notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csak kipróbált fajtákat lehet termesztésbe vonni

Hirdetés

Csak kipróbált fajtákat lehet termesztésbe vonni

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Uniós tagságunk nagy előnyének tűnt, hogy Európa legjobb növényei között válogathattak a gazdák. Ám a szakemberek szerint ez nagyon veszélyes is lehet.
Csak kipróbált fajtákat lehet termesztésbe vonni, rezisztencia vizsgálat, szántóterület, járvány, mikró spórás száraz korhadás, kukoricatábla, NB1 NB5-ös hibridek, patotipus, magyar mezőgazdaság

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Dr. Békési Pál címzetes egyetemi tanár 27 éven át vezette a Növénykortani Osztályt az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, azon belül is a rezisztencia vizsgálatokat és ez ügyben nagyon érdekes történetet mesélt Norvégiáról.

- Felmérést végeztek Skandináviában és kiderült, hogy úgy képződött járvány, ha a szántóterület túlnyomó többségén közepesnél fogékonyabb fajtákat termesztettek. Nem is lehetett letörni a járványt, csak vegyszeres eszközökkel sikerült rendet teremteni és csak abban az esetben, hogyha a termesztett fajtákat lecserélték és ellenállókkal váltották fel. Magyarországon is tulajdonképpen ez a folyamat végbe ment.

- Milyen nagy járványok voltak idehaza?

- A kukoricában a mikró spórás száraz korhadás az ötvenes években. A mindszentpusztai fehér, illetve az abból készült óvári ötös, hatos hibrideknek a kiemelkedő fogékonysága teremtette meg ezt a járványt. Majd amikor lecserélték ezeket a fajtát, akkor sikerült a járványt fölszámolni. De utána következett egy másik óriási járvány. A hatvanas évek elején a rostos üszök járvány. Fölülről rá láttunk a kukoricatáblákra és az üszöktől feketék voltak a címerek. A cső helyén nem kukorica képződik, hanem egy óriási spóra tömeg. A kiváló termőképességű NB1 NB5-ös hibridek nagyon fogékonyak voltak. Ugyanígy a Martonvásári Kutató Intézet kutatói oldották meg a problémát, mert az NB1-es és az NB5-öst szintén Martonvásári NB 40-és NB59 hibridekkel váltották fel, az utóbbiak ellenállók voltak a rostos üszőkkel szemben.

Hirdetés

- Az unióba való belépést követően a fajta listán szereplő növényfajták Magyarországon szabadon termeszthetőek, ugyanakkor nincsenek ilyen vizsgálatok. Tehát ezek a járványok bekövetkezhetnek és már csak akkor tudjuk meg, amikor látható a baj, tehát nincsen előzetes jelzés.

- Arról van szó, hogy a hazai vizsgálatokra rendkívül nagy szükség van. Megdöbbentő, de számtalanszor tapasztaljuk, hogy külföldön ellenálló képességű a fajta egy adott betegséggel szemben, de magyarországi össz termesztésbe vonva megbukik. Egész egyszerűen azért, mert egészen eltérő patotipusok vannak Magyarországon, mint a világ legkülönbözőbb részein. Tehát egyáltalán nem fogadható el igazságként, hogy egy valahol ellenálló fajta nálunk is ellenálló lehet.

- Pont a honosítás ezt szolgálta régen az uniós belépés előtt, tehát a nyugati fajtákat, vagy a világ bármely tájáról ide kerülő fajtákat nem fogadták el. Megnézték, a Kárpát medencében mit tud.

Hirdetés

- A magyarországi állami elismerést a honosítás eredményeképpen fontos növényfajoknál három éves kipróbálás előzte meg. Amennyiben ezek nem valósulnak meg - most a jelenre is értve - még termőképességben is kedvezőtlen meglepetések érhetnek bennünket. Még inkább minőségben előfordulhat, hogy messze nem hozzák azt a fajtát, amit elvárunk tőle. Kórtanban pedig a legnagyobb meglepetések történhetnek. Semmiképpen nem szabad hazai körülmények között kórtani tekintetben ki nem próbált fajtákat uralkodóvá tenni a köztermesztésben. Különösen a nagy területen termelt fajtáknál kezd ez katasztrofális következményekkel járni. Én alapvetően csak abban bízom, hogy a változások ellenére olyan szituáció fog létrejönni, hogy ez az érdeksérelem elkerülhető legyen. Tehát ezek a vizsgálatok a biztonságos növénytermesztés, ezen keresztül az egész magyar mezőgazdaság biztonságos működtetéséhez a feltételeket meg fogják a jövőben is teremteni. Amiben biztos vagyok, hogy ezek a funkciók rendkívül fontosak és nélkülözhetetlenek a jövő szempontjából.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyar Rádió

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
293 267
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 418 987
Közösség

hirudin

az orvosi pióca (gyűrűsférgek) nyálmirigyében termelődő, fehérjetermészetű anyag;... Tovább

borogatás

főleg végtagoknak vízzel v. vízben oldott gyógyszerek felhasználásával történő külső... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 117

Átlagos értékelés: 4.9