkereséséről a november 1-jétől már alkalmazandó európai uniós rendelet megsemmisítése érdekében, mert álláspontja szerint a minőségi követelmények módosítása "jelentős és indokolatlan hátrányt okozott a magyar gabonatermelő gazdáknak". Magyar részről különösen elfogadhatatlannak tartják az unióban eddig vélhetően példátlan eljárást, hogy a módosítást az intervenciós szezon idején vezetik be.
 
Az Európai Bizottság megítélése ugyanakkor továbbra is az, hogy az új szabályok "törvényesek, tisztességesek és megkülönböztetéstől mentesek". A brüsszeli testület - korábbi közlése szerint - abban bízik, hogy meg tudja védeni a megfelelő eljárással született döntést a luxemburgi testületnél.
 
Októberben még az intervenció rendszerével foglalkozott a bizottság, akkor jelentette be a magyar fél által kifogásolt minőségszigorítási szabályokat. Most már a bizottság láthatóan úgy gondolja, hogy nem ez a megoldás a kérdés hosszú távú rendezésére. Az elmúlt két évben erőteljesen megnőttek az uniós intervenciós készletek kukoricából, elsősorban Magyarországon, amely - nem rendelkezvén tengeri kikötővel - nehézségekkel tud csak exportálni, hátrányban van ezen a téren más államokhoz képest. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Elektra

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Kétvonalas MSL-restaurált hibrid sziklevelei... Tovább

takarmánymályva (Malva verticillata L.)

a mályvafélék (Malvaceae) családjához tartozó, fehérjedús takarmánynövény. Sima és... Tovább

Tovább a lexikonra