Csak kipróbált fajtákat lehet termesztésbe vonni

Csak kipróbált fajtákat lehet termesztésbe vonni

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Uniós tagságunk nagy előnyének tűnt, hogy Európa legjobb növényei között válogathattak a gazdák. Ám a szakemberek szerint ez nagyon veszélyes is lehet.
Csak kipróbált fajtákat lehet termesztésbe vonni, rezisztencia vizsgálat, szántóterület, járvány, mikró spórás száraz korhadás, kukoricatábla, NB1 NB5-ös hibridek, patotipus, magyar mezőgazdaság

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Dr. Békési Pál címzetes egyetemi tanár 27 éven át vezette a Növénykortani Osztályt az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézetben, azon belül is a rezisztencia vizsgálatokat és ez ügyben nagyon érdekes történetet mesélt Norvégiáról.

- Felmérést végeztek Skandináviában és kiderült, hogy úgy képződött járvány, ha a szántóterület túlnyomó többségén közepesnél fogékonyabb fajtákat termesztettek. Nem is lehetett letörni a járványt, csak vegyszeres eszközökkel sikerült rendet teremteni és csak abban az esetben, hogyha a termesztett fajtákat lecserélték és ellenállókkal váltották fel. Magyarországon is tulajdonképpen ez a folyamat végbe ment.

- Milyen nagy járványok voltak idehaza?

- A kukoricában a mikró spórás száraz korhadás az ötvenes években. A mindszentpusztai fehér, illetve az abból készült óvári ötös, hatos hibrideknek a kiemelkedő fogékonysága teremtette meg ezt a járványt. Majd amikor lecserélték ezeket a fajtát, akkor sikerült a járványt fölszámolni. De utána következett egy másik óriási járvány. A hatvanas évek elején a rostos üszök járvány. Fölülről rá láttunk a kukoricatáblákra és az üszöktől feketék voltak a címerek. A cső helyén nem kukorica képződik, hanem egy óriási spóra tömeg. A kiváló termőképességű NB1 NB5-ös hibridek nagyon fogékonyak voltak. Ugyanígy a Martonvásári Kutató Intézet kutatói oldották meg a problémát, mert az NB1-es és az NB5-öst szintén Martonvásári NB 40-és NB59 hibridekkel váltották fel, az utóbbiak ellenállók voltak a rostos üszőkkel szemben.

- Az unióba való belépést követően a fajta listán szereplő növényfajták Magyarországon szabadon termeszthetőek, ugyanakkor nincsenek ilyen vizsgálatok. Tehát ezek a járványok bekövetkezhetnek és már csak akkor tudjuk meg, amikor látható a baj, tehát nincsen előzetes jelzés.

- Arról van szó, hogy a hazai vizsgálatokra rendkívül nagy szükség van. Megdöbbentő, de számtalanszor tapasztaljuk, hogy külföldön ellenálló képességű a fajta egy adott betegséggel szemben, de magyarországi össz termesztésbe vonva megbukik. Egész egyszerűen azért, mert egészen eltérő patotipusok vannak Magyarországon, mint a világ legkülönbözőbb részein. Tehát egyáltalán nem fogadható el igazságként, hogy egy valahol ellenálló fajta nálunk is ellenálló lehet.

- Pont a honosítás ezt szolgálta régen az uniós belépés előtt, tehát a nyugati fajtákat, vagy a világ bármely tájáról ide kerülő fajtákat nem fogadták el. Megnézték, a Kárpát medencében mit tud.

- A magyarországi állami elismerést a honosítás eredményeképpen fontos növényfajoknál három éves kipróbálás előzte meg. Amennyiben ezek nem valósulnak meg - most a jelenre is értve - még termőképességben is kedvezőtlen meglepetések érhetnek bennünket. Még inkább minőségben előfordulhat, hogy messze nem hozzák azt a fajtát, amit elvárunk tőle. Kórtanban pedig a legnagyobb meglepetések történhetnek. Semmiképpen nem szabad hazai körülmények között kórtani tekintetben ki nem próbált fajtákat uralkodóvá tenni a köztermesztésben. Különösen a nagy területen termelt fajtáknál kezd ez katasztrofális következményekkel járni. Én alapvetően csak abban bízom, hogy a változások ellenére olyan szituáció fog létrejönni, hogy ez az érdeksérelem elkerülhető legyen. Tehát ezek a vizsgálatok a biztonságos növénytermesztés, ezen keresztül az egész magyar mezőgazdaság biztonságos működtetéséhez a feltételeket meg fogják a jövőben is teremteni. Amiben biztos vagyok, hogy ezek a funkciók rendkívül fontosak és nélkülözhetetlenek a jövő szempontjából.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vetőmagminta

Valamely ->vetőmagtételből kivett, a teljes készlet összetételét lehetőleg híven... Tovább

SUM 0215

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának idõpontja közepes. A kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra