Tippek a kukorica baktériumos megbetegedései elleni küzdelemhez

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

SzT
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a baktériumos megbetegedések még a növény leveleinek kisebb sérüléseiből is eredhetnek. Miután a kukoricaültetvény fertőzött lesz, a betegség kórokozója áttelelhet a növényi maradványokban, elősegítve ezzel a betegség ismételt ciklusát.

Mit tehetsz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

A kukorica baktériumos megbetegedései esetén a szezon során a kórokozó elleni kezelési lehetőségek korlátozottak. Azonban a pontos diagnózis hosszú távú kezelési változásokat indíthat el, és megakadályozhatja a gombaölő szerek helytelen alkalmazását.

1. A kukorica megbetegedésének pontos beazonosítása

A kukorica leggyakoribb baktériumos megbetegedései a baktériumos levélcsík és a Goss baktériumos hervadás és pangás.  A baktériumos levélcsík esetén a terméskiesést nehéz megerősíteni részben azért, mert a kukorica hibridek eltérően reagálnak a betegségre. A Goss baktériumos hervadás és pangás okozta terméskiesés könnyebben meghatározható, mivel a betegségnek hosszabb múltja van a termesztésben.

Terméskiesések nagysága

Általánosságban a kukorica baktériumos megbetegedéseinek következtében bekövetkező terméskiesések 5% és 15% között lehetnek, és akár 50% is lehet, ha a betegség súlyos a fogékony hibridekben. A terméskiesés mértéke a betegség súlyosságától függ. Azokon a területeken, ahol korai viharokat és rendszertelen Goss hervadás látható, a veszteség akár 100% is lehet, de ez nagyon ritka.

A kukorica baktériumos megbetegedéseinek beazonosítási nehézségei

Néha, amikor a termelők először betegséges foltokat találnak a kukorica levelein, pánikba esnek, és azt gondolják, hogy azonnal le kell permetezni gombaölő szerekkel, de kritikus fontosságú először egy pontos betegség diagnózisának megszerzése, hiszen félrediagnosztizálás esetén a rosszul használt növényvédő szerek még nagyobb kárt is okozhatnak, mint maga a baktérium. A baktériumos levélcsík különösen nehéz lehet megkülönböztetni más kukoricabetegségektől. Néhány hibrid esetén az első tünetek könnyen összekeverhetők a szürke foltos betegség tüneteivel, amelyet gomba okoz. A helyes azonosítás fontos, mert a baktériumos megbetegedés, a baktériumos levélcsík, nem hatékonyan kezelhető a szürke foltos betegséget kezelő gombaölő szerekkel.

Az egyik módja annak, hogy megkülönböztessük a baktériumos levélcsíkot és a szürke foltos betegséget az az, hogy figyeljük meg fejlődési idejüket. A baktériumos levélcsík korábban fejlődhet a szezonban, hűvösebb időjárási körülmények között. Ez ellentétben áll a szürke foltos betegséggel, amely a középszezonban fejlődik, amikor a feltételek melegebbek. Egy másik módja annak, hogy megállapítsuk, hogy a levélfoltok a baktériumos levélcsík vagy a szürke foltos betegség eredményei-e az az, hogy megvizsgáljuk az elváltozás mintázatait.

A gombás betegség, a szürke foltos betegség, téglalap alakú foltokat hoz létre, amelyek simák a szélek mentén. A baktériumos levélcsík által okozott foltok általában rendezetlen, hullámos szélekkel rendelkeznek. A baktériumos levélcsík foltjai általában sokkal fényesebb sárgák — különösen, ha a Nap megvilágítja — összehasonlítva a szürke foltos betegség által okozottakkal. A Goss baktériumos hervadás és pangás foltjai pedig sötétebb foltokkal vagy kis sötét pöttyökkel rendelkeznek a szélek mentén.

Lapozz, hogy megtudd hogyan előzd meg a kukorica baktériumos megbetegedéseit!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hámlás

a bőr (köztakaró) felületéről az elszarusodott hámsejtek (hámszövet) állandó leválása,... Tovább

ftálimid-származék hatóanyagú gombaölő szerek

a csoportba tartozó hatóanyagok zsíroldékonyak, ezért a sejtekbe aránylag könnyen behatolnak... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Környezetgazdálkodás Mezőgazdaság Növénytermesztés Növényvédelem